1. Zobena kaša
Ovako izgleda doručak dugovječnih ljudi: Podržava rad crijeva i smanjuje upale
Doručak je ključ za dugovječnost. Pomaže u pokretanju metabolizma, snabdijeva tijelo energijom i smanjuje rizik od kroničnih bolesti. Stogodišnjaci diljem svijeta imaju zajedničke prehrambene navike koje im pomažu u postizanju dugog života.
"Doručak je uvijek bogat vlaknima, što podržava crijeva i na kraju smanjuje upalu. Stogodišnjaci obično jedu jednostavne, cjelovite namirnice za doručak, koje pružaju energiju, sprječavaju nagle poraste šećera u krvi i ne sadrže prerađene sastojke. Otprilike 90 posto prehrane čine cjelovite žitarice, povrće iz vrta i grah", kaže Dan Buettner, američki pisac i istraživač dugovječnosti.
Namirnice koje jedu stogodišnjaci
Real Simple je sastavio popis osam namirnica koje stariji ljudi obično jedu za doručak.
1. Zobena kaša
"Stanovnici Loma Linde obično jedu zobenu kašu za doručak", rekao je Buettner, što ne čudi s obzirom na impresivnu nutritivnu vrijednost ovog obroka od cijelog zrna, uključujući proteine, vlakna, mangan, fosfor, magnezij, bakar, željezo, cink i B vitamine poput tiamina i pantotenske kiseline. Ove hranjive tvari podržavaju zdravlje crijeva, srca, imuniteta i metabolizma — sve korisno za dug život", objasnio je.
Zatim je dodao: "Osim toga, visoki sadržaj vlakana u zobenoj kaši može pomoći smanjiti rizik od raka debelog crijeva."
2. Tofu kajgana
Iako možda nećete pronaći kajganu od tofua na stolu stogodišnjaka, ovo jelo je odličan izbor za zdrav doručak. Tofu je biljni izvor proteina, bogat vlaknima i može biti prepun povrća poput špinata, rajčica, gljiva i paprika.
Prema stručnjacima, svakodnevna konzumacija graha ključna je za dugovječnost. Tofu, iako prerađeni oblik soje, može vam pomoći u ostvarivanju tog cilja. Također, bogat je sojinim izoflavonima, koji, prema studiji iz 2017. godine, smanjuju rizik od smrtnosti kod preživjelih od raka dojke za 21 posto.
3. Tost s različitim dodacima
Na Sardiniji i Ikariji za doručak se jede obično kruh, med i/ili komad sira. Kao zdravu opciju možete pripremiti slani tost s avokadom, dimljenim lososom ili jajima, ili slatki s orašastim maslacima, voćem i jogurtom. Svi ovi sastojci smanjuju upalu i sprječavaju bolesti. Za dodatne zdravstvene koristi, birajte kruh od cjelovitih žitarica, koji pomaže u stabilizaciji šećera u krvi i prevenciji dijabetesa.
4. Chia puding
Iako chia puding možda nije uobičajen za sve stogodišnjake, prava je hrana za dug i zdrav život. Chia sjemenke su bogate vlaknima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u održavanju energije i smanjenju upale.
Također su odličan izvor kalcija, željeza, magnezija, fosfora, cinka i drugih nutrijenata koji podržavaju zdravlje srca, kostiju i imuniteta te mogu pomoći u prevenciji kroničnih bolesti i povećanju gustoće kostiju.
5. Huevos rancheros
Stogodišnjaci često započinju dan slanim obrokom. U plavim zonama, poput Nicoye u Kostariki, za doručak se obično jede grah, riža i kukuruzne tortilje. Slično jelo, huevos rancheros, popularno je i u Americi, iako se u njemu obično nalaze jaja. Iako nije biljno, ovo jelo može doprinositi dugovječnosti. Jaja su bogata nemasnim proteinima i vitaminima, uključujući B12, koji je važan za održavanje pamćenja i kognitivnih funkcija, što je ključno za zdravo starenje.
6. Jogurt, granola i voće
Iako je ovo klasičan američki doručak, zdjela punjena jogurtom, granolom i voćem može pomoći za zdravo starenje. Voće poput borovnica bogato je antioksidansima, koji podržavaju zdravlje srca, pomažu u borbi protiv raka i smanjuju oštećenja DNK. Granola i voće također su dobri izvori vlakana, važnih za zdravlje crijeva. Stogodišnjaci često imaju izuzetno zdravu crijevnu mikrofloru, što može biti ključ za njihovu dugovječnost.
7. Miso juha i povrće
Ako volite topli, slani doručak, mogli biste uživati u miso juhi s povrćem koju stogodišnjaci jedu u Japanu, posebno u Okinawi. Ova juha bogata je vlaknima, probioticima i mikronutrijentima, a miso pasta je povezana s dugim životom.
Studija iz 2020. godine pokazala je da ljudi koji jedu fermentirane sojine proizvode, poput miso paste, imaju manji rizik od smrtnosti.
8. Zdjela za doručak
Zadnji doručak koji podržava zdravo starenje je zdjela s kvinojom ili zobenom kašom. Možete napraviti slanu verziju s jajem, avokadom, povrćem i grahom, ili slatku s voćem, orašastim plodovima i maslacem od orašastih plodova. Ovi maslaci bogati su magnezijem koji pomaže u prevenciji osteoporoze, a studije pokazuju da konzumacija orašastih plodova smanjuje rizik od bolesti srca i raka.
Pogledajte u galeriji jela kakva stogodišnjaci jedu za doručak.
POGLEDAJTE VIDEO: Provjerili smo u čemu je tajna dugovječnosti i imaju li stogodišnjaci išta zajedničko