Konzumacija salate je jedan od najlakših i najukusnijih načina da unesemo barem pet porcija voća i povrća dnevno. Lisnato povrće nije samo bogato hranjivim tvarima, već se može pripremiti na mnogo različitih načina.
Možete eksperimentirati s preljevima i dodacima te tako imati zanimljivije zdrave obroke, piše Real Simple.
Najzdravije vrste lisnatog povrća
Iako su sve vrste lisnatog povrća zdrave, ovih sedam se posebno izdvajaju zbog bogatstva hranjivim tvarima i pozitivnih učinaka na zdravlje.
1. Rimska salata
Jedna od klasičnih vrsta salate je rimska koja je lako prepoznatljiva.
"Rimska salata je bogata vitaminima A i K te folatom. Najčešće se koristi za Cezar salatu", rekla je Amy Davis. Također sadrži puno vode, umjerene količine vlakana i kalija, što je čini odličnim izborom za hidrataciju te zdravlje očiju, bolji metabolizam, probavu, imunitet i srce. Blagi okus ove salate dobar je s gotovo bilo kojom kombinacijom prelijeva.
Rimska salata
2. Salata puterica
"Puterica obiluje kalijem i vitaminima A i C", objašnjava Davis. Kao i mnoge druge vrste salate, sadrži puno vode. Ovi hranjivi sastojci pomažu zdravlju srca, imunitetu, očima i stanicama, te vas održavaju hidratiziranim. Međutim, nikako je ne treba kuhati jer će postati gnjecava.
3. Iceberg salata
Iako iceberg salata često nije smatrana posebno hranjivom, to nije sasvim točno. "Iceberg salata je poznata po visokom udjelu vode, ali također sadrži vitamine A i K", objašnjava Davis. Na primjer, jedna šalica usitnjene iceberg salate pokriva 40 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom A, a sadrži i lutein te zeaksantin koji pomažu zdravlju očiju.
Zbog velikih i čvrstih listova, mnogima je zamjena za kruh u niskokaloričnim sendvičima.
4. Špinat
"Špinat se smatra izuzetno hranjivim povrćem, bogat je antioksidansima i vitaminom K, a sadrži i vitamin A i folat", navela je Davis. Osim toga, špinat je bogat vodom, željezom i kalijem, što pomaže u održavanju energije i hidratacije te pomaže zdravlju krvi, očiju i srca.
Idealan je za salate s bobičastim voćem, no ukusan je i u smoothiejima, u raznim kombinacijama s tjesteninama, jelima s jajima, juhama i varivima.
5. Rukola
"Rukola je zelena salata bogata vitaminom C, kalcijem i zdravim nitratima koji pomažu srcu. Okus joj je malo ljut. Rukolu možete koristiti umjesto bosiljka ili kao temelj za jednostavnu salatu s limunom, maslinovim uljem i parmezanom", dodala je Davis.
Ova salata također sadrži puno vitamina A i biljnih spojeva koji podržavaju zdravlje očiju, kostiju, srca i imuniteta.
6. Radič
Radič je zelena salata s intenzivnim okusom, poznata po svojoj karakterističnoj gorčini koju mnogi vole.
"Radič je bogat kalijem, vitaminom K i antioksidansima koji pomažu smanjiti upale i pozitivno utječu na zdravlje mozga", objašnjava Davis.
7. Kelj
Kelj je bogat vitaminima K i C, doprinosi zdravlju krvi i imuniteta, luteinom za zdravlje očiju te glukozinolatima koji imaju svojstva protiv raka“, kaže Davis. Kelj obiluje značajnim količinama kalcija i kalija, što doprinosi zdravlju kostiju i srca.
Sličan je špinatu po tome što ga možete jesti sirovog, lagano kuhanog i kuhanog do kraja.
POGLEDAJTE VIDEO: Nutricionist u Direktu o tome treba li zbog umjetnog sladila prestati piti dijetalna pića ili je bolje ostaviti se salama i kobasica