Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
GOTOVO ZA 10 MINUTA /

Zaboravite na pesto: Ovo jednostavno jelo novi je hit za brze ljetne večere

Dok se tjestenina kuha, vi pripremate umak – bez ijedne sekunde provedene nad vrućom tavom

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Ljetne vrućine su tu, radni tjedan melje istim tempom, a pomisao na paljenje štednjaka nakon napornog dana zvuči kao kazna. U takvim trenucima, mnogi od nas posežu za provjerenim klasikom – tjesteninom s pestom. Brza je, jednostavna i ukusna. No, što kada vam i taj vjerni saveznik dosadi? Vrijeme je da otkrijete jelo koje će unijeti dašak svježine i elegancije u vašu kuhinju, a zahtijeva još manje truda: kremasta tjestenina s limunom i ricottom, gotova za doslovno deset minuta.

Ovo nije samo još jedan recept; ovo je rješenje. Rješenje za sve one dane kada žudite za nečim utješnim i finim, ali nemate ni vremena ni energije za komplicirano kuhanje. Spoj baršunaste ricotte, vibrantnog limuna i savršeno kuhane tjestenine kreira obrok koji je istovremeno lagan i zasitan, jednostavan, a opet sofisticiran. Savršen je za dvoje i predstavlja idealnu zamjenu za sve brze obroke kojima ste dosad pribjegavali.

Tajna je u umaku koji se ne kuha

Glavna čarolija ovog jela leži u njegovoj nevjerojatnoj jednostavnosti. Dok se tjestenina kuha, vi pripremate umak – bez ijedne sekunde provedene nad vrućom tavom. Riječ je o metodi koja štedi vrijeme i posuđe, a rezultat je božanstveno kremast umak koji slavi svježinu svojih sastojaka.

Srce umaka čini nekoliko ključnih namirnica:

  • Kvalitetna ricotta: Za najbolji rezultat, birajte punomasnu ricottu. Njezina bogata tekstura stvorit će svilenkasti umak bez potrebe za vrhnjem. Ako naiđete na svježu, cijeđenu ricottu s tržnice, doživljaj će biti još autentičniji.
  • Svježi limun: Ovdje nema mjesta za koncentrate iz bočice. Trebat će vam i sok i korica svježeg, po mogućnosti organskog limuna. Upravo korica oslobađa aromatična ulja koja jelu daju onaj prepoznatljivi, osunčani okus.
  • Dobar sir: Fino naribani Parmezan (Parmigiano Reggiano) ili Pecorino Romano dat će umaku potrebnu slanoću i dubinu okusa.
  • Maslinovo ulje: Ekstra djevičansko maslinovo ulje zaokružit će priču i povezati sve arome.
  • Čarobni sastojak – voda od kuhanja tjestenine: Nikada nemojte podcijeniti moć škrobne vode u kojoj se kuhala vaša tjestenina. To "tekuće zlato" ključno je za emulgiranje umaka, čineći ga savršeno kremastim i omogućujući mu da se lijepo priljubi uz svaku nit tjestenine.

Priprema brža od gledanja reklama

Proces je toliko jednostavan da ga je gotovo smiješno nazivati kuhanjem. Dok se vaša omiljena tjestenina (rigatoni, špageti ili fusilli odlično funkcioniraju) kuha u dobro posoljenoj vodi, u velikoj zdjeli za posluživanje pomiješajte ricottu, naribani parmezan, limunovu koricu i sok, sitno sjeckani češnjak (ako ga volite), sol te svježe mljeveni papar.

Netom prije nego što je tjestenina kuhana al dente, zgrabite šalicu vode od kuhanja. Ocijedite tjesteninu i odmah je vruću prebacite u zdjelu s pripremljenom smjesom od ricotte. Dodajte malo sačuvane vode i energično miješajte. Toplina tjestenine i škrobna voda pretvorit će sastojke u nevjerojatno kremast i aromatičan umak koji obavija svaki komad tjestenine. Cijeli proces traje manje od minute.

Podignite jelo na novu razinu

Iako je ovo jelo savršeno u svojoj osnovnoj verziji, njegova ljepota leži i u svestranosti. Uz nekoliko jednostavnih dodataka, možete ga transformirati prema svom ukusu.

Savjet za gurmane: Zlatni maslac

Želite li dodati notu orašaste dubine? U maloj tavi na laganoj vatri otopite žlicu maslaca dok ne dobije zlatno-smeđu boju i zamiriše na lješnjake. Prelijte ga preko tjestenine zajedno s umakom. Ova tehnika, poznata kao brown butter, dat će jelu nevjerojatno bogat okus.

Dodajte svježinu i boju

  • Zeleno, volim te zeleno: Šaka svježeg špinata ili rikole, ubačena zajedno s vrućom tjesteninom, lagano će povesti i dati jelu svježinu i hranjivost. Svježi bosiljak ili peršin, dodani na kraju, apsolutni su must-have.
  • Malo ljutine: Prstohvat čili pahuljica probudit će sve okuse i pružiti ugodnu toplinu koja savršeno balansira kremoznost ricotte i kiselost limuna.
  • Proteinski dodatak: Za konkretniji obrok, poslužite tjesteninu s komadom grilanog lososa ili piletine.

Ova tjestenina s limunom i ricottom dokaz je da vrhunski obrok ne zahtijeva sate provedene u kuhinji. To je elegantno, brzo i nevjerojatno ukusno jelo koje slavi jednostavnost i kvalitetu namirnica. Sljedeći put kada se nađete u dilemi što skuhati, a pesto vam je već izašao na uši, sjetite se ovog recepta. Vaše nepce i vaše dragocjeno vrijeme bit će vam zahvalni, piše The Burnt Butter Table.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Imamo idealan recept za nenadane goste.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx