Ako volite kuhati u većim količinama kako biste dio hrane ostavili za neku drugu priliku i pojednostavnili procese boravka u kuhinji onda znate koliko je bitno znati što i kako s ostacima. Bilo da trebate brzi ručak ili nemate vremena za kuhanje pojedine dane u tjednu ostaci nekih prethodnih obroka mogu vam spasiti dan. No postoje određene namirnice i vrste hrane koje nikako nije preporučljivo podgrijavati ako ne želite riskirati zdravlje. Neku hranu možete pojesti samo odmah, a neku treba ispravno skladištiti kako bi ostaci bili iskoristivi. Donosimo popis od devet namirnica i vrsta hrane koje nije pametno podgrijavati ili barem treba paziti na koji način to napraviti.
Imate ostatke hrane koje želite pojesti? Ovih devet namirnica ne smije se podgrijavati
1. Jaja: Prvo što treba znati o jajima je da mogu sadržavati salmonelu. Kuhanje može pomoći ubijanju te opasne bakterije, ali teško je riješiti je se u potpunosti.
Ostavljanje kuhanih jaja na sobnoj temperaturi nakon kuhanja omogućuje razmnožavanje bakterija, a tako jaja opet mogu postati potencijalno opasna za zdravlje.
Zbog sigurnosti jaja je najbolje jesti netom nakon što su pripremljena, a podgrijavanje nikako nije za preporuku.
2. Cikla: Cikla je bogata nitratima koje tijelo pretvara u dušikov oksid – spoj koji opušta i proširuje krvne žile. To znači bolju cirkulaciju i niži krvni tlak.
Međutim studije pokazuju da, kada se hrana s visokim udjelom nitrata kuha, zatim djelomično ohladi pa ponovno zagrije, nitrati mogu postati nitriti, a zatim nitrozamini.
Poznato je da su određeni nitrozamini kancerogeni, pa je možda najbolje izbjegavati podgrijavanje cikle. Iz istog je razloga dobro izbjegavati podgrijavanje repe.
3. Krumpir: Krumpir je još jedna namirnica koja se ne smije kuhati, pa ostavljati na sobnoj temperaturi odstajati, a zatim konzumirati. Opet je u pitanju problematična bakterija.
U slučaju krumpira, zabrinutost ne stvara salmonela, već bakterija zvana Clostridium botulinum, koja uzrokuje rijetko, ali ozbiljno stanje zvano botulizam.
Prema stručnjacima, pečeni krumpir umotan u foliju posebno je rizičan jer stvara idealno okruženje za razvoj bakterija.
4. Špinat: Špinat je popt cikle među namirnicama s visokim udjelom nitrata. Osim toga radi se o namirnici koju se može konzumirati i sirovu.
Važno je napomenuti da, prema istraživanjima, nitriti, koji se proizvode zagrijavanjem hrane s visokim sadržajem nitrata, nisu sigurni za dojenčad mlađu od šest mjeseci.
Špinat se često miješa u dječju hranu, čak i ako nije glavni sastojak. Stoga je dobro provjeriti i izbjegavati zagrijavanje dječje kašice koja sadrži špinat.
5. Riža: Sedamdesetih godina prošlog stoljeća došlo je do brojnih epidemija trovanja hranom koja su, nakon istrage, pripisana jedenju ostataka riže.
Problem s ostacima riže je taj što sadrži mikroorganizme zvane Bacillus cereus, koji se razmnožavaju kada se skuhana riža drži na sobnoj temperaturi.
To ne znači da morate baciti sve ostatke riže. Umjesto toga treba ju brzo spremiti u hladnjak i ne podgrijavati prije konzumacije.
6. Piletina: Baš kao i jaja i pileće meso potencijalno je leglo salmonele. Kad se kuha ili peče, pa ostavi na sobnoj temperaturi bakterije u piletini će se razmnožavati.
Najbolji način da izbjegnete opasnost kod podgrijavanja je da piletinu zagrijete na temperaturi iznad 73 °C.
Imajte na umu da mikrovalne pećnice ne zagrijavaju ravnomjerno poput recimo pećnice.
7. Masna hrana: Ako ste ikada pokušali podgrijavati masnu hranu, poput pomfrita, onda znate da podgrijana nije baš najukusnija. No to nije jedini razlog zašto to izbjegavati.
Studije pokazuju da podgrijavanje masne hrane u mikrovalnoj može uzrokovati dimljenje ulja iznad sigurne razine. To može proizvesti pare koje su opasne za ljudsko zdravlje.
Ako baš morate podgrijati hranu punu ulja, svakako upotrijebite pećnicu, a ne mikrovalnu i postavite je na nisku temperaturu.
8. Hrana sa švedskog stola: Jeste li se ikada zapitali zašto su pravila u restoranima sa švedskim stolom tako stroga da ne dopuštaju gostima da hranu nose kući. I ne nije riječ samo o zaradi.
Restorani sa švedskim stolom svjesni su da pladnjevi nisu dovoljno vrući da ubiju mikrobe. To znači da se mikrobi množe dok hrana stoji izložena za goste.
Stoga je dobra ideja izbjegavati podgrijavanje hrane koja je bila poslužena na švedskom stolu na sobnoj temperaturi. Isto vrijedi i za hranu posluženu na kućnim zabavama.
9. Plodovi mora: Plodovi mora prepuni su korisnih nutrijenata i većina ih ljudi ne jede dovoljno. No neki načini postupanja s morskom hranom mogu predstavljati rizik za zdravlje i opasnost od trovanja.
Prema američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA), bakterije koje uzrokuju bolesti razvijaju se ako je hrana od plodova mora dugo na temperaturi između 4 i 60 °C.
Kako biste sigurno iskoristili ostatke plodova mora svakako ih stavite u hladnjak manje od dva sata nakon što su pripremljeni. Na temperaturama iznad 30 °C to bi trebalo učiniti već nakon sat vremena.
Postoje određene namirnice i vrste hrane koje nikako nije preporučljivo podgrijavati ako ne želite riskirati zdravlje.