Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
TEKUĆE BLAGO /

Ukusno osvježenje i saveznik zdravlja: Pripremite kod kuće savršeni sirup od limuna

Limun sa svojom jarkom bojom i osvježavajućim okusom, nije samo omiljeni dodatak jelima i pićima, već i prava oaza zdravlja

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Jedan od najpopularnijih načina za očuvanje blagodati limuna je priprema domaćeg sirupa. Bilo da se radi o sirovoj verziji koja čuva sve vitamine ili kuhanom sirupu idealnom za dulje skladištenje, sirup od limuna je jednostavan za napraviti, a nevjerojatno svestran. 

Otkrijte kako napraviti savršeni sirup od limuna i obogatite svoju svakodnevicu ovim tekućim blagom!

Za što je dobar sirup od limuna?

Sirup od limuna nije samo ukusno osvježenje, već i saveznik zdravlja. Ovo su ključne prednosti konzumacije sirupa od limuna:

  • Bogat izvor vitamina CLimun je poznat po visokom udjelu vitamina C, snažnog antioksidansa koji jača imunološki sustav, pomaže u borbi protiv prehlada i gripe te potiče zdravlje kože.
  • Hidratacija i detoksikacija - Razrijeđen s vodom, sirup od limuna postaje ukusan napitak koji potiče unos tekućine, pomaže u prirodnoj detoksikaciji organizma i poticanju rada jetre.
  • Poboljšava probavu - Konzumacija vode s limunom, odnosno sirupom, može pomoći u poticanju probavnog sustava, smanjenju nadutosti i olakšavanju probavnih smetnji.
  • Prirodni izvor energije - Osvježavajući okus i miris limuna mogu podići raspoloženje i pružiti blagi poticaj energije bez kofeina.

Recept za sirup od limuna

Ovaj recept za sirup od limuna je idealan za one koji žele sačuvati maksimalnu količinu vitamina C jer nema termičke obrade limunovog soka, no ima kraći rok trajanja od onog kuhanog pa ga popijte što prije. 

Sastojci:

  • 1 kg organskih limuna (birajte one s tanjom korom)
  • 1 kg šećera 
  • 1 litra vode
  • 1-2 vrećice limunske kiseline (10-20 g za konzerviranje)

Priprema:

  1. Limune dobro operite, a zatim ih narežite na tanke ploške. Ako ne koristite organske limune, preporučuje se oguliti koru.
  2. U veliku staklenu ili keramičku posudu slažite red ploškica limuna, pa red šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  3. Prelijte sve s jednom litrom vode i dodajte limunsku kiselinu te lagano promiješajte.
  4. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite da stoji 24 sata na hladnom i tamnom mjestu te povremeno promiješajte kako bi se šećer otopio.
  5. Nakon 24 sata, dobro procijedite tekućinu kroz gustu gazu ili cjedilo. Dobro istisnite limune kako biste dobili sav sok.
  6. Dobiveni sirup ulijte u čiste, sterilizirane staklene boce i čuvajte ga u hladnjaku.

Recept za kuhani sirup od limuna

Kuhani sirup od limuna ima duži rok trajanja i idealan je ako želite napraviti veće zalihe dok imate svježe i bio limune.

Sastojci:

  • 1 litra svježe iscijeđenog soka od limuna (otprilike 2-2,5 kg limuna)
  • 1,5 kg šećera
  • 1 litra vode
  • Korica od 2-3 organska limuna (samo žuti dio)

Priprema:

  1. U velikom loncu pomiješajte vodu i šećer. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri, miješajući dok se šećer potpuno ne otopi.
  2. Kada smjesa proključa, smanjite vatru i kuhajte još 5-10 minuta da dobijete gusti šećerni sirup.
  3. Dodajte svježe iscijeđeni sok od limuna i naribanu koricu.
  4. Pojačajte vatru i pustite da smjesa ponovno proključa. Čim proključa, maknite lonac s vatre te nemojte dugo kuhati kako se ne bi izgubilo previše arome i vitamina.
  5. Ostavite sirup da se malo ohladi, a zatim ga procijedite kroz gustu gazu kako biste uklonili koricu i eventualne ostatke pulpe.
  6. Vrući sirup ulijevajte u prethodno sterilizirane i zagrijane staklene boce te odmah dobro zatvorite. Ohlađeni sirup čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Ukusno osvježenje i saveznik zdravlja: Pripremite kod kuće savršeni sirup od limuna
Foto: Shutterstock

Kako i kada piti sirup od sirupa?

Sirup od limuna je izuzetno svestran, a najčešće se pije razrijeđen s običnom ili mineralnom vodom kao osvježavajući sok. Možete ga dodati u ohlađeni crni ili zeleni čaj za pripremu "ledenog čaja", koristiti kao preljev za sladoled, palačinke, voćne salate ili kao sastojak u koktelima i marinadama. Čaša vode sa žlicom sirupa ujutro može biti odličan početak dana za poticanje probave i hidrataciju.

Postoje li osobe koje ne bi trebale piti sirup od limuna?

Iako je sirup od limuna uglavnom siguran i zdrav, pojedine osobe trebale bi biti oprezne:

  • Osobe s gastritisom i GERB-om - Visoka kiselost limuna može pogoršati simptome poput žgaravice i bolova u želucu.
  • Osobe s osjetljivom zubnom caklinom - Kiselina iz limuna može oštetiti zubnu caklinu stoga se preporučuje piti napitak na slamku i isprati usta vodom nakon konzumacije.
  • Osobe s alergijom na citruse - Iako rijetka, alergija na citruse je moguća i takve osobe trebaju izbjegavati ovaj sirup.

POGLEDAJTE GALERIJU 

POGLEDAJTE VIDEO Kako je tržnica postala luksuz i pada li im promet na štandu?

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx