Ako volite praline, sigurno vam je barem jednom palo na pamet kako bi super bile praline s nekim specifičnim okusima. Ali nažalost, baš takve praline niste nigdje uspjeli naći. Možda vam je palo na pamet i da bi bilo super kad bi postojale praline specifičnog oblika, boje ili teksture koje bi mogli dati voljenoj osobi za, na primjer, Valentinovo. Ako se prepoznajete u ovom, zvuči kao da biste htjeli probati sami napraviti praline. Istražili smo i donosimo upute za kako napraviti domaće praline.
Kako napraviti kalup za praline?
Za domaće praline trebat će vam razni sastojci kao i kalupi za praline. Naravno, neke praline možete napraviti u obliku kuglica i samo ih umočiti u čokoladu, ali s kalupima imate više opcija od jednostavnih kuglica. Ako nemate kalupe specifične za praline, evo par ideja.
Kalup od aluminijske folije
Možete oblikovati male čašice od nekoliko slojeva aluminijske folije oko dna boce ili poklopca od boce. Lagano zagladite rubove kako bi dobile pravilniji oblik, a zatim ih koristite kao improvizirane kalupe za praline.
Silikonske posude za led
Silikonske posude za led izvrsna su zamjena za kalupe jer su fleksibilne i omogućuju lako vađenje gotovih pralina. Ako su posude prevelike, možete uliti samo tanji sloj čokolade kako bi praline bile manji zalogaji.
Kalup od papira za pečenje
Izrežite trakice papira za pečenje i omotajte ih oko valjkastog predmeta, poput deblje olovke, da biste oblikovali male čašice. Zatim pričvrstite krajeve trakica klamericom ili ljepljivom trakom kako bi dobile stabilan oblik. Nakon što ste oblikovali čašice, postavite ih na ravnu površinu i napunite čokoladom za savršene praline.
Kalupe od jaja (karton ili plastika)
Kutije od jaja mogu poslužiti kao improvizirani kalupi za praline, ali prije nego što ulijete čokoladu, obavezno ih obložite prozirnom folijom. Ako koristite kartonske kutije, prvo ih obložite aluminijskom folijom kako biste spriječili kontakt čokolade s papirom.
Silikonske košarice za muffine
Mini silikonske košarice za muffine odlična su opcija za veće praline. Možete ih koristiti kao kalupe i puniti ih čokoladom slojevito, stvarajući zanimljive efekte u teksturi i okusu. Silikon je fleksibilan materijal,tako da ćete praline moći brzo izvaditi bez straha od oštećenja.
Kako napraviti domaće praline?
Ako imate kalupe ili ćete raditi klasične okrugle praline, spremni ste za idući korak - odabir sastojaka. Praline su odlične kao poklon za Valentinovo, a ako ih planirate dati voljenoj osobi, prvo razmislite o okusima koje vaša bolja polovica voli. Od vrste čokolade do vrste voća ili punjenja, a čak i kompleksnijih okusa poput cheesecakea ili nugata - najdraži okus sigurno će obradovati vašu voljenu osobu. Ako trebate pomoć s idejama, pripremili smo 10 recepata za praline koji će vas sigurno oduševiti.
Praline s lješnjakom i medom
Ove praline su kombinacija hrskavih lješnjaka i bogate, aromatične slatkoće meda. Savršene su za ljubitelje klasičnih okusa s prirodnom notom slatkoće.
Praline s lješnjakom i medom sastojci:
- 200 g tamne ili mliječne čokolade
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 2 žlice meda
- 20 g maslaca
Praline s lješnjakom i medom priprema:
- Pomiješajte mljevene lješnjake s medom i maslacem dok ne dobijete gustu smjesu.
- Rastopite čokoladu i ulijte tanki sloj u kalupe.
- Dodajte kuglicu smjese od lješnjaka i meda u sredinu, zatim prelijte ostatkom čokolade.
- Ostavite da se stegne u hladnjaku.
Čokoladne praline s lavandom
Ove praline donose profinjenu kombinaciju gorkaste tamne čokolade i nježne, mirisne lavande. Cvjetne note lavande suptilno se prožimaju s bogatom čokoladom, stvarajući aromatično iskustvo. Idealne su za one koji vole sofisticirane, malo drugačije slastice.
Čokoladne praline s lavandom sastojci:
- 200 g tamne čokolade (70%)
- 100 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica suhih cvjetova lavande
- 20 g maslaca
Čokoladne praline s lavandom priprema:
- Zagrijte vrhnje sa suhim cvjetovima lavande i ostavite da se infuzira 10 minuta, zatim procijedite.
- Vratite vrhnje na vatru, dodajte maslac i pustite da se otopi.
- Prelijte toplu smjesu preko nasjeckane čokolade i miješajte dok ne postane glatka.
- Ulijte smjesu u kalupe za praline i stavite u hladnjak da se stegne.
Praline s kavom i bijelom čokoladom
Savršena kombinacija za ljubitelje kave i slatkih, kremastih čokoladnih deserata. Intenzivan okus kave u savršenom je balansu s blagim, mliječnim tonovima bijele čokolade. Ove praline su odličan izbor uz popodnevni espresso ili kao elegantna slastica za posebne prilike.
Praline s kavom i bijelom čokoladom sastojci:
- 200 g bijele čokolade
- 50 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica instant kave
- 20 g maslaca
Praline s kavom i bijelom čokoladom priprema:
- Zagrijte vrhnje i umiješajte instant kavu dok se potpuno ne otopi.
- Prelijte vruće vrhnje preko nasjeckane bijele čokolade i dodajte maslac.
- Miješajte dok smjesa ne postane potpuno glatka.
- Ulijte u kalupe za praline i stavite u hladnjak da se stegne.
Praline s kokosom i tamnom čokoladom
Ako volite kombinaciju kokosa i čokolade, ove praline su idealne za vas! Blago tostirani kokos daje im dodatnu dubinu okusa.
Praline s kokosom i tamnom čokoladom sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 50 g kokosovog brašna
- 1 žlica kokosovog ulja
- 2 žlice kondenziranog mlijeka
Praline s kokosom i tamnom čokoladom priprema:
- Lagano prepržite kokosovo brašno na suhoj tavi dok ne dobije zlatnu boju.
- Pomiješajte ga s kondenziranim mlijekom kako biste dobili ljepljivu smjesu.
- Rastopite čokoladu s kokosovim uljem i ulijte tanki sloj u kalupe.
- Dodajte malo kokosove smjese, zatim prelijte ostatkom čokolade.
- Stavite u hladnjak da se stegnu.
Praline s marcipanom i sjeckanim orašastim plodovima
Marcipan donosi bogatu, bademastu aromu, dok sjeckani orašasti plodovi dodaju hrskavu teksturu. Kombinacija je savršena za ljubitelje klasičnih europskih deserata. Ove praline su slatke, punog okusa i izvrsne uz čaj ili lagana desertna vina.
Praline s marcipanom i sjeckanim orašastim plodovima sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 100 g marcipana
- 30 g sjeckanih badema i lješnjaka
Praline s marcipanom i sjeckanim orašastim plodovima priprema:
- Oblikujte male kuglice od marcipana i uvaljajte ih u sjeckane orašaste plodove.
- Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
- Umočite marcipanske kuglice u čokoladu pomoću vilice i stavite ih na papir za pečenje.
- Ostavite da se potpuno stegnu prije posluživanja.
Praline s kardamomom i bijelom čokoladom
Egzotičan dodir kardamoma daje ovim pralinama neodoljiv, pomalo orijentalni okus.
Praline s kardamomom i bijelom čokoladom sastojci:
- 200 g bijele čokolade
- 50 ml vrhnja za šlag
- ½ žličice mljevenog kardamoma
- 1 žlica maslaca
Praline s kardamomom i bijelom čokoladom priprema:
- Zagrijte vrhnje i umiješajte kardamom, pustite da odstoji 5 minuta.
- Procijedite i prelijte preko nasjeckane bijele čokolade s maslacem.
- Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Ulijte u kalupe i stavite u hladnjak da se stegne.
Praline sa slanom karamelom
Savršena ravnoteža između bogate, slatke karamele i lagane slane note koja pojačava okus čokolade. Ove praline su neodoljivo kremaste i raskošne, a slana karamela im daje poseban karakter.
Praline sa slanom karamelom sastojci:
- 200 g mliječne čokolade
- 100 g šećera
- 50 ml vrhnja za šlag
- 30 g maslaca
- Prstohvat krupne soli
Praline sa slanom karamelom priprema:
- Otopite šećer na laganoj vatri dok ne poprimi zlatnu boju, zatim pažljivo dodajte vrhnje i maslac uz stalno miješanje.
- Umiješajte sol i pustite da se karamel malo ohladi.
- Napunite kalupe za praline rastopljenom čokoladom, dodajte malo karamele u svaku pralinu, pa zatvorite ostatkom čokolade.
- Ostavite u hladnjaku da se stegnu.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/90a64744-e88b-11ef-9d4e-829ff0affdfc/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Praline s tamnom čokoladom i narančom
Ova kombinacija je uvijek pun pogodak – bogata tamna čokolada i svježa citrusna nota naranče.
Praline s tamnom čokoladom i narančom sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 1 žlica naribane korice naranče
- 50 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
- 20 g maslaca
Praline s tamnom čokoladom i narančom priprema:
- Zagrijte sok od naranče i dodajte naribanu koricu, pustite da lagano krčka 2-3 minute.
- Prelijte preko nasjeckane čokolade i dodajte maslac.
- Miješajte dok ne dobijete svilenkastu smjesu.
- Ulijte u kalupe i stavite u hladnjak.
Praline s jagodama i likerom
Voćne praline s laganom alkoholnom notom daju dojam profinjene i zavodljive slastice. Svježina jagoda u kombinaciji s aromatičnim likerom stvara savršeni kontrast slatkoj bijeloj čokoladi.
Praline s jagodama i likerom sastojci:
- 200 g bijele čokolade
- 50 ml likera od jagoda ili naranče
- 3-4 jagode, sitno nasjeckane
Praline s jagodama i likerom priprema:
- Pomiješajte nasjeckane jagode s likerom i ostavite da odstoji 10 minuta.
- Rastopite bijelu čokoladu na pari.
- U svaki kalup za praline ulijte malo čokolade, dodajte sloj jagoda s likerom, pa zatvorite ostatkom čokolade.
- Stavite u hladnjak da se praline stegnu.
Praline s čilijem i tamnom čokoladom
Za ljubitelje začina, ove praline donose iznenađujući spoj gorkaste tamne čokolade i blage ljutine čilija. Čili dodaje dubinu okusu, dok čokolada ublažava oštrinu i tako stvaraju dinamičnu i nezaboravnu kombinaciju. Idealne su za one koji vole izazov u slasticama.
Praline s čilijem i tamnom čokoladom sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 1 prstohvat kajenskog papra ili čili praha
- 50 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica meda
Praline s čilijem i tamnom čokoladom priprema:
- Zagrijte vrhnje i umiješajte čili prah i med.
- Prelijte preko nasjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Ulijte u kalupe i stavite u hladnjak.
POGLEDAJTE VIDEO: Slatki udarac na novčanik: Čokolada ponovo poskupljuje