Komentirali kroz 90 minuta / Kako su legende vidjele debakl Hrvatske na otvaranju Eura? 'Ne treba paničariti niti pljuvati, ali najgore bi bilo da okrećemo glavu i ne priznamo da je ovo bilo razočaravajuće'

Image
Foto: Profimedia

Legendarni bivši igrači, treneri, stručnjaci, poznate nogometne i sportske face, komentirali su nam uoči, kao i za vrijeme dvoboja Španjolska - Hrvatska

Silvijo Maksan

Silvijo Maksan

Najviše voli raditi intervjue sa sportašima, odličan novinar i 'pravi terenac'

15.6.2024.
14:54
Profimedia
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu je navečer, na Olimpijskom stadionu u Berlinu, u 1. kolu skupine B Europskog nogometnog prvenstva, doživjela debakl protiv mlade i brze Španjolske. La Roja je pobijedila Vatrene uvjerljivo s 3-0. Sva tri gola su pala u prvih 45 minuta. Legendarni bivši igrači, treneri, stručnjaci, poznate nogometne i sportske face, komentirali su nam uoči, kao i za vrijeme dvoboja Španjolska - Hrvatska. Robert Špehar, Marijo Tot, Samir Toplak, Jerko Leko, Igor Pamić, Branko Strupar i Nikola Jurčević su kroz svih 90 minuta komentirali dvoboj za portal Net.hr. Ivica Tucak nam se javio prije utakmice i poslao poruku prijatelju Zlatku Daliću i čitavoj reprezentaciji. Saša Peršon isto nam se javio prije utakmice.

Image
Foto: Screenshot - Sofascore

Poredak u skupini B nakon odigranog 1. kola.

Image
STRUČNI KOMENTAR /

Što je pošlo po zlu? Goran Tomić: 'Razočarani jesmo, ali nije katastrofa. Jedno mi je posebno upalo u oči'

Image
STRUČNI KOMENTAR /

Što je pošlo po zlu? Goran Tomić: 'Razočarani jesmo, ali nije katastrofa. Jedno mi je posebno upalo u oči'

Kronološko komentiranje naših gostiju - UŽIVO

20.03 - Nikola Jurčević:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost ušli smo nesigurno u utakmicu. Problem s njihovim visokim presingom i individualne grešeke, treći gol završio utakmicu, sve je to kumovalo porazu. Mogli smo zabiti bar počasni, nije išlo. Zaboraviti i pobijediti Albaniju".

19.51 - Robert Špehar:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaslužena pobjeda Španjolaca. Ne treba previše biti kritičan, ne treba praviti paniku niti pljuvati naše igrače, ali najgore u ovom trenutku bi bilo da okrećemo glavu i ne priznamo sebi da ovo danas je bilo razočaravajuće. U svim fazama igre smo podbacili, bili smo predaleko od igrača u obrani,neagresivni, a u napadu spori i neokomiti. Moramo znati da smo izgubili 3-0 od Španjolaca koji po meni nisu nista posebno. Dobra ekipa, ali ništa više od toga. Po meni nisu favoriti za vrh i to razočarava. Jedini koji su danas zaslužili prolaznu ocjenu su navijaci. Kapa do poda navijačima. Dalic mora napraviti dubinsku analizu, svakako ozbiljno promisliti o promjeni i sastava i taktike za sljedeće utakmice. Ništa nije izgubljeno. Danas nismo bili pravi. Moramo podignuti glave, skupit se i protiv Albanije i Italije biti pravi i osvojiti svih 6 bodova. Mi to možemo, ali ne ovakvom igrom i pristupom kao danas. Idemo dalje. Nema predaje!"

19.49 - Samir Toplak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što je moglo poći krivo, pošlo je na ovoj tekmi. Španjolci pokažnjavali sve naše propuste. Mi imali šanse, ali nismo zabili. Naprosto se moramo sad resetirati i dobiti obje utakmice. Naravno da to možemo, uz korekciju nekih stvari. Sva 3 gola smo dobili po centrali. To treba analizirati."

19.48 - Marijo Tot:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan naš gol bi uvelike promjenio energiju. Šteta, sada ostaje pripremiti se za Albaniju i dati podršku našim dečkima, to je ključno sada".

19.41 - Zabili su naši nakon obrane španjolskog vratara. Perišić je vratio loptu u peterac, koja je bila odbijena i Petković je zabio. Međutim, najgori mogući rasplet. Nema gola. Perišić je ušao prije u prostor. Prerani ulazak. Robert Špehar je napisao kako će poništiti i prije nego što je, a Marijo Tot se toga isto i bojao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19.38 - Petković je iznudio penal i žuti karton Rodryja. Igra se 78. minuta.

19.24 - Marijo Tot:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako ide utakmica svom kraju, Španjolci su spustili u nižu brzinu".

19.22 - Jerko Leko:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno su trkački bolji, življi i pravovremeni. Kad izgube loptu lako je vrate, nemamo tranziciju brzu. Kroz sporiji posjed ne mozemo do gola tek tako jer su brži u fazi obrane i agresivniji. Ono što smo imali nismo iskoristili, pa eto, velika razlika je upravo zbog svega toga".

19.13 - Robert Špehar:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjajna obrana Livakovića mladom Yamalu. Mislim da moramo napraviti izmjene. Pokušat uvesti svježe igrače. Evo, sprema se Perišić. Jao, Stanišićuuu. Baš šteta, moramo zabit jedan jer će nam prijetiti kontrama za četvrti gol".

19.04 - Robert Špehar:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno takav dan, prvo poluvrijeme nitko raspoložen. Drugo poluvrijeme skupiti glave i spasit što se spasit da, da se ne izblamiramo. Taktički su nas nadmudrili prvo poluvrijeme. Čekamo promjene Dalića".

Image
Foto: Profimedia

18.54 - Igor Pamić smiruje strasti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije dobro, ali nismo u igri baš tako loši. Samo ne dozvoliti katastrofu".

18.51 - Marijo Tot se složio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, ovo je debakl".

18.48 - Carvajal je zabio za 3-0 Španjolske. Nije nam dobro, ali stvarno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadao sam se da ćemo nekako otići sa 2-0 na poluvrijeme. Ovo je katastrofa od igre i nismo zaslužili ništa bolje. Jednostavno su aktivniji, brži, eksplozivniji. Jednostavno su takvi u odnosu na nas".

18.42 - Robert Špehar:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šteta, dobra šansa Gvardiola. Budimir je tu malo zakasnio. Djeluje mi indisponirano".

18.37 - Marijo Tot isto komentira:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvih 15 minuta nas je Španjolska iznenadila visokim presingom i planirano nam pritiskala stopere, zatvorivši naš vezni red lako su dolazili do lopte u završnoj trećini terena. Nakon početnih 15 minuta napravili smo ravnotežu u sredini iz razloga što su se Kramarić i Majer spuštali nisko, čime smo dobili privid kontrole u sredini, ali otupljenost napada. Kad god smo visoko izlazili na presing dolazili smo do lopte i imali mogučnost bitu opasni. Golovi su pali zbog lošeg pozicioniranja gdje su dobili prostor u sredini gdje su najopasniji."

18.34 - Taman je Majer imao šansu, nakon dobrog Brozovićevog udarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predaleko stojimo od igrača, nismo agresivni. U obrani smo mlaki, u napadu sterilni. Ne izgleda dobro."

18.32 - Taman smo dobili gol od Fabiana Ruiza za 2-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Auuuuuu", napisao nam je Samir Toplak.

18.31 - Samir Toplak:

"Šutalo krivo reagirao. Mislio da će lopta na desno i otišao 2 koraka tamo, a Moratu ostavio samog".

18.31 - Robert Špehar:

"Evo, zabiše nam gol. Baš šteta. Izgubljen duel Budimira, ali u sredini nas nema na odbijene lopte. Odličan pas, naši stoperi preširoko stoje i nažalost zasluženo vodstvo Španjolske".

18.27 - Robert Špehar:

"Dižemo se ljudi. Španjolska ništa nije posebno, samo da mi podignemo razinu igre još više".

18.23 - Samir Toplak ima svoje viđenje trenutne situacije:

"Ma nisu nas oni iznenadili, nego mi nismo bili mirni i precizni u probijanju tog presinga. Nismo uspijeli doci do Kramarića i Majera u međuprostoru".

18.18 - Robert Špehar tvrdi:

"Jesu, visokim pritiskom su nas iznenadili. Nemamo posjed, nema nas u sredini terena, ali nema ni šansi za sada. Moramo se podići što prije. Hrvatska je 20 min bez šansi. Izdržali smo da ne primimo gol, sad se nadam da ćemo krenuti".

18.12 - Branko Strupar se slaže kako je ulazak Hrvatske u utakmicu bio mlak:

"Trenutno ne možemo baš ništa".

18.10 - Nikola Jurčević je poslao poruku kako Španjolci u ovim trenucima, pri prosjedu, ne griješe i zato imaju loptu u svojim nogama.

"To malo frustrira, ali tek je početak. Naši će imati svoje šanse. Polako. Prošlo je tek 10 minuta".

18.04 - Španjolska je u prvih 4 minute dosta pritisnula Vatrene. Visoki presing Furije. Dosta visoki. Špehar nam je na to napisao:

"Tek je početak, opipavanje snaga".

17.34 - Ponosna osječka ekipa spremna je za utakmicu. Atmosfera je došla do usijanja kod Špeharovih. Pozdrav veseloj ekipi.

Image

16.56 - Robert i Dino Špehar. Tata i sin. Jedan je slavni bivši nogometaš, sad trener. Drugi je profesionalni nogometaš koji igra za slovački FC Petrzalka 1898. Nedavno nam se Dino oženio za svoju Bjanku. Tri dana su Špeharovi slavili. I neka su. Obitelj Špehar je to zaslužila. I ne samo to. Jučer su Špeharovi saznali i sretnu vijest - postat će Dino tata, Bjanka mama, a Robert i njegova supruga dida i baka. Bjanka je trudna tri mjeseca. Čestitke Dini i njegovoj supruzi, čestitke svim Špeharovima od srca.

"Imamo samo jednu poruku za Vatrene i Dalića. - Dečki, srcem do pobjede!"

Image

16.22 - Nikola Jurčević, bivši hrvatski nogometaš i reprezentativac, nekadašnji pomoćnik Slavenu Biliću 6 godina na klupi reprezentacije Hrvatske (od 2006. do 2012.), bivši izbornik Azerbajdžana, između ostalih trenerskih poslova na kojima je radio, još je jedan od onih koje je obuzelo vatreno ludilo. Whatsappom nam se javio i poslao nam dvije fotografije, uz poruku. Popularni Jura, jedan od najboljih komentatora nogometnih zbivanja na našoj sportskoj medijskoj sceni, poručio je:

"Doma sa svojima ću gledati ovu utakmicu. Znači, supruga, dvije kćerke i unuk. Čekam još prijatelje i nadam se spektaklu. Ako već ne dobijemo, onda bi i bod bio dobar".

Image
Image

16.16 - Jerko Leko utakmicu Hrvatske i Španjolske će gledati na Murteru u svojoj kući za odmor. U Berlinu je u ovom trenutku više od 100 000 Hrvata, a na stadionu koji prima nešto malo manje od 80 000 (74, 475 je kapacitet) očekuje se više od 50 000 hrvatskih navijača. Može li navijačka atmosfera i izrazito domaćinska atmosfera biti prevaga u jednoj ovakvoj utakmici?

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

"Naravno da može. Berlin je idealan za to. Nama je 2006. atmosfera na SP-u, u prvom srazu protiv Brazila na istom ovom Olimpijskom stadionu, bila samo i isključivo TOP i jaki motiv, ono nevjerojatno pjevanje hrvatske himne nikad neću zaboraviti, ali nismo uspjeli tada pobjediti unatoč toj nevjerojatnoj atmosferi. Vjerujemo u uspjeh, ali još više, prvo uživajmo u ovom Europskom nogometnom prvenstvu. Svi smo uz Hrvatsku!"

15.57 - Whatsapp porukom kratko nam se javio i aktualni izbornik zlatnih hrvatskih vaterpolista - Ivica Tucak. Najtrofejniji hrvatski sportski izbornik ikad s vaterpolskom reprezentacijom se nalazi u Sloveniji.

Image
Foto: igor Kralj/PIXSELL

"Očekujem pobjedu i gol Ante Budimira. Ne znam zašto, eto, jednostavno imam osjećaj da će on zabiti. Gledamo svi u Sloveniji i svim srcem smo uz naše prijatelje. Svom prijatelju Zlatku Daliću i momcima želim puno sreće. Svi smo uz njih".

15.11 - Čuli smo i sa Sašom Peršonom, bivšim nogometašem Dinama, Rijeke i Hajduka, danas trener juniora Orijenta.

Image
Foto: Miro Balov

Peršon je odigrao 1990. godine prve dvije utakmice u novijoj povijesti reprezentacije. Igrao je 17. listopada 1990. godine u Zagrebu, u prvoj povijesnoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije od uspostave neovisne hrvatske države protiv reprezentacije SAD-a, u kojoj je Hrvatska pobijedila 2:1. Bio je to prijateljski dvoboj.

"Gledat ću utakmicu s nekoliko svojih kolega i pokojim igračem u klubu tu kod nas u Orijentu. Tako mi je najbolje, jer mi treneri volimo gledati utakmicu stručno i pričati stručno, pa mi je neki mir u takvoj situaciji, neko privatnije mjesto i okruženje više odgovara. Kao trener volim gledati utakmice u nekom svom miru. S par ljudi. Onda mi možemo biti direktni, stručni, reći ako nešto ne valja ili valja, a kad si među većim broju ljudi, pa kad nešto kažeš, odmah se ljudi ljute. ne smijete reći ništa loše, ako nešto, kojim slučajem, kao trener uočiš da nije dobro, da nije bilo dobro. Znači, ja kad gledam utakmicu, gledam ju iz trenerskog kuta, ne navijačkog. Bitno danas da Hrvatska ne izgubi, za početak, ali naravno da se svi nadamo da će dobiti Španjolsku jer su dobri. Da igramo s Albanijom, na prvom mjestu bi bila pobjeda, a onda se ostalo. Ovo su Španjolci i to još u prvoj utakmici na Euru. Hrvatskoj i neriješen rezultat ostavlja i dalje otvoren put i prolaz za dalje u nokaut fazu tunira. I Španjolci moraju još igrati sa Talijanima. Bit će napeto i uzbudljivo."

14.27 - Javio nam se Igor Pamić, bivši nogometaš i reprezentativac, danas trener Karlovca, uoči spektakla na Olimpijskom stadionu. Pamić je bio na Euru 1996. u Engleskoj u onoj slavnoj Ćirinoj reprezentaciji, koja se na tom prvenstvu na sjajan način predstavila nogometnoj Europi, jer se radilo o prvom velikom natjecanju za Hrvatsku u slobodnoj i neovisnoj državi. Jedva čekamo početak susreta, uzbuđeni smo. Baš je nešto posebno u zraku. Kao da nam je rođendan.

Image
Foto: Igor Kralj/24sata

Igor Pamić aktualni je trener Karlovca.

"Rođendan je svaki dan nama kad se probudimo. a kad igra Hrvatska, onda je za nas u 'godinama', to rizik jer nam je stresno", odmah je poentirao poput majstora, onako spontano, Igor Pamić Paminjo (samo 54.) i nasmijao nas. Kako je to kralj. Uvijek spreman na zezanciju. Danas posebno...

"Gledat ću utakmicu doma i spreman sam za Euro. Ne bi vjerovali, ali nikakav kafić, ekipa i to. Ne volim komentare, pa ću gledati u svom miru. Najbolje tako. Ne volim svakakve komentare. Očekivanja su da ćemo dobiti. Nikad nisam bio tako siguran, ne znam zašto. Izgledamo moćno. Da se razumijemo, svašta se može dogoditi, ali ja mislim da smo spremni za jednu veliku utakmicu".

Najava

Bliži se trenutak kad će hrvatska nogometna reprezentacija započeti prvu utakmicu na Europskom nogometnom prvenstvu u skupini B, na kojem imamo velika očekivanja. S početkom u 18.00 na Olimpijskom stadionu u Berlinu, koji je u ovim trenucima okupiran kockicama, Vatreni kreću u nogometni boj protiv Španjolske, moćne reprezentacije, suparnik koji jamči veliku bitku. Veliko natjecanje jamči i velike reprezentacije. Očekuje se više od 50 000 hrvatskih navijača na Olimpijskom stadionu koji prima nešto manje od 80 000. Zlatko Dalić pripremio je momčad za sve napore i opterećenja. Vrijeme će uskoro u potpunosti stati s Vatrenima. Svi ćemo disati, strepiti, navijati, nadamo se na kraju i veseliti s hrvatskom nogometnom reprezentacijom. Kako bi rekao Ban Josip Jelačić, što Bog da i sreća junačka.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo