SPECIJAL NET.HR-A / Nikola Jurčević iza sebe ima tri Eura: 'Dalić i i ova reprezentacija razvili su pobjednički mentalitet do kraja'

Poznati nogometni trener Nikola Jurčević gostovao je u specijalu Net.hr-a povodom Eura u nogometu koje za dva tjedna počinje u Njemačkoj

Silvijo Maksan

Silvijo Maksan

Najviše voli raditi intervjue sa sportašima, odličan novinar i 'pravi terenac'

31.5.2024.
6:50
VOYO logo

Nikola Jurčević po drugi je put gostovao na Net.hr-u. Ovog puta u drugačijem studiju. Za dva tjedna čitav nogometni svijet gledat će prema Njemačkoj gdje će se održati smorta najboljih reprezentacija Europe. Euro u nogometu po mnogima je najteže svjetsko reprezentativno nogometno natjecanje, jer je koncentracija jakih reprezentacija velika...

Image
POTPUNA SATNICA /

Raspored utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2024.

Image
POTPUNA SATNICA /

Raspored utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2024.

Image

Hrvatska nogometna (vele)sila

Hrvatska nogometna reprezentacija u posljednjih dvije godine ostvarila je fantastične rezultate i podigla još više ljestvicu očekivanja javnosti i navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Sve o Europskom nogometnom prvenstvu, ekskluzivne podcaste, intervjue, priče, reportaže, najaktualnije vijesti, rezultate, možete čitati, pratiti, gledati - OVDJE.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Gledajući u povijest, ako uzmemo u obzir sva velika natjecanja, od 1998. pa do danas, Vatreni su osvojili broncu na SP-u 1998. i 2022. Srebro na SP-u 2018. u Rusiji, te srebro na Final Fouru Lige nacija prošle godine u Rotterdamu ili Crotterdamu, zbog invazije Hrvata na ovaj drugi po veličini nizozemski grad i najveću europsku luku za vrijeme Final Foura Lige nacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Turska 2008. šokirala Hrvatsku

U Austriji 2008. Hrvatska je bila na korak od polufinala natjecanja. U 119. minuti brojni su hrvatski navijači na bečkom Prateru, kao i igrači, već počeli slaviti pobjedu kad je Ivan Klasnić zabio za 1:0, ali Turci su se vratili u 122. minuti, iako sudačke nadoknade nije trebalo biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna je duga lopta pronašla put do Semiha Senturka u hrvatskom šesnaestercu, a igrač kojeg je Terim uveo kao zamjenu u 76. minuti zabio je za 1:1. Između dva igrača. Da sto puta još puca, ne bi zabio to što je tada zabio...

Image

Turska nas je, tako, na kraju izbacila nakon lutrije penala i spomenute drame u produžecima, nakon što su nas sekunde dijelile od poluzavršnice...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola Jurčević bio je pomoćnik Slavenu Biliću na spomenutom EP-u kao i u Poljskoj 2012., što je bilo njihovo zadnje Europsko nogometno prvenstvo na klupi Hrvatske.

Jurčević igrao na EP-u 96'

Što se tiče igračke karijere, Nikola Jurčević 1996. igrao je za Hrvatsku na EP-u u Engleskoj, na kojem su naši slavni reprezentativci Boban, Šuker, Vlaović, Asanović, Prosinečki, Bilić, Štimac i drugi pokazali da su momčad za velike stvari. Bili su bolji od Njemačke u četvrtfinalu (Jura je odigrao čitavu utakmicu protiv Elfa, dosta je tijekom utakmice mijenjao mjesto u napadu sa Stanićem), ali nesretno izgubili 2-1. Sudac nije sudio faul u napadu Njemačkoj nad Nikolom Jerkanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesretno ispali od Njemačke u četvrtfinalu

Babbel se zabio u Jerkana, ali sudac Leif Sundell nije svirao kontrafaul. Nakon toga, Babbel je neometano ubacio, a Sammer je došao do lopte i poentirao. Njemačka je u tim trenucima imala igrača više, jer je ranije Štimac dobio crveni.

I dan danas, evo 28 godina poslije, kada se govori i priča o tome zašto Hrvatska nije "otišla do kraja" na Euru '96, prvom velikom natjecanju nakon samostalnosti, papagajski se ponavlja kako nas je protiv Njemačke u četvrtfinalu "izbacio sudac Leif Sundell".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, reprezentaciju je vodio nezaboravni Miroslav Ćiro Blažević. Jurčević je itekako bio zaslužan za gol Davora Šukera, njegovo rolanje Kopkea produkt je Jurčevićevog pritiska u obrani na dva igrača Njemačke. Ne samo to, Jura je cijelu utakmicu bio na visokom nivou i Šuker je umalo zabio glavom upravo na njegovo nabacivanje za 2-2.

Image

Što se tiče gola Hrvatske za 1-1, Jurčević je prvo pritisnuo Sammera koji je pod naletom razigranog Jure morao vratiti loptu u obranu, a onda je došla do četvorke Freunda koji je ušao naknadno u igru. Jurčević je majstorski uzeo Freundu loptu, a Davor Šuker znalački je poentirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nije nas Jura vratio samo u prošlost. Njegovo gostovanje u podcastu Net.hr-a trajalo je malo više od 48 minuta i imalo je tri tematska bloka- HNL, finale Lige prvaka i Euro.

"Sad kad je prošlo već toliko godina, analizirajući i gledajući iz igračke perspektive, ali i trenerske u ulozi asistenta Slavena Bilića, imali smo također odlične reprezentacije i mogli smo otići do kraja. Međutim, nedostajao nam je mentalitet pobjednika do kraja i samopouzdanje da mi to možemo. Izbornik Zlatko Dalić i ova reprezentacija razvili su pobjednički mentalitet i jedno samopouzdanje i to je ova reprezentacija sjajno napravila. Dva puta su takoreći otišli do kraja. I ove reprezentacije iz mog trenerskog perioda u njoj, kao i igračkog, imale su isto kvalitetu, ali nedostajao nam je taj mali element i nijansa jedna da odemo do kraja. Naravno, nedostajalo nam je i malo sreće", priča nam Nikola Jurčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Čitavo gostovanje Nikole Jurčevića u specijalu Net.hr-a povodom Eura u Njemačkoj pogledajte u videu priloženom u nastavku.

POGLEDAJTE VIDEO: Nikola Jurčević u studiju Net.hr prije 2 godine. Popularni Jura otkrio nam je kako su ugasili nezadovoljstvo dva poznata igrača na Euru 2008. Prijetilo je da ne eskalira usred prvenstva u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo