PUT NJEMAČKE / Gradovi domaćini Eura 2024.: Vodimo vas kroz Leipzig, spoj povijesti, kulture i noćnog života

Image

Leipzig je svjetski poznat po bogatoj glazbenoj tradiciji i impresivnoj arhitekturi, koje kombiniraju povijest i kulturu na fascinantan način

20.5.2024.
8:07
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija natjecanje po skupinama na Europskom prvenstvu u Njemačkoj zaključit će u Leipzigu. Nakon Berlina i Hamburga, Vatreni će treću utakmicu igrati protiv Italije u gradu u kojem je osnovan DFB (Njemački nogometni savez). Leipzig je jedini grad domaćin koji je prije pada Berlinskog zida u potpunosti pripadao Istočnoj Njemačkoj.

Image
PUT NJEMAČKE /

Gradovi domaćini Eura 2024.: Hamburg će vas neodoljivo podsjetiti na Amsterdam, a ludom provodu neće biti kraja

Image
PUT NJEMAČKE /

Gradovi domaćini Eura 2024.: Hamburg će vas neodoljivo podsjetiti na Amsterdam, a ludom provodu neće biti kraja

Drugi je najveći grad pokrajine Saske nakon Dresdena, a oko 150 kilometara udaljen je od Berlina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz povijest je Leipzig bio trgovački grad na križanju dviju važnih trgovačkih ruta. Danas, glavni je kolodvor (Hauptbanhof) površinom najveći u Europi, a dnevno kroz njega prođe oko 120 tisuća putnika.

Kao i u Hamburgu, grad je prepun mostova, a ima ih točno 27 više od Venecije. Kako je grad razvijen na ušćima rijeka Parthe i Pleisse u Bijeli Elster (Weisse Elster), taj podatak nije iznenađenje, a iz gradske luke koja se nalazi u centru možete krenuti na izlet kanuom ili čamcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Također, unutar Leipziga nalazi se i šumski rezervat Auwald, jedinstveni poplavni krajolik Europe, a tamo se nalazi i jedan od najmodernijih zooloških vrtova na Starom kontinentu, a također i jedan od najstarijih na svijetu.

Jeste li znali?

Leipzig je svjetski poznat po svojoj bogatoj glazbenoj tradiciji i impresivnoj arhitekturi, koje kombiniraju povijest i kulturu na fascinantan način. Dom je mnogih značajnih kulturnih institucija. Gradska opera, osnovana 1693. godine, jedna je od najstarijih u Europi. Gewandhausorchester Leipzig je svjetski poznata filharmonija s dugom tradicijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Grad je poznat i po Muzičkom konzervatoriju "Felix Mendelssohn", jednom od najstarijih i najuglednijih glazbenih konzervatorija na svijetu. Naravno, grijeh je ne spomenuti Johanna Sebastiana Bacha koji je bio odgovoran za crkvenu glazbu u četiri crkve u Leipzigu.

Važan spomenik u gradu posvećen je događajima iz 19. stoljeća. Spomenik Bitke naroda nalazi se na jugoistoku grada, obilježavajući Bitku kod Leipziga iz 1813. godine tijekom ratova za oslobođenje protiv Napoleona. Sa impresivnom visinom od 91 metra i promatračnicom, ne pruža samo uvid u povijest, već i panoramski pogled na grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspored Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj.

Panometer je jedinstvena atrakcija smještena je u bivšem spremniku plina i nudi panoramske umjetničke instalacije koje prikazuju povijesne i prirodne scene u nevjerojatnim detaljima, a želite li spektakularan pogled s visina, posjetite Panorama Tower.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Moderna četvrt Südvorstadt savršeno je mjesto za one koji traže uzbudljiv noćni provod. Živahna Karl-Liebknecht-Straße (poznata kao ''KarLi'') prolazi kroz ovu četvrt, a uz nju se nalaze brojni koktel barovi i irski pubovi, idealni za uživanje u piću. Popularna lokalna okupljališta uključuju Killiwilly, Barfly i Café Puschkin. Također možete posjetiti industrijski uređene underground klubove gdje vrhunski DJ-evi sviraju techno i house glazbu. Südvorstadt je poznat i po svojoj umjetničkoj sceni i raznolikim restoranima, što dodatno obogaćuje noćni život ovog dijela Leipziga.

Image
Foto: profimedia

Poznata je i Eisenbahnstraße koja se nalazi u istočnom dijelu, u Volksmardorfu. Ulica je nekad bila na glasu kao ''najopasnija ulica u Njemačkoj'', a danas je popularno mjesto za mlade, puna je života i nećete promašiti odlučite li se zaputiti tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj - malo o sportu, točnije nogometu. Red Bull Arena je stadion na kojem će Vatreni igrati protiv Azzurra, a tamo su se igrale utakmice i na Svjetskom prvenstvu 2006. godine. Stadion je dom Red Bull Leipziga, koji je već godinama u vrhu njemačkog nogometa. Za one malo starije i iskusnije poznavatelje nogometa ime Lokomotive Leipzig zazvučat će poznato, bio je to klub koji je sredinom 20. stoljeća igrao važnu ulogu u europskom nogometu.

Stadioni domaćini Europskog prvenstva u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leipzigova kombinacija povijesne važnosti, kulturne bogatosti i suvremenog razvoja čini ga jednim od najzanimljivijih gradova u Njemačkoj, a pobijedi li Hrvatska na Red Bull Areni - zauvijek ćete ga pamtiti.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo