Zamislite dijetu u kojoj jedete sve što želite, nema brojanja kalorija niti zabranjenih namirnica, a kile se samo tope i kroz tri mjeseca, izgubite 20 kila. Upravo to omogućuje Un-Dijeta, a mi smo istražili sve što trebate znati o njoj.
Što je Un-Dijeta?
Meghan Telpner osmislila je 2013. godine dijetu koja traje 90 dana i obećava dugoročne rezultate, uključujući prirodan gubitak kilograma bez osjećaja gladi. Ova dijeta fokusira se na kombiniranje različitih skupina namirnica na način koji potiče zdravlje i učinkovit gubitak težine, a pritom omogućuje gubitak od 18 do 20 kilograma u tri mjeseca.
Osim gubitka kilograma, dijeta donosi poboljšanu probavu, više energije i bolju vitalnost. Cilj je ne samo smršaviti, već i usvojiti održive prehrambene navike. Kombiniranjem različitih namirnica Un-Dijeta osigurava raznoliku prehranu, dok prirodan pristup bez restriktivnih pravila doprinosi osjećaju slobode i zadovoljstva tijekom dijete. Uključuje sve vrste hrane – čak i ponekad pizzu, sladoled ili čokoladu – čime se izbjegava osjećaj uskraćenosti.
Kako se provodi Un-Dijeta?
Un-Dijeta specifična je po tome što nema zabranjenih namirnica, već samo namirnica koje se ne preporučuju. Sastoji se od četiri prehrambena dana, za koji svaki od njih ima temu. Četiri grupe prehrambenih dana su voćni, proteinski, škrobni i ugljikohidratni dan i svaki od tih dana ima svoje speficičnosti.
Doručak je za svaki dan isti i sastoji se od dvije voćke. Napomena je da moraju biti voćke sa istog stable, npr dvije jabuke ili dvije naranče, ali samo jedna banana ako se odlučite za bananu. Uz to ide šaka bobičastog voća i šaka sušenog voća (oko 8 komada).
Dijeta ima i još neke specifičnosti:
- Razmak između obroka treba biti 4 sata za proteinski dan, 3 sata za škrobni i ugljikohidratni dan, 2 sata za voćni dan.
- Nakon 28 dana (4 ciklusa po 7 dana), 29. dan je "vodeni dan" – pije se samo voda ili nezaslađeni biljni čaj.
- Dijeta traje točno 90 dana i može se ponoviti tek nakon pauze od 3 mjeseca.
- Dnevno uzimajte multivitaminske dodatke i izbjegavajte alkohol.
Preporučuje se da dijetu započnete proteinskim danom. Također se preporučuje da pijete najmanje 2 litre vode dnevno. Fizička aktivnost poput hodanja, trčanja ili plivanja potiče mršavljenje i isto je dobrodošla. Uz to, nemojte preskakati obroke i međuobroci su dozvoljeni samo tijekom voćnog dana.
Proteinski dan
- Ručak: Juha (obavezna), meso ili riba (oko 250 g), jedno integralno pecivo, salata u neograničenim količinama s malo ulja i limuna.
- Večera: Isto kao ručak, ali bez juhe i kruha.
- Napomena: Ne miješati vrste proteina (npr. ako jedete piletinu za ručak, jedite je i za večeru).
Škrobni dan
- Ručak: Puno škrobnih namirnica (grah, riža, krumpir) pripremljenih s malo začina, jedno integralno pecivo, salata bez preljeva.
- Večera: Pola obroka ručka, bez kruha.
Ugljikohidratni dan:
- Ručak: Tjestenina s povrtnim umakom ili pizza bez sira i mesa, ili peciva.
- Večera: Kolači, sladoled ili čokolada (70% kakaa).
Voćni dan:
- Jedite samo miješano voće u neograničenim količinama (svježe ili pečeno bez šećera).
Prednosti i mane Un-Dijete
Prednosti UN dijete su njezina jednostavna primjena i jasna podjela namirnica, što često motivira osobe koje je slijede. Također, moguće je značajno smanjenje tjelesne mase, što dodatno potiče na nastavak.
S druge strane, nedostaci UN dijete uključuju neusklađenost s nutricionističkim preporukama o kvalitetnoj prehrani. Dijeta ne pruža osnovu za razvoj zdravih prehrambenih navika, a željeni dugoročni učinak na metabolizam i održavanje postignutih rezultata neće biti moguć ako se nakon njezine primjene vraćaju stari prehrambeni obrasci, što je vrlo čest slučaj. Iako dijeta može donijeti brzi gubitak kilograma, postoji rizik od jo-jo efekta, odnosno ponovnog vraćanja težine. Osim toga, prema povratnim informacijama korisnika, dijeta može uzrokovati osjećaj gladi i monotonije, što može demotivirati tijekom njezina provođenja.
UN dijeta jelovnik za 7 dana
Za lakši početak Un-Dijete, pripremili smo jelovnik za prvi tjedan dana. Počinjete s proteinskim danom i samo nastavljate redoslijed, a kad dođete do voćnog dana, ponovno se vraćate na proteinski i tako u krug.
Prvi dan - proteinski dan
Doručak: dvije naranče
Ručak: Ražnjići od oslića s lukom, mrkvom i celerom, zelena salata s paprikom i mrkvom, jedna šnita integralnog kruha, 3 dl bistre povrtne juhe bez rezanaca
Ražnjići od oslića s lukom, mrkvom i celerom sastojci:
- 500 g fileta oslića
- 1 veća glavica crvenog luka
- 2 mrkve
- 2 stabljike celera
- maslinovo ulje
- sol i papar
- limunov sok
- svježi timijan ili peršin (po želji)
- drveni štapići za ražnjiće
Ražnjići od oslića s lukom, mrkvom i celerom priprema:
- Filete oslića narežite na manje komade veličine zalogaja. Prelijte ih s malo maslinovog ulja, limunovog soka, te ih posolite i popaprite. Ostavite ih da odstoje 20 minuta.
- Dok se riba marinira, crveni luk narežite na veće kocke, mrkvu na tanke kolutove, a celer na manje komadiće.
- Na drvene štapiće za ražnjiće naizmjenično nižite komade oslića, luka, mrkve i celera. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke.
- Ražnjiće lagano premažite maslinovim uljem i posložite na pleh obložen papirom za pečenje ili na zagrijanu grill tavu.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 15-20 minuta ili na tavi dok oslić ne dobije laganu zlatnu boju, a povrće omekša.
- Poslužite toplo, uz dodatak svježeg timijana ili peršina i krišku limuna.
Večera: pola porcija ražnjića od oslića s lukom, mrkvom i celerom, zelena salata s paprikom i mrkvom
Drugi dan - škrobni dan
Doručak: dvije jabuke
Ručak: riža s mrkvom, jedna šnita integralnog kruha, salata s kupusom i mrkvom, 3 dl goveđe juhe bez rezanaca
Večera: pola porcije riže s mrkvom, salata s kupusom i mrkvom
Treći dan - ugljikohidratni dan
Doručak: dvije mandarine
Ručak: Tjestenina u umaku od gljiva
Tjestenina u umaku od gljiva sastojci:
- 300 g integralne tjestenine
- 250 g svježih šampinjona ili miješanih gljiva
- 1 glavica crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica maslinovog ulja
- sol i papar
- svježi peršin za posluživanje
Tjestenina u umaku od gljiva priprema:
- Skuhajte integralnu tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. Sačuvajte malo vode od kuhanja.
- Dok se tjestenina kuha, očistite i narežite gljive na tanke ploške. Sitno nasjeckajte luk i češnjak.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i pirjajte na srednjoj vatri dok ne postane staklast. Potom dodajte češnjak i kratko ga pirjajte dok ne zamiriše.
- Dodajte gljive i pirjajte dok ne omekšaju i puste tekućinu. Začinite solju i paprom. Po potrebi dodajte nekoliko žlica vode od kuhanja tjestenine kako bi umak bio sočan.
- Ocijeđenu tjesteninu dodajte u tavu s gljivama i sve dobro promiješajte.
- Poslužite odmah, posuto svježim peršinom.
Večera: 2 oblatne i jedna pločicu tamne čokolade s najvećim postotkom kakaa
Četvrti dan - voćni dan
Doručak: jedna banana
Ručak: posne kuglice
Posne kuglice sastojci:
- 250 g smokava
- 250 g lješnjaka (ili badema)
- 200 g grožđica
- 200 g oraha
- 1 naranča
Posne kuglice priprema:
- Sve sastojke nasjeckati i pripremiti za blender
- Staviti u blender i blendati do homogene smjere
- Smjesu oblikovati u kuglice
Večera: posne kuglice (pola porcije od ručka)
Peti dan - proteinski dan
Doručak: šaka borovnica
Ručak: batci pečeni u limunu, jedna šnita integralnog kruha, svježi krastavci i svježa paprika, 3 dl kokošje juhe bez rezanaca
Batci pečeni u limunu sastojci:
- 600 g pilećih bataka
- 1 limun
- 1 manja glavica crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- šaka lista peršina
- maslinovo ulje
Batci pečeni u limunu priprema:
- U većoj posudi pomiješajte sok i naribanu koricu limuna, nasjeckani peršin, sitno sjeckani crveni luk i češnjak, biozačin te malo maslinovog ulja.
- Dodajte pileće batake u marinadu, dobro ih premažite sa svih strana i ostavite da odstoje najmanje 30 minuta.
- Batake posložite u namašćenu posudu za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta.
- Tijekom pečenja povremeno prelijte batake marinadom kako bi ostali sočni.
Večera: pola porcije batata pečenih u limunu, svježi krastavci i svježa paprika
Šesti dan - škrobni dan
Doručak: dvije kruške
Ručak: Pire od mrkve i krumpira, jedna šnita integralnog kruha, kupus salata, 3 dl goveđe juhe bez rezanaca
Pire od mrkve i krumpira sastojci:
- 500 g krumpira
- 2-3 mrkve
- malo maslinovog ulja
- 1-2 češnja češnjaka
- mljeveni papar
- sol
Pire od mrkve i krumpira priprema:
- Krumpir i mrkvu operite, ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi.
- Skuhano povrće izgnječite u pire i dodajte začine po ukusu.
- Na malo maslinovog ulja kratko popržite sitno nasjeckani češnjak, pazeći da ne zagori.
- Izvadite češnjak iz ulja, a ulje dodajte pireu i dobro promiješajte.
- Ako je pire pregust, dodajte malo vode u kojoj se povrće kuhalo kako biste postigli željenu gustoću.
Večera: pola porcije pirea od mrkve i krumpira, kupus salata
Sedmi dan - ugljikohidratni dan
Doručak: šaka jagoda
Ručak: Dvije palačinke s gljivama, jedna šnita integralnog kruha, kupus salata, 3 dl povrtne bistre juhe bez rezanaca
Palačinke s gljivama sastojci za tijesto:
- 3 šalice brašna
- 2,5 šalice mineralne vode
- prstohvat soli
- malo praška za pecivo
- malo ulja
Palačinke s gljivama sastojci za nadjev:
- 1 glavica luka
- 500 g šampinjona
- 1 žlica paradajz pirea
- mljeveni papar
- sol
Palačinke s gljivama priprema:
- Pomiješajte brašno, mineralnu vodu, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Miješajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu, zatim dodajte žlicu ulja i još malo promiješajte.
- Na tavi s neprianjajućim premazom (bez ulja) ispecite palačinke s obje strane.
- Na malo ulja popržite nasjeckani luk, zatim dodajte šampinjone narezane na ploške.
- Kad gljive omekšaju, začinite ih solju i paprom po ukusu.
- Dodajte žlicu paradajz pirea, promiješajte i ostavite na laganoj vatri nekoliko minuta.
- Palačinke nadjenite pripremljenim nadjevom.
Večera: Kolač sa šljivama (ili jabukama)
Voćni kolač sastojci:
- 800 g šljiva (ili jabuka)
- 8 žlica mljevenog keksa
- 50 g margarina
Voćni kolač sastojci za prvo tijesto:
- 1 jaje
- 200 g margarina
- 150 g šećera
- 1/2 praška za pecivo
- 300 g brašna
Voćni kolač sastojci za drugo tijesto:
- 3 jaja
- 2 čaše kiselog vrhnja
- 200 g šećera
- 6 žlica brašna
Voćni kolač priprema:
- Pomiješajte sastojke za prvo tijesto. Razvaljajte tijesto i stavite ga u namašćen lim za pečenje.
- Šljive očistite od koštica i prepolovite ih. (Jabuke narežite na ploške.)
- Na tijesto posložite šljive ili jabuke.
- Pomiješajte sastojke za drugo tijesto, pa smjesu prelijte preko voća.
- Pospite mljevenim keksom, a zatim prelijte rastopljenim margarinom.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180-200 °C.
POGLEDAJTE VIDEO: Najstarija osoba na svijetu ima 119, ne pije nikakve lijekove, a unuci vjeruju da će doživjeti 130