Demencija i Alzheimerova bolest sve su češći među starijom populacijom, a riječ je o oštećenju pamćenja, ali i drugih intelektualnih sposobnosti i osobnosti. Stručnjak je otkrio da konzumacija jedne voćke može pomoći pri smanjenju rizika od demencije.
Prema mišljenju lječnika Emera MacSweeneyja, kozumacija veće količine borovnica može poboljšati vaše sposobnosti pamćenja. Smatra se da pola šalice dnevno pomaže zdravlju mozga.
"Borovnice su bogate antioksidansima, osobito antocijaninima, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale — dva čimbenika povezana s padom kognitivnih sposobnosti", objasnio je liječnik za The Sun. Redovito uvođenje borovnica u prehranu utječe na poboljšanu funkciju mozga, zadržavanje pamćenja i rizik od bolesti povezanih sa starenjem poput demencije.
Ovo nije prvi put da se borovnice povezuju s manjim rizikom od pojave demencije, s obzirom na to da je studija Sveučilišta u Cincinnatiju otkrila da konzumacija ovog bobičastog voća u pedesetima pomaže pri zadržavanju pamćenja. Znanstvenici su ispitali 33 osobe u pedesetime te su polovici ispitanika dali vrećicu borovnica. Ispitane osobe su nakon unosa voća pokazali značajnije poboljšanje vještina pamćenja.
Liječnik preporučuje i smanjenu konzumaciju alkoholnih pića, na način da naizmjence pijete alkoholno i bezalkoholno piće.
POGLEDAJTE VIDEO: Slasna, plava, zdrava! Idućih mjesec dana plava riba je zvijezda crikveničkih kuhinja