VEČERAS JE NAŠA FEŠTA / Hrvatska hrabro i s(p)retno izborila SP na prepunom Poljudu u vaterpolskim uvjetima

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tekstualni prijenos ključne utakmice Vatrenih u lovu na SP pratite na portalu Net.hr

14.11.2021.
16:53
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

KVALIFIKACIJE ZA SP 2022.

STADION POLJUD: 30 257 GLEDATELJA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14. STUDENOGA 2021.

HRVATSKA - RUSIJA 1:0

HRVATSKA: Grbić; Juranović, Gvardiol, Lovren, Sosa; Brozović, Modrić; Pašalić, Vlašić, Perišić; Kramarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RUSIJA: Safonov - Karavajev, Divejev, Džikija, Kudrajšov - Fomin, Barinov, Golovin - Ionov, Bakajev - Smolov

HRVATSKA - Rusija 1-0 (Kudrjašov 81-ag)
Malta - Slovačka 0-6 (Rusnak 6, 16, Duda 8, 69, 80, De Marco 72)
Slovenija - Cipar 2-1 (Zajc 48, Gnezda Čerin 84 / Kakoulli 8

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačni poredak u skupini H

HRVATSKA 10 7 2 1 21-4 23

Rusija 10 7 1 2 19-6 22

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovačka 10 3 5 2 17-10 14

Slovenija 10 4 2 4 13-12 14

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cipar 10 1 2 7 4-22 5Malta 10 1 2 7 9-30 5

Hrvatska nogometna reprezentacija po šesti će put zaigrati na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine u Kataru, u odlučujućoj utakmici za prvo mjesto u skupini H Vatreni su pred više od 30.000 gledatelja u Splitu u nedjelju poslijepodne svladali Rusiju sa 1-0 (0-0). Pobjeda je osigurana teško, hrabro, s(p)retno, u vaterpolskim uvjetima, po jakoj kiši koja je otežala uvjete na travnjaku...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVE TO IMA ZEMLJA TA /

'Dragi Bog i oluja spasili su Rusiju. Pa, oni su napravili samoubojstvo na Poljudu'

Image
SVE TO IMA ZEMLJA TA /

'Dragi Bog i oluja spasili su Rusiju. Pa, oni su napravili samoubojstvo na Poljudu'

Rusi sami sebi zabili u 81.

Pogodak vrijedan odlaska u Katar autogol je ruskog stopera Fjodora Kudrjašova u 81. minuti.

Po uvjetima koji su bili na rubu regularnosti, poljudski travnjak čitavim tijekom susreta natapala je jaka kiša zbog koje je lopta zastajala u lokvama vode koje su se stvorile, Hrvatska je dominirala i posjedom i prilikama, no ono što nisu uspjeli napraviti naši napadači, a to je svladati odličnog ruskog vratara Safonova, "uspio" je Kudrjašov nespretnom reakcijom pred sam kraj susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sosa je uputio jedan od brojnih ubačaja pred ruska vrata, lopta je bila previsoka za Kramarića, a iza njegovih leđa natrčao je Kudrjašov te s pet metara pogodio sam donji lijevi kut nemoćnog Safonova.

Do tog trenutka Hrvatska je uputila čak 19 udaraca prema ruskom golu, pet u okvir gola, dok je Rusija pucala samo jednom, u 74. minuti, a i taj pokušaj otišao je barem dva metra od okvira vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće prilike glavom

Najveće prilike Hrvatska je imala udarcima glavom. Sva tri puta odlično je ubacivao Juranović s desnog boka, no u 9. minuti Kramarić je pucao preblizu Safonovu, u 47. minuti ruski je vratar izvrsnom obranom zaustavio pokušaj Pašalića, dok je u 61. minuti Petković iz idealne pozicije praktički dodao loptu Safonovu.

Osim pokušaja glavom, najveću prijetnju za ruska vrata činili su udarci s distance Brozovića. Njegov pokušaj u 24. minuti prohujao je manje od pola metra od vratnice, dok se u 27. minuti opet istaknuo Safonov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je tako osvojila prvo mjesto u skupini H sa 23 boda, jednim više od druge Rusije. Naša se reprezentacija tako pridružila Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji kao putnik u Katar, dok će Rusija put na SP morati tražiti kroz dodatne kvalifikacije. 

GOTOVA JE UTAKMICA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

92' - Karavajev preko gola, opasno...

90' - Igrat će se još 4 minute najmanje. Toliko nas dijeli od 12. velikog natjecanja, šesto uzastopno za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

86' - Dvostruka zamjena kod Hrvatske. "Večeras je naša fešta, večeras se vino, neka se igra nek se piva, jer ko ne piva Dalmatinac nije", grmi s tribina.

81' - GOOOL - Autogol Rusije. Kudrajšov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

77' - Kiša je poprilično stala, ali travnjak je natopljen vodom.

72' - Opet Petković tuče glavom. Pored gola...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

71' - Prvi opasan napad Rusije u čitavoj utakmici iz kontre, ali hvata to Grbić. Pokušali smo uzvratiti, ali faul na Pašaliću.

70' - Napadaju Vatreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

62' - Brozović sad tuče malo s lijeva iz kosa, pored gola.

61' - Pokušaj Petkovića, blizu blizu. 15 udaraca Hrvatske, niti jedan Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60' - Teško se izvode driblinzi, teren je natopljen vodom pa štopa loptu, zaustavlja ju...

58' - Vlašić je izašao, Petković ušao kod Hrvatske. Prva izmjena kod Hrvatske, vjerojatno ćemo sad zaigrati s dvije špice. Krama će se pridružiti u špici Petkoviću, do sad je bio više na poludesnoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

58' - Kramarić je probao s lijevom nogom, ali odlazi iznad gola.

57' - Trostruka izmjena kod Rusije.

55' - Smolov je postao drugi Rus sa žutim kartonom, drugi igrač na utakmici.

52' - Odlazi daleko pokušaj Perišića.

50' - Teren je natopljen vodom, lopta se ne odbija željenim intenzitetom.

48' - Gužva u petercu Rusije nakon kornera Luke Modrića. Kako kiša pada, baš pljušti...

47' - Jaooo, Pašalić je promašio iz blizine nakon centaršuta. Nakon 90 sekundi igre u nastavku, otvaramo s jednom velikom šansom.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nažalost, prolom oblaka je u Splitu, teren je natopljen vodom. Teški su uvjeti za odigravanjem utakmice. Nema izmjena u nastavku.

45+2' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Rezultat nije dobar, igra je obećavajuća, hrvatska ofenziva na Poljudu na rusku reprezentaciju nije urodila golom. Plan je bio da se bare s golom prednosti, s jednim zabijem golom ode na poluvrijeme. No, plan se nije obistinio. Nije gotovo naravno, imamo još 45 minuta.

45' - Igrat će se još dvije minute u prvom dijelu.

43' - Prekršaj Perišića u napadu.

39' - I dalje nema promjene rezultata, nije to dobro. I dalje je 0-0. Ovim rezultatom, Rusi idu kao prvi u skupini izravno na SP. Hrvatska u dodatne, nikad teže kvalifikacije. Moraju Vatreni ubaciti u višu brzinu. Jer, ako odu s nulom na poluvrijeme, neće im se ostvariti željeni plan, da barem s golom odu u svlačionicu.

30 - Jedna velika crna šetalica pojavila se na Istoku. Na njoj piše samo jedno sveto ime - Vukovar! Čuje se i skandiranje s tribina Gradu heroju. Neka, neka samo domoljublje nosi naše nogometaše. Neka Vukovar bude dodatni motiv.

27' - Tuče Brozović s 17 metara, brani to Safonov, Kakva šansa, opet Broz. Dobar udarac Broza desnom, malo prije je tukao lijevom. Neka neka, sve bliže smo vratima Rusije.

24' - Jooooohooohoj... možda pola metra je prohujala lopta Marcela Brozovića, pokušaj, top s nekih 19 metara. Jaooo, kamera iz drugog kuta to i pokazuje. Blizu, jako blizu.

15' - Dobro dodavanje Lovrena prema Vlašiću, sadašnji i bivši Rus zakuhali su, lopta je bila došla do Perišića koji je ubacio, ali prelazi lopta zamišljenu liniju. 67% lopta je u nogama Hrvatske.

14' - "Vukovar, Vukovar", čuje se s tribina.

12' - Modrić dirigira u sredini, Hrvatska plete mrežu, ne može Juranović stići jednu loptu Lovrena na desnoj strani... Prebrza mu je bila...

9' - Šteta, ajoooj, Kramarić je dobio loptu na glavu pred Safonovim, na nekih 7 metara, tukao iz prve, onako trznuo ali ravno u ruke ruskom vrataru. No, sve smo bliže golu Rusije.

6' - Luka je promijenio stranu dugom loptom, a Sosa lijevo izborio korner. Ništa od toga, Safonov to hvata u zraku.

5' - Ivan Perišić uputio je udarac, ravno u ruke Safonovu.

4' - Pošto-poto Hrvatska želi zabiti gol. Odmah su se Vatreni bacili na glavu.

1' - Krećemo ofenzivno prema Pašaliću.

1' - Počela je utakmica. Sretno Vatreni, odvedite nas na SP!

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Koreografija na Istoku, spektakularno je na Poljudu.

14.58 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

14.57 - Na redu su himne, prva se svira ruska himna.

14.55 - Igrači su izašli na teren. Pljesak punog Poljuda za Vatrene. Ivan Rakitić primio je priznanje HNS-a za sve ostvareno i dano u dresu Vatrenih. Poljud mu se naklonio.

14.36 - Čak 6 izmjena napravio je Valerij Karpin za Hrvatsku.

"Hrvati će igrati onoliko koliko im mi to dopustimo. Nogomet je živahna igra", kazao je Karpin za Novu TV.

14.13 - "Malo neugodan, volio bi da sam drugačije obučem. No, drago mi je što sam uz reprezentaciju opet. Vjerujem u pobjedu. Rusi su napredovali u ovim kvalifikacijama, iznenađujuće koliko. Bit će to tvrda i teška utakmica, uvjeren sam da ćemo biti organizirani i agresivni, uvjeren sam u pobjedu. Ne znam jesam li dobro rekao ili je prijevod bio loš, ali ja sam u kontaktu stalno s izbornikom. Moja odluka je jasna što ne igram. Rekao sam u smislu da ako baš nikog ne bude, da se stavljam na raspolaganje ali to je ono... Oni koji su tu moraju igrati, ja imam pravo jedino navijati za njih. Nije baš da se šuška da se vraćam", objasnio je Ivan Rakitić za Novu TV izjavu da se vraća u reprezentaciju.

"Ma ništa od ekskluzive, nema ništa", izjavio je Rakitić.

14.10 - Vlašić je igrač koji ima jedno veliko povjerenje kod Dalića. Od njega danas izbornik očekuje puno. Lovro Majer je tu jedna od prvih, ako ne i prva alternativa. Bez obzira što ne igraju na istoj strani, Majer se dosta ubacuje u sredinu, svugdje ga ima.

13.44 - Stigli su i sastavi. Izbornik Zlatko Dalić napravio je dvije izmjene u odnosu na Maltu. Od prve minute u igru je stavio Dejana Lovrena umjesto Duje Ćaleta-Cara i Nikolu Vlašića, umjesto Lovre Majera. Tome je malo i prilagodio formaciju i igru na travnjaku. Inače, brojne ruske novinare jučer je na pressici zanimala situacija s Nikolom Vlašićem. Niksi je u CSKA itekako ostavio trag, dobro znaju Rusi kakvog igrača imaju nasuprot sebe.

Nekako je bilo i za očekivati da će Dalić u igru staviti Vlašića od prve minute, jer poznaje Ruse, njihov nogomet, a i jučer je na pressici kazao kako je Niksi u puno boljem stanju nego kad je došao na pripreme. Dalo se naslutiti, stoga, takvo što... No, manevar je manevar...

Grbić; Juranović, Gvardiol, Lovren, Sosa; Brozović, Modrić; Pašalić, Vlašić, Perišić; Kramarić.

12.30 - Krenuo je najveći navijački korteo u Hrvatskoj. Više pogledajte u poveznici ispod.

11:55 - Uoči utakmice razgovarali smo i s legendarnim Ilijom Lončarevićem koji nam je otkrio kako pobijediti Rusiju. Više čitajte u poveznici ispod.

11:50 - U poveznici ispod možete saznati gdje gledati utakmicu.

11:40 - Čeka se početak utakmice, a već se otprilike zna i kako će izgledati prva postava.

-------------

Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju od 15 sati na Poljudu igra protiv Rusije utakmicu posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Hrvatska dočekuje Rusiju s dva boda zaostatka i jedino joj pobjeda omogućava izravan plasman na SP. Rusija je do sada skupila 22 boda, a Hrvatska ima 20 i remi bi u tom slučaju znao odlazak u opasne dodatne kvalifikacije, dok, očito je, sva tri boda Vatrenima osiguravaju direktan plasman.

Svjestan je činjenice da Hrvatskoj treba pobjeda i izbornik Zlatko Dalić, a najavljuje pozitivan ishod. "Samouvjereni smo, ali pokazujemo i respekt prema ruskoj reprezentaciji. Karpin je napravio odličan posao. Ali, vjerujemo u sebe i favoriti smo," kazao je Dalić otkrivši kako se on osjeća. "Miran sam, koncentriran i samouvjeren. Vjerujem u reprezentaciju i sve nas," dodao je.

Naglasio je kako nema dvojbi oko sastava.

"Nemamo nikakvih problema s ozljedama, svi su zdravi i spremni. Nećemo puno mijenjati, ali bez obzira na sastav svi naši igrači su u dobroj formi i bez obzira tko će istrčati vjerujem u njih," kazao je dodavši: "Nemam dilema oko sastava. Ovo što igramo u zadnje vrijeme, tako ćemo igrati. Imamo široki izbor, široki spektar, Imamo nekoliko varijanti prema naprijed", veli Dalić.

Tko će igrati protiv Rusije?

Pitanje je, dakle, tko će na kraju igrati? Dalić posljednje vrijeme toliko rotira momčad da je gotovo nemoguće, do službene objave sastava, znati tko će zaista igrati, a tko ne.

Ono što je sigurno jest da će još jednu priliku na vratima dobiti Ivo Grbić i da će vjerojatno u obrani igrati Joško Gvardiol te vjerojatno Josip Juranović na desnom beku, dok se već o desnom stoperu i lijevom beku da raspravljati jer tu Dalić ima opciju staviti Dejana Lovrena umjesto Duje Ćaleta-Cara i Bornu Barišića umjesto Borne Sose. I vjerojatno je da će te zamijene i napraviti.

U veznom redu gotovo sigurno će startati Luka Modrić i Marcelo Brozović, a na lijevom krilu Ivan Perišić te vrlo vjerojatno Mario Pašalić na polušpici jer ipak je riječ o domaćem dečku i u vrlo je dobroj formi. Ostaje samo upitnik tko će igrati na desnom krilu i u špici. Lovro Majer odradio je fantastičnu utakmicu na krilu, ali možda se može očekivati da će Dalić od prve minute krenuti s Nikolom Vlašićem na desnoj strani.

Što se centarfora tiče, tamo je odličan posao protiv Malte odradio Andrej Kramarić, ali Dalić ima i Brunu Petkovića, koji se sada iznova mora dokazivati, te Antonija Čolaka koji je u odličnoj golgeterskoj formi u Malmou. Ipak, nekako nam se čini da bi Dalić možda mogao s Kramarićem od prve minute.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo