DINAMO OSVOJIO SUPERKUP / 'Zagrebački Plavi' nakon drame i lutrije jedanaesteraca srušili Hajduk i uzeli prvi trofej sezone u veličanstvenoj atmosferi

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamo nakon lutrije jedanaesteraca uzeo prvi trofej sezone, Superkup. Naša reporterka Nika Aurora Ključarić bila je na licu mjesta i pratila utakmicu

9.7.2022.
22:06
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Superkup

Zagreb: Stadion Maksimir

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DINAMO - HAJDUK 0-0, (4-1 nakon penala)

DINAMO: Livaković - Moharrami, Lauritsen, Perić, Ljubičić - Ademi, Mišić - Ivanušec, Petković, Špikić - Drmić

HAJDUK: L. Kalinić - Mikanović, Borevković, Simić, Melnjak - Vuković, Grgić, Krovinović - Livaja, N. Kalinić, Biuk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometaši Dinama osvojili su u subotu navečer hrvatski Superkup nakon što su u Maksimiru boljim izvođenjem jedanaesteraca svladali Hajduk s 4-1.U regularnom dijelu nije bilo golova. Dinamu je ovo sedmi osvojeni Superkup, dok je Hajduk ostao na četiri trofeja.

Image
STRUČNI OSVRT /

Hajduk ima veliki problem koji bi mogao eskalirati: 'To se sad vidjelo protiv Dinama, svi igrači su im se dosta potrošili'

Image
STRUČNI OSVRT /

Hajduk ima veliki problem koji bi mogao eskalirati: 'To se sad vidjelo protiv Dinama, svi igrači su im se dosta potrošili'

Uzbudljiva utakmica

Dva najveća hrvatska kluba novu sezonu su otvorili velikim derbijem na Maksimiru, baš kako su i završili prošlu. Ovog puta su Splićani imali podršku s tribina jer su navijači Splićani došli u velikom broju na stadion, a prema navodima policije, njihov dolazak je protekao bez izgreda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je bio za nijansu bolji u prvom dijelu, a Dinamo puno bolji u drugom poluvremenu, kada su Splićani samo zahvaljujući sjajnom vrataru Lovri Kaliniću sačuvali mrežu. Ipak, ni Kalinić ih nije spasio poraza u raspucavanju penala, pa je prvi trofej sezone ostao u Zagrebu. 

Supertandem imao premijeru

Zagrebački trener Čačić je od prve minute stavio svoje najveće pojačanje Drmića, dok je Hajduk zaigrao s novim stoperskim parom Borevkovićem i Simićem, s Livajom, Kalinićem i Biukom u napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 11. minuti veliku je priliku propustio je Livaja, čiji je udarac otišao pored vratnice, a u 23. minuti još bolju šansu je, na drugoj strani, imao Petković, čiji udarac iz blizine brani Kalinić. 

Hajduk je u 32. minuti zatresao i gredu nakon udarca Mikanovića s ruba šesnaesterca u zanimljivom prvom dijelu koje je ipak završilo bez golova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovre Kalinić skidao čuda

U drugom dijelu Dinamo je na početku bio dominantniji, a u 54. minuti vratar Kalinić čudesno brani šut Ivanušeca. Hajdukov vratar pretvorio se u junaka susreta, obranio je i šut glavom Špikića u 67. minuti, pokušaj Oršića s 30 metara u 80. i novi šut Špikića u 83. minuti.

Dinamo je posve dominirao u drugom dijelu, ali nije uspio zabiti, pa je pobjednik  morao biti odlučen pucanjem jedanaesteraca. Četiri igrača Dinama su pogodili, dok su Jan Mlakar i Josip Vuković promašili kod Splićana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanušec siguran za 4-1 i pobjedu.

Livaković brani Vukoviću. Ludnica na stadionu, ori se Dinamo, Dinamo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubičić zabija za 3-1, Lovre u svoju lijevu, Ljubičić u svoju lijevu.

Mlakar preko gola, daleko je to otišlo. Eksplodirale su tribine...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na toj lopti je bio Lovre, ali Oršić je pogodio. 2-1 za Plave. Uzbuđenje je na vrhuncu.

Mislav Oršić ide za Dinamo u drugoj seriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livaja puca i zabija majstorski, nakon plesa, za 1-1.

Petković je zabio, 1-0 za Dinamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

94' - Gotova je utakmica, pucat će se penali za Superkup.

90' - Lovreeeee Kaaaalinićććć je sad opet skinuo šut, ali bilo bi zaleđe. Oršić je pucao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

89' - Ako ovako završi, pucat će se penali odmah.

85' - Livaja puca pored gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

83' - Lovre Kalinić opet skida zicer, pa taj čovjek nije normalan. Torcida je u transu. Dinamo ima 7 udaraca u okvir, Hajduk niti jedan.

82' - Plete mrežu Dinamo. Puca Oršić, brani Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80' - Ademi ima led na lijevoj nozi.

77' - Ademi je izašao, Martin Baturina ušao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

70' - Nikola Kalinić izlazi iz igre uz salve zvižduka maksimirskih tribina odanih Dinamu. "Ubij tovara", grmi s tribina. Uzavrele su strasti.

67' - Lovre Kalinić radi čuda, sad je skinuo pokušaj Špikića glavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

66' - Izlazi sad Drmić, ulazi Oršić.

66' - Promašio je Drmić čistu šansu s nekih 6 metara, poslao je loptu pored vratnice. Uz njega je bio Mikanović, ali nije uspio reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60' - Kakva obrana Kalinića, Ivanušec je primio loptu prsima u petercu Bijelih, spustio si na desnu nogu i moćno, iz prve tukao, ali Lovre nevjerojatni Kalinić kapetanski, svemirski to brani. Čudo obrana, čudo..

54' - Ivanušec prijeti, kolektivni uzdah na stadionu sad. Blizu, blizu. Uzbudljivo je krenulo na početku drugog dijela, s Livajinim pokušajem i Ademijevim i Ivanušecovim majstorijama. Posebno bi istaknuli Ademija, jer je vezao dvije dobre šanse, pokušaja.

51' - Opet prijeti Ademi, Hajduk sad teško živi.

51' - Kakav udarac Ademija. Kalinić je to obranio vršcima prstiju. Korner za Dinamo.

49' - Hajduk napada, Hajduk je oštro počeo i u nastavku. Livaja spašava iz auta, ali krivo, u noge Ivanušecu.

46' - Počinje drugo poluvrijeme.

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme.

37' - Jao, ovo je bilo blizu, da je lopta prošla bilo bi gusto za Hajduk.

30' - Opaaaaa... trese se stativa Dinama, Mikanović je odapeo iz prve. Maksimir se smrznuo, uzavrele tribine, one koje su za Dinamo, su na trenutak zanijemile. Hajduk napada, Splićani igraju hrabro, igraju hajdučki.

28' - "Ubij tovara", jako sad odjekuje. Nisu ovo lijepe poruke.

Image
Foto: Nika Aurora Ključarić(Net.hr)
Image
Foto: Nika Aurora Ključarić(Net.hr)

Poruka Boysa Torcidi.

25' - Bubnjevi odjekuju, huk s tribina se čuje.

22' - Lovre Kalinić spašava sad Hajduk, umalo je Bruno Petković zabio za ludnicu, Ali nije...

14' - Biuk je jako opasan i razigran, vidi se kako ga je Valdas Dambrauskas dodatno motivirao uvođenjem od prve minute, uvrštavanjem u prvih 11 u Superkupu protiv Dinama.

11' - Dinamo igra klasičnih 4-4-2 s Ivanušecom i Špikićem na krilima te Petkovićem i Drmićem u vrhu napada.

10' - Kakva prilika: Livaja se fantastično okrenuo na vrhu šesnaesterca i pucao u bliži kut... To je bilo jako blizu.

9' - Opasni Dario Melnjak je ostao potpuno sam na lijevoj strani i ubacivao je u sredinu, ali Lauritsen čisti i daje zraka svojim suigračima.

8' - Biuk je izvrtio Moharramija koji si je prije toga zakomplicirao život, lopta je došla do Livaje koji odigrava oštru nisku loptu u peterac, ali Perić izbija za spas Plavih. Žestoko je počelo.

5' - Opasan ubačaj Mišića pred peterac gdje se Perić sudario s Lovrom Kalinićem kojemu se ukazuje pomoć. Nastavlja se brzo.

1' - Počela je utakmica. Grmi s tribina. Dinamo kreće prvi.

19.53 - Svira se himna Dinamo ja volim, BBB-ovci i svi ostali su na nogama.

19.42 - Još je malo do početka susreta. Krenut će rezervirano dinamovci s Oršićem. Perić je uhvatio poziciju ispred Teophilea-Catherinea.

18.15 - Stigli su sastavi. Čačić je kreirao iznenađenje, ostavio je Oršića na klupi, a od prve minute kreće pojačanje Josip Drmić. Kod Hajduka je iznenađenje neigranje Josipa Eleza, kao i uvrštenje Stipe Biuka, koji nije bio očekivan u prvih 11.

DINAMO: Livaković - Moharrami, Lauritsen, Perić, Ljubičić - Ademi, Mišić - Ivanušec, Petković, Špikić - Drmić

HAJDUK: L. Kalinić - Mikanović, Borevković, Simić, Melnjak - Vuković, Grgić, Krovinović - Livaja, N. Kalinić, Biuk

Dva najveća hrvatska nogometna kluba Dinamo i Hajduk u subotu će od 20 sati će na stadionu u Maksimiru otvoriti novu natjecateljsku sezonu u Hrvatskoj susretom za Superkup.

Otvaranje nove sezone

Prošle sezone je Dinamo osvojio peti uzastopni naslov prvaka, dok je Hajduk trijumfom u Kupu osvojio prvi trofej nakon devet godina.

"Ovom utakmicom otvaramo novu sezonu u kojoj, naravno, očekujemo jako puno. To je ujedno i prilika da momčad polako počne ulaziti u natjecateljsku formu. Motiv je velik, igramo protiv vječnog rivala, Hajduka, a utakmica ima i natjecateljski karakter, jer je ipak u pitanju trofej. Iz priprema smo izašli u dobrom stanju, svi koji su ušli u kompletan program su u redu, nemamo  ozlijeđenih. Nadam se i dobrom dekoru, sigurno će navijačka kulisa biti potpuna, znamo da će biti i Hajdukovih navijača, očekujem pravo sportsko nadmetanje na terenu", rekao je u najavi trener Dinama Ante Čačić.

Supertandem Dinama

Najveće pojačanje Dinama pred novu sezonu je napadač Josip Drmić pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li on moći igrati zajedno s Brunom Petkovićem.

"Oni su iznimno kvalitetni napadači. Želimo da Petković bude 'devetka', da se svojom igrom vrati tamo gdje mu je mjesto i da bude dio nacionalne vrste. O Drmiću je suvišno govoriti, radi se o gol-igraču koji je u Rijeci pokazao veliku kvalitetu i on nam je istinsko pojačanje. Dinamo jednostavno treba napadače koji će u sezoni, s obzirom na našu igru i intencije, biti na 15-20 pogodaka. Sigurno će biti prostora da u određenim segmentima igre, pa možda i u nekim utakmicama od početka, i Petković i Drmić budu čak u tandemu. S obzirom na ritam igranja svaka tri, četiri dana, važno je da barem jedan od njih dvojice bude na dobroj razini, da budu zdravi, svježi i da između njih stvorimo kvalitetno rivalstvo koje će biti poticajno za obojicu", rekao je Čačić na tu temu.

Čačić motiviran, Valdas isto

Čačić je na klupu Dinama stigao krajem prošle sezone nakon što je u prethodnih gotovo pet godina, nakon odlaska s pozicije hrvatskog izbornika u listopadu 2017., radio samo 11 mjeseci i to u ekipatskom Pyramidsu. Njegov angažman stoga je bio prihvaćem sa skepsom i kritkama.

"Ja sam motiviran. Da je drukčije, ne bih bio ovdje. Volim ovaj posao. Biti trener u Dinamu velika je čast i zadovoljstvo, ali i obaveza. Veseli me da imamo dobru atmosferu unutar svlačionice, uspjeli smo dovesti igrače koji nam podižu kvalitetu. Osjećam se jako dobro, a kritike... S tim se morate nositi, a ja sam već u tom poslu predugo i znam da ne možemo svi misliti isto", zaključio je Čačić.

Uoči dolaska u Maksimir, Hajduk je tijekom pripremnog razdoblja odigrao četiri utakmice u kojima nije ostvario niti jednu pobjedu, remizirao je Hamburger SV-om i Kisvardom, a izgubio od CFR Cluja i Genta. 

"Zadovoljni smo odrađenim pripremama, ispunili smo zacrtane ciljeve i odigrali utakmice sa snažnim suparnicima. U predsezoni se ne zamaram rezultatima, fokusirani smo na napredak i siguran sam da će momčad vrlo brzo biti na pravoj razini", osvrnuo se trener Hajduka Valdas Dambrauskas na rezultate iz pripremnih susreta, a zatim je i najavio subotnji dvoboj:

Kalinić: 'Hajduk je bolji od Dinama, najveći je hrvatski klub'

"Sezona tek počinje, utakmica će sigurno biti teška za obje momčadi i smatram da su derbiji rijetko atraktivni. Obje momčadi će pokušati ograničiti jedna drugu i mislim da će trenutak individualne kvalitete odlučiti utakmicu. Dobro smo se pripremili za ovu utakmicu i želimo svima dokazati da smo spremni".

Iskusni napadač Hajduka Nikola Kalinić poručio je kako Hajduk u novoj sezoni mora ostvariti bolji rezultat no u prethodnoj.

"Igramo u najvećem hrvatskom klubu, bolji smo od Dinama i moramo se boriti za svaki trofej. Prošle godine smo osvojili Kup i bili drugi, a ove sezone se očekuje da budemo na poziciji više. Puno je utakmica pred nama, drugi imaju iste ciljeve i jedino što možemo obećati navijačima je da ćemo dati sve od sebe. Naši navijači su najbolji u državi i to pokazuju na svakoj utakmici. Sigurno će ih biti puno i u Zagrebu te se nadam da ćemo im uzvratiti na terenu i na kraju svi skupa slaviti", izjavio je Kalinić. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo