Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
BROJNE ZABLUDE /

Stručnjaci razotkrivaju mitove: 'Iako ozloglašene ove namirnice ne uzrokuju rak'

Unatoč uvriježenim mišljenjima da neke namirnice mogu izazvati rak, stručnjaci razbijaju neke od najraširenijih mitova

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Brojne zablude i mitovi o hrani dovode do pogrešnih uvjerenja da određene namirnice mogu uzrokovati rak. Stručnjaci, međutim, ističu kako nijedna pojedinačna namirnica nije izravno povezana s razvojem raka.

Iako zdrav i uravnotežen način prehrane može smanjiti rizik od ove opake bolesti, važno je razjasniti da nisu sve namirnice koje se često označavaju kao kancerogene uistinu takve, piše Express.

Stručnjaci razotkrivaju mitove: 'Iako ozloglašene ove namirnice ne uzrokuju rak'
Foto: Pexels

Namirnice povezane s povećanim rizikom od raka

Prema stručnjacima iz organizacije Cancer Research UK, jaja, kava ni soja nisu kancerogene, unatoč učestalim tvrdnjama da jesu.

Na primjer, dok jaja nikako nisu dokazano povezana s rakom, svakodnevno konzumiranje kave ukazuje na potencijalne zdravstvene koristi, uključujući smanjenje rizika od raka jetre i maternice, iako su za to potrebna daljnja istraživanja. Što se tiče soje, koja sadrži izoflavone, koji na neki način oponašaju učinke estrogena, ova namirnica također nije dokazano povezana s povećanim rizikom od raka.

S druge strane, kemikalija BPA, koja se nalazi u premazima konzerviranih namirnica i plastičnih ambalaža, nije potvrđeni uzrok raka kod ljudi, iako je u nekim studijama pokazala štetne učinke na životinjama.

Stručnjaci su opovrgnuli ovaj mit, objašnjavajući: "Neki ljudi brinu da BPA može izazvati rak jer su neka istraživanja na stanicama i životinjama pokazala njegove kancerogene učinke. No, nema pouzdanih dokaza da BPA uzrokuje rak kod ljudi."

Ipak postoje dvije namirnice koje su povezane s povećanim rizikom od raka, a radi se o prerađenom mesu i alkoholu. Konzumacija prerađenog i crvenog mesa, poput salama, šunki i slanine, dokazano povećava rizik od raka debelog crijeva.

Također, alkohol, čak i u umjerenim količinama, povećava rizik od nekoliko vrsta raka jer oštećuje stanice i potiče apsorpciju štetnih kemikalija u organizmu. Neovisno o vrsti pića, upravo alkoholna komponenta oštećuje stanice i olakšava ulazak štetnih tvari u organizam, što može pogodovati nastanku bolesti. Iako to ne znači da će svaka osoba koja konzumira alkohol ili prerađeno meso oboljeti od raka, jasno je da to povećava rizik i konzumacija bi se trebala svesti na najmanju moguću mjeru.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Samoposlužni štandovi u Baranji: Kupuješ bez da te netko gleda, a ako nemaš novac - ostaviš poruku

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx