Nutricionist Rob Hobson ističe da postoji pet grešaka u prehrani kod osoba koje su prešle četvrto desetljeće, a za koje je praksa pokazala da ih često prave.
Što stariji od 40 nikad ne bi trebali raditi: Zbog ovih pet najčešćih grešaka u prehrani mnogi se debljaju i nabijaju tlak
1. Preskakanje obroka: Prema jednoj studiji u kojoj je sudjelovalo više od 24.000 osoba starijih od 40 godina, samo jedan obrok dnevno (umjesto preporučena tri ili četiri) povezan je s visokim rizikom smrtnosti.
Pored toga, nepravilna prehrana može dovesti do nejednake razine šećera u krvi, što dalje utječe na tjelesnu težinu i raspoloženje. A zbog nedostatka hrane, tijelo ne dobiva dovoljno hranjivih sastojaka.
2. Nedovoljan unos proteina: Proteini su gorivo za mišiće, a s godinama se mišićna masa prirodno smanjuje.
Kao rezultat toga, nedostatak proteina kad imate više od 40 godina može povećati rizik od prijeloma, padova, a također može otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.
Pored nedostatka ove tvari, osobe koje su prešle četrdesetu bi mogle imati problema sa zatvorom, povećanjem tjelesne težine, a povećava se i rizik od razvoj srčanih oboljenja i dijabetesa.
4. Veliki unos prerađene hrane: Ovakva hrana se obično lako pravi (ili naručuje dostavom), ali je po običaju visokokalorična, puna nezdravih masti, natrija i šećera.
Tako utječe na povećanje tjelesne težine, podizanje tlaka, razvoj upala i pojavu kroničnih bolesti.
5. Nekontrolirano uzimanje dodataka prehrani: Kako bi se riješili viška kilograma, mnogi u četrdesetima radije posežu za brzim rješenjima poput određenih suplemenata koji garantiraju gubitak kilograma kroz ubrzavanje metabolizma.
15. Online fitness programi: Na internetu možete pronaći brojne besplatne treninge. Treniranje iz udobnosti vlastitog doma omogućuje vam fleksibilnost i praktičnost.
Kada prijeđete 40, hrana na koju ste navikli odjednom vam može praviti probleme i uzrokovati niz tegoba - od onih manje ozbiljnih, do onih s teškim posljedicama.