"Gastritis je nespecifičan izraz za upalu sluznice želuca", kaže Christine Lee, dr. med., gastroenterolog na klinici Cleveland. "Klasični simptomi su žareća bol odmah ispod prsne kosti koja se često pogoršava tijekom vremena, a može biti povezana s mučninom, povraćanjem, nenamjernim gubitkom težine, a ponekad i anemijom (nizak broj crvenih krvnih stanica) i krvarenjem iz sluznice želuca.", ističe.
Nakon jela vas peče u želucu? Nije čudo ako ste pojeli neku od ovih namirnica: Oštećuju želudac, pa čak i jetru!
Gastritis može biti uzrokovan nizom stvari. Bakterijske infekcije, najčešće se testira na bakteriju Helicobacter Pylori, koja često uzrokuje čir na želucu, virusne infekcije: kao što su CMV (citomegalovirus), HSV (herpes simplex virus) i niz drugih mogu izazvati gastritis.
I određeni lijekovi mogu biti okidači, a najčešći uzročnici gastritisa uzrokovanog lijekovima su aspirin i svi drugi nesteroidni protuupalni lijekovi (protuupalni lijekovi tipa ibuprofena), neki lijekovi protiv giht kao što je kolhicin, visoke doze nekih vitaminskih dodataka poput vitamina C i lijekovi za osteoporozu ( bisfosfonati).
Uz hranu i alkohol, gastritis izazivaju i pušenje, veliki stres, refluks žuči, autoimuni poremećaji, probavni poremećaji (tj. Crohnova bolest), ali i alergije na hranu
Obzirom na niz različitih uzroka, i prehrana koja pomaže kod gastritisa je različita od osobe do osobe, ali neke namirnice su ipak najgori okidači koje svi trebaju izbjegavati, "Prehrana kod gastritisa vrlo je individualizirana, Općenito, hrana koja može izazvati iritaciju želuca uključuje masnu i začinjena hrana, vrlo kisela hrana (npr. kava, sok od naranče, sok od rajčice i kola) i velike porcije," kaže dr. Alicia A. Romano, nutriconiskinja iz Academy of Nutrition & Dietetics". "Masna hrana odgađa pražnjenje želuca i može pogoršati gastritis zbog produljenja vremena proizvodnje želučane kiseline i odgađanja pražnjenja želučanog sadržaja u crijeva za daljnju probavu", ističe dr. Lee. Zato, bez obzira na uzrok, pet namirnica su najgore za sve s gastritisom
1. Prženi krumpir: Sve što sadrži višak ulja, a posebno pržena hrana - prženi krumpir, piletina ili meso prženo u velikoj količini ulja i sl., nanosi nepopravljivu štetu ne samo želucu, već i gušterači, pa čak i jetri. Kada jedete jako masnu hranu, tijelu nedostaju enzimi za njihovu obradu, a probava se usporava.
2. Dimljena riba: Svako dimljeno meso u velikim količinama potencijalno je opasno za želudac i žučni mjehur. Također doprinosi stvaranju kamenaca u bubrezima i žučnom mjehuru.
3. Brza hrana: Kod pripreme pomfrita, hamburgera i ostale pržene hrane se koristi puno soli, začina i ulja. Potonji se, inače, rijetko mijenja u fritezama, pa je čest uzrok gastritisa i probavnih problema.
4. Mlijeko: Dokazano je da punomasno mlijeko uzrokuje poremećaj u radu crijeva. To pak prati pojava gastritisa.
5. Gazirana pića: Sokovi i limunade veliko su opterećenje za organizam, a posebno iritiraju sluznicu, što za posljedicu ima pojačano stvaranje enzima gušterače.
S obzirom na niz različitih uzroka, i prehrana koja pomaže kod gastritisa je različita od osobe do osobe, ali pet namirnica su univerzalni okidači