2. Probiotici: Probiotici su izvori "dobrih" bakterija koje stvaraju zdravo okruženje u crijevima. Oni su živi mikroorganizmi koji postoje u određenim namirnicama, kao što su: meki sirevi, sok do cikle, domaći sir, tamna čokolada, zelene masline, kefir, kimchi, kombucha, kiseli kupus, kiseli krastavci, kruh od kiselog tijesta, jogurt, itd.
Najzdraviji napitak za jutro i prazan trbuh: Ima tri puta više probiotika od jogurta i lako se probavlja
Kefir je fermentirano mlijeko koje poboljšava zdravlje crijeva, imunološkog sustava i digestivnog trakta.
Ima nizak sadržaj laktoze, antibakterijski efekt, povoljno utječe na razinu kolesterola u krvi, doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi, djeluje protiv povišenog krvnog tlaka. Zato je poželjno znati tri ključne prednosti kefira.
1. Jača kosti: Kefir je bogat kalcijem i vitaminom K2, koji pomažu u održavanju jakih kostiju i štite od prijeloma.
Rezultati studije iz 2018. otkrili su da je vitamin K2 ključan za formiranje novih kostiju i prevenciju degradacije kostiju, efekte koji mogu značajno smanjiti rizik od prijeloma.
2. Umiruje sustav organa za probavu: Hrana bogata probioticima umiruje probavne smetnje. Pomaže u održavanju osjetljive ravnoteže mikroba u crijevima, a studije iz 2020. dokazale su da konzumacija probiotika može smanjiti simptome gastroezofagealne refluksne bolesti kao što su mučnina i bol u trbuhu.
Istraživači to prepisuju probioticima, koji potječu odgovor tijela tako što proizvode kratkolančane masne kiseline kao što je mliječna kiselina.
Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Molecular Psychiatry" uključivalo je studiju u kojoj su ispitanici prakticirali plan prehrane četiri tjedna.
Grupa na dijeti jela je hranu za dobro zdravlje crijeva poput kefira i jabuka, dok druga grupa nije mijenjala svoje navike u prehrani.
Primijećeno je da je razina kod prve grupe značajno pala, a zaključak je da zdrava ravnoteža crijevnih bakterija potiče proizvodnju hormona zbog kojih se osjećamo dobro, poput serotonina.
Kefir se može piti u prilično velikim količinama - do 1,5 litara dnevno, a lakše se i brže probavlja od mlijeka. Dok se kuhano mlijeko zadržava u želucu oko sedam sati, kefir iz masnog mlijeka se zadržava 4,5 sata, a iz obranog mlijeka 3 sata.
Znate li koji mliječni proizvod ima puno više probiotika od jogurta?