Baciti što je moguće manje hrane važnije je nego ikad zbog krize oko troškova života. Ali bacanje hrane iz hladnjaka nekima je redovita pojava. Kate je otkrila kako ograničiti bacanje sadržaja iz hladnjaka te kako ga pravilno pospremiti.
Trik je u spremanju u hladnjak: Stručnjakinja objasnila zašto mlijeko ne stavljati u vrata i što s povrćem i voćem
Trebali biste držati hladnjak na temperaturi između jedan i šest stupnjeva Celzijusa. To je savršena temperatura pri kojoj se hrana ne smrzava niti brže kvari.
"Naši hladnjaci su postavljeni na previsoku temperaturu, na oko osam stupnjeva. Nemojte se oslanjati na ugrađeni senzor - on vam govori samo o jednom dijelu vašeg hladnjaka. Umjesto toga, koristite vanjski zaslon za točna očitanja", rekla je Kate za Fabulous.
Dobro ribanje hladnjaka možda vam ne pada na pamet, ali ako se dobro izvede, vaš bi uređaj mogao biti oko 25 posto učinkovitiji. Trebali biste redovito usisavati prašnjave filtre na stijenkama hladnjaka i na zavojnicama straga. Također, ne zaboravite svakodnevno čistiti ručke, barem jednom tjedno brisati vrata i brtve te dubinski čistiti svaka tri mjeseca.
Kate je napomenula da se "vruća voda i tekućina za pranje" trebaju koristiti zajedno s četkicom za zube za tvrdokorne mrlje. "Izbjegavajte izbjeljivač i kemijska sredstva za čišćenje koja nisu sigurna", opomenula je.
Kako biste ispravno organizirali zalihe hrane, pobrinite se da svaku stavku stavite na pravo mjesto. Kate je savjetovala da mlijeko ne držite u vratima. "Kuhano meso, delikatesni proizvodi i ostaci hrane stoje na toplijoj gornjoj polici", predložila je Kate. U sredini neka budu mliječni proizvodi, posebno mlijeko. Ali meki sir može staviti na policu na vratima. "Džemove, meki sir i sokove čuvajte u vratima, a voće i povrće stavljajte u donje ladice kako biste se zaštitili od neugodnih mirisa", rekla je.
Iako bismo svi voljeli da je hladnjak napunjen do vrha, to nije najbolja stvar za njegovu učinkovitost. Kate tvrdi da hladnjak nikada ne bi trebao biti pun više od 75 posto kako bi kroz njega što učinkovitije mogao strujati hladan zrak. Također, preporučuje se da se suzdržite od slaganja proizvoda jedan na drugi.
Umjesto da bacate hranu i dopustite da se ona pokvari, Kate preporučuje korištenje markera. Nabavite samoljepljive etikete te na njih napišite datum kad ste što otvorili. "Onda, pred kraj roka upotrebe, možete tu namirnicu ili proizvod podijeliti na porcije i zamrznuti", istaknula je te je kazala da je dobro da na jednu policu stavite hranu kojoj brzo ističe rok trajanja, pa je treba što prije pojesti.
"Ne stavljajte sirovo meso na istu policu s drugim grupama namirnica poput pesta i maslaca. Rizik od unakrsne kontaminacije je prevelik", opomenula je Kate.
Kate tvrdi da je povrće i voće potrebno posebno sortirati jer ako ih stavite preblizu, onda se na njemu zbog vlage može pojaviti plijesan. "Lisnato povrće i začinsko bilje trebaju više prostora kako bi ostali svježi i hrskavi, dok je jabukama i avokadu potrebna niska vlažnost zraka kako bi dulje trajali. Koristite vrećice za čuvanje hrane da odvojite svoje namirnice kako bi duže trajale", rekla je.
Pripazite na to koje namirnice stavljate gdje u hladnjak kako biste izbjegli neugodne mirise. Ako volite ljutu i začinjenu hranu, Kate predlaže da ju stavite u staklene posude kako biste spriječili da se širi njen miris. Pored toga najbolje je koristiti sodu bikarbonu. "Držite otvorenu kutiju sode bikarbone na donjoj polici. Prirodni je 'gutač' mirisa i omogućit će da vaš hladnjak miriše svježe", otkrila je Kate.
Stručnjakinja za pohranu hrane Kate Hall otkrila je niz praktičnih trikova za održavanje čistoće hladnjaka i kontrolu količine hrane koju tjedno bacate, piše Daily Star.