Tajna savršenih lazanja: Zamijenite meso ovim sastojkom, bit će sočnije i neće se raspasti
Jedna jednostavna zamjena u tradicionalnom receptu može značajno unaprijediti okus i teksturu lazanja, čineći ih pritom ukusnijima i lakšima za konzumaciju
Lazanje su mnogima jedno od najomiljenijih jela, poznato po bogatim slojevima tjestenine, sira i aromatičnog umaka. No, unatoč popularnosti, priprema ovog jela nerijetko završava nezadovoljavajućim rezultatom – preteškom, masnom ili pak vodenastom teksturom bez izraženog okusa.
Klasična verzija s mljevenim mesom, iako široko prihvaćena, često doprinosi osjećaju težine i zasićenosti. Sve veći broj kulinarskih stručnjaka stoga preporučuje alternativni pristup: zamjenu mesa gljivama.
Zahvaljujući svojoj bogatoj aromi i hranjivim vrijednostima, gljive lazanjama daju laganiju i uravnoteženiju teksturu, a pritom pojačavaju njihov okus. Umjesto da jelo bude teško i masno, gljive ga čine prozračnijim, mekšim i ugodnijim za jelo, bez da se izgubi onaj poznati okus zbog kojeg su lazanje toliko omiljene, piše The Kitchn.
Recept za lazanje s gljivama
Ovaj recept donosi novu, vegetarijansku verziju klasičnih lazanja koja je jednako ukusna kao i original. Uz jednostavne sastojke i jasne upute, dobit ćete jelo koje će oduševiti sve.
Sastojci:
-
1 žlica maslinovog ulja
-
1 veći luk, sitno nasjeckan
-
2-3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
-
500 g miješanih gljiva (šampinjoni, bukovače, vrganji), narezanih na listiće
-
1 žličica sušenog origana
-
1/2 žličice sušenog bosiljka
-
Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
-
100 ml crnog vina
-
1 konzerva (400 g) sjeckanih pelat rajčica
-
1 žlica koncentrata rajčice
-
12 listova za lazanje
-
500 g ricotta sira (ili svježeg kravljeg sira)
-
1 jaje
-
50 g naribanog parmezana
-
250 g mozzarelle, naribane
-
Svježi bosiljak za posluživanje
Priprema:
- U velikoj i dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga pet do sedam minuta dok ne postane mekan. Dodajte češnjak i gljive te pojačajte vatru. Pirjajte dok gljive ne puste svu tekućinu i dok ne počnu dobivati zlatno-smeđu boju.
- Začinite gljive origanom, bosiljkom, solju i paprom. Ako koristite vino, sada ga ulijte i pustite da alkohol ispari, otprilike dvije minute. Dodajte sjeckane rajčice i koncentrat rajčice. Smanjite vatru, promiješajte i pustite da se umak krčka 15-20 minuta kako bi se okusi proželi.
- Dok se umak kuha, u zdjeli pomiješajte ricotta sir, jaje (ako ga koristite) i naribani parmezan. Dobro začinite solju i paprom.
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzija. Na dno posude za pečenje (veličine otprilike 23x33 cm) stavite tanak sloj umaka od gljiva. Preko umaka položite prvi sloj listova za lazanje. Premažite listove polovicom nadjeva od sira, zatim rasporedite trećinu umaka od gljiva i pospite trećinom naribane mozzarelle.
- Ponovite postupak: sloj listova za lazanje, ostatak nadjeva od sira, druga trećina umaka od gljiva i druga trećina mozzarelle. Završite posljednjim slojem listova, prelijte ih ostatkom umaka od gljiva i bogato pospite preostalom mozzarellom.
- Pokrijte posudu aluminijskom folijom (pripazite da ne dodiruje sir) i pecite 30 minuta. Nakon toga, uklonite foliju i pecite još 15-20 minuta ili dok vrh ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, a sir se ne rastopi i počne mjehuriti. Izvadite lazanje iz pećnice i ostavite ih da odstoje najmanje 15 minuta prije rezanja. Ovaj korak omogućuje da se slojevi stisnu i da se lazanje ne raspadnu pri posluživanju.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Samoposlužni štandovi u Baranji: Kupuješ bez da te netko gleda, a ako nemaš novac - ostaviš poruku
403 Forbidden