Ideje za brzi i lagani ljetni ručak koji ćete obožavati
Sunčanim i toplim ljetnim danima često gubimo volju za kuhanje, posebno teških obroka. Zato vam donosimo nekoliko jednostavnih recepata za lagani ljetni ručak
Bilo da tražite rješenje za brzi ručak tijekom radnog tjedna ili želite pripremiti nešto zdravo bez mesa, obrok koji ne uključuje paljenje pećnice, postoji mnoštvo kreativnih recepata. Ljeto je sezona svježeg povrća i voća što nam daje savršenu priliku da pripremimo ukusne, hranjive i lagane obroke.
Ljetni ručak bez puno kuhanja
Kad temperature prijeđu trideset stupnjeva, zadnje što želimo je dodatno zagrijavati kuhinju. Ovi recepti zahtijevaju minimalnu ili nikakvu termičku obradu, a gotovi su u tren oka.
Caprese salata s kruhom
Sastojci:
- 3-4 zrele rajčice
- 1 kugla mozzarelle (125 g)
- nekoliko kriški starog kruha
- šaka svježeg bosiljka
- maslinovo ulje
- vinski ocat
- sol, papar
Priprema:
1. Kruh narežite na kockice.
2. Rajčice i mozzarellu također narežite, pomiješajte s kruhom i listićima bosiljka.
3. Sve prelijte maslinovim uljem i octom, posolite, popaprite i lagano promiješajte.
Wrap s piletinom i avokadom
Sastojci:
- 1 tortilja
- 100 g pečene piletine
- 1/2 avokada
- nekoliko listova zelene salate
- 2 žlice grčkog jogurta
- sok od limuna
- sol
Priprema:
1. Piletinu narežite na trakice, avokado na kriške.
2. Na sredinu tortilje složite zelenu salatu, piletinu i avokado.
3. Prelijte umakom od jogurta, limunovog soka i soli te čvrsto zarolajte.
Salata od tune iz konzerve
Sastojci:
- 1 konzerva tune
- 1 manja konzerva kukuruza
- 1/2 crvenog luka
- 2-3 kisela krastavca
- 2 žlice majoneze ili grčkog jogurta
- sol, papar
Priprema:
1. Ocijedite tunu i kukuruz te luk i krastavce sitno nasjeckajte.
2. Sve sastojke pomiješajte, povežite majonezom ili jogurtom te začinite po ukusu.
3. Poslužite u pecivu ili kao salatu uz dodatak nekog povrća.
Bruschette s rajčicom
Sastojci:
- 4 kriške kruha (ciabatta ili baguette)
- 2 zrele rajčice
- 1 režanj češnjaka
- šaka svježeg bosiljka
- maslinovo ulje
- sol
Priprema:
1. Prepecite kriške kruha na tavi i svaku krišku natrljajte prerezanim češnjakom.
2. Rajčice narežite na kockice, pomiješajte sa sjeckanim bosiljkom, maslinovim uljem i solju te smjesu rasporedite po prepečenom kruhu.
Ljetne rolice u rižinom papiru
Sastojci:
- 4 lista rižinog papira
- 50 g staklenih rezanaca
- 1 mrkva
- 1/2 krastavca
- 100 g kuhanih kozica
- svježa menta
- umak od kikirikija za posluživanje
Priprema:
1. Rezance pripremite prema uputama te povrće narežite na tanke štapiće.
2. Rižin papir umočite u toplu vodu na 15-ak sekundi dok ne omekša.
3. Na papir složite malo rezanaca, povrća, kozice i listiće mente pa čvrsto zarolajte.
4. Poslužite toplo uz umak.
Zapečene punjene tikvice
Sastojci:
- 5-6 manjih tikvica
- 1 glavica crvenog luka
- 0,5 kg mješanog mljevenog mesa
- lovorov list
- koncentrat rajčice
- sol
- papar
- češnjak u prahu
- 20 dkg sir gauda (ili neki drugi sir po želji)
Priprema:
1. Nasjeckati crveni luk i propržiti ga na ulju.
2. Kad luk dobije zlatko-žutu boju, dodajte mljeveno meso, lovor i začine.
3. Dinstajte oko pola sata uz podljevanje vodom po potrebi.
4. Tikvice operite, prerežite uzduž te izdubite malom žličicom.
5. Meso tikvice koje ste izdubili staviti u lonac s mljevenim mesom da omekša.
6. Pri kraju dodajte par žlica koncentrata od rajčice.
7. Punite tikvice tako pripremljenim nadjevom te posipajte naribanim sirom.
8. Zapecite u pećnici na 180˚C oko 40 min
Ideje za ljetni ručak bez mesa
Bezmesni obroci idealni su za ljeto jer su lakše probavljivi, a obilje sezonskog povrća čini ih nevjerojatno ukusnima i raznolikima.
Mediteranska salata s kvinojom
Sastojci:
- 100 g kvinoje
- 1 krastavac
- 150 g cherry rajčica
- šaka crnih maslina
- 100 g feta sira
- sok od 1/2 limuna
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
1. Skuhajte kvinoju prema uputama i ohladite.
2. Povrće i feta sir narežite na kockice.
3. Sve sastojke nježno pomiješajte i začinite limunovim sokom, uljem, solju i paprom.
Punjene portobello gljive
Sastojci:
- 4 velike portobello gljive
- 4 žlice krušnih mrvica
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 30 g naribanog parmezana
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema:
1. Gljivama uklonite stapke i sitno ih nasjeckajte.
2. Pomiješajte ih s krušnim mrvicama, sjeckanim češnjakom, peršinom i sirom.
3. Klobuke napunite smjesom, pokapajte uljem i pecite u pećnici na 200°C oko 15-20 minuta.
Falafel u lepinji
Sastojci:
- 4-5 komada falafela
- 1 lepinja
- 2 žlice hummus namaza
- zelena salata
- 1/2 rajčice
- umak od jogurta
Priprema:
1. Zagrijte falafel i lepinju.
2. Unutrašnjost lepinje premažite hummusom, dodajte falafel, narezanu salatu i rajčicu te sve prelijte umakom od jogurta i poslužite hladno.
Polpete od tikvica
Sastojci:
- 2 srednje tikvice
- 1 jaje
- 3-4 žlice brašna
- 1 režanj češnjaka
- sol, papar
- ulje za pečenje
Za umak:
- 150 g grčkog jogurta
- šaka svježe mente
Priprema:
1. Tikvice naribajte, posolite i ostavite 15 minuta, a zatim ih dobro ocijedite.
2. Pomiješajte ih s jajetom, brašnom i sjeckanim češnjakom.
3. Oblikujte male polpete i pecite na malo ulja.
4. Poslužite toplo uz umak od jogurta i sjeckane mente.
Hladna tjestenina s pestom
Sastojci:
- tjestenina
- maslac
- 30-40 g svježeg bosiljka
- 40 g pinjola
- 40 g naribanog sira Pecorino
- 40 g naribanog parmezana
- 3 češnja češnjaka
- 100 ml maslinova ulja
- sol
Priprema:
1. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi i ocijedite.
2. Malo vode (oko 100 ml u kojoj se kuhala tjestenina) ostavite sa strane.
3. U električnu sjeckalicu stavite narezani bosiljak, pinjole, naribane sireve, narezani češnjak i oko 50 ml maslinova ulja.
4. Mješavinu usitnite, a zatim dodajte preostalo ulje, sol i sve zajedno još malo izmješajte.
5. U široj tavi otopite maslac, dodajte 2-3 žlice pesta i zajedno kratko izmiješajte.
6. Dodajte kuhanu tjesteninu i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina te dobro izmješajte i poslužite toplo.
Osvježavajuće juhe i variva kao sjajan ljetni ručak na žlicu
Obroci "na žlicu" ne moraju biti teški i zimski. Hladne juhe i lagana ljetna variva idealan su način da se osvježite i unesete potrebnu tekućinu.
Gazpacho
Sastojci:
- 500 g zrelih rajčica
- 1 krastavac
- 1 zelena paprika
- 1/2 crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 kriška starog kruha
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica vinskog octa
- sol
Priprema:
1. Povrće i kruh grubo narežite.
2. Sve sastojke stavite u blender i miksajte do željene teksture.
3. Juhu dobro ohladite u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.
Hladna juha od krastavaca i jogurta
Sastojci:
- 2 krastavca
- 300 g grčkog jogurta
- 1 režanj češnjaka
- malo svježeg kopra
- 1 žlica maslinovog ulja
- sok od limuna
- sol
Priprema:
1. Ogulite i narežite krastavce.
2. U blenderu izmiksajte krastavce, jogurt, češnjak, kopar i maslinovo ulje.
3. Začinite solju i s malo limunovog soka.
4. Poslužite dobro ohlađeno.
Lagano varivo od leće i povrća
Sastojci:
- 100 g crvene leće
- 1 mrkva
- 1 tikvica
- 1 luk
- 1 l povrtnog temeljca
- maslinovo ulje
- sol, papar
- svježi peršin
Priprema:
1. Na ulju prodinstajte sjeckani luk te kad poprimi zlatno-žutu boju dodajte narezanu mrkvu i tikvicu.
2. Ubacite opranu leću, zalijte temeljcem i kuhajte 15-20 minuta dok povrće i leća ne omekšaju.
3. Začinite i pospite svježim peršinom te poslužite toplo.
Krem juha od tikvica
Sastojci:
- 600 g tikvica
- 300 g krumpira
- 80 g luka
- 1-2 češnja češnjaka
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 1,5 l vode
- 2 žlice maslaca
- 2-3 žlice limunova soka
- sol, papar
Priprema:
1. Zagrijte maslac na koji dodajte nasjeckani luk.
2. Na tavu dodajte narezane tikvice i sve kratko propirjajte.
3. Dodajte narezani krumpir, 1 l vode, začinite po želji i kuhajte oko 20 minuta.
4. Na kraju dodajte protisnuti češnjak.
5. Kuhano povrće usitnite štapnim mikserom, dodajte ostatak vode, vrhnje i limunov sok, pa sve zajedno kratko prokuhajte i poslužite toplo.
Maneštra od graha
Sastojci:
- 300 g mladog kukuruza
- 200 g mladog graha
- 1 krumpir
- 1 mrkva
- 1 luk
- peršin
- sol, papar
Priprema:
1. Na malo ulja prodinstajte sjeckani luk dok ne poprimi zlatno-žutu boju.
2. Dodajte mrkvu i krumpir narezane na kockice te nastavite dinstati.
3. Nakon par minuta dodajte grah i kukuruz.
4. Zalijte vodom da prekrije povrće i kuhajte dok sve ne omekša.
5. Posolite, popaprite i na kraju dodajte sjeckani peršin te poslužite toplo.
Ljetne salate kao glavni obrok
Zaboravite na dosadne salate koje služe samo kao prilog. Uz prave sastojke, salata može postati zasitan, hranjiv i kompletan glavni obrok.
Cezar salata
Jedna od najpoznatijih salata vrlo je popuralna tijekom ljetnih mjeseci, a njezina priprema cezar salate je vrlo laka.
Salata s piletinom i slaninom
Sastojci:
- 150 g pečene piletine
- 2-3 trake hrskave slanine
- 1 tvrdo kuhano jaje
- 1/2 avokada
- 1 rajčica
- 30 g feta sira
- mix zelene salate
- jogurt za dressing
Priprema:
1. Na podlogu od salate u redovima složite narezanu piletinu, slaninu, sjeckano jaje, narezani avokado, rajčicu i mrvljeni feta sir te dobro izmiješajte.
2. Prelijte jogurt dressingom i začinite po izboru.
Grčka salata
Sastojci:
- 2 rajčice
- 1 krastavac
- 1 zelena paprika
- 1/2 crvenog luka
- šaka kalamata maslina
- 150 g feta sira
- maslinovo ulje
- origano
Priprema:
1. Povrće narežite na kockice i pomiješajte s maslinama.
2. Na vrh stavite komad feta sira, pospite maslinovim uljem i začinite po želji.
3. Poslužite kao hladno jelo.
Salata od tjestenine s tunom i povrćem
Sastojci:
- 150 g kuhane tjestenine
- 1 konzerva tune
- 100 g kukuruza
- 1/2 crvene paprike
- 3 žlice grčkog jogurta
- sol, papar
Priprema:
1. Ohlađenu tjesteninu pomiješajte s ocijeđenom tunom, kukuruzom i sitno sjeckanom paprikom.
2. Umiješajte grčki jogurt te začinite solju i paprom i poslužite hladno.
POGLEDAJTE GALERIJU
Pogledajte video: Visok urod, cijene niske: Postoji li rješenje za pšenicu hrvatskih ratara?
403 Forbidden