Srdela je vrsta ribe koja, osim što je bogata omega-3 masnim kiselinama, sadrži i brojne vitamine, minerale i proteine. Odlična je namirnica koja će zadovoljiti važne potrebe organizma većine, ali je idealna i za osobe koje poste.
Srdele su zdrava namirnica, ali ne za sve: Ove tri grupe ljudi bi ih trebale izbjegavati zbog njihova posebnog sastojka
Prema riječima nutricionista, trebali bismo je jesti barem dva puta tjedno. Srdele su prepune važnih hranljivih sastojaka, što ih stavlja na prvo mjesto kad je riječ o prehrani.
Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, srdele se vode kao važni čuvari zdravlja. Ako se redovno konzumiraju, mogu pridonijeti poboljšanju organizma.
Simptomi ovog stanja obično su ozbiljniji tijekom hladnijih mjeseci, iako se neki od onih sa sezonsko afektivnim poremećajem mogu osjećati upravo suprotno.
Međutim, osobe s određenim zdravstvenim problemima ih ne bi smjele jesti.
Tko ih ne smije jesti: Ipak, pored mnogih zdravstvenih prednosti, srdele u svježem obliku ili konzervirane, nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim osobama.
Pacijenti koji pate od visokog krvnog tlaka, gihta i bubrežnih kamenaca bi trebali izbjegavati konzumiranje srdela.
Ta vrsta ribe iz konzerve posebno sadrži velike količine natrija koji se nikako ne savjetuje osobama s visokim tlakom.
5. Lijekovi za krvni tlak: Beta blokatori kao što su propranolol i atenolol, i blokatori kalcijevih kanala, uključujući verapamil, lijekovi su koji se koriste za snižavanje visokog krvnog tlaka.
Ako želite smanjiti količinu soli, možete i dalje uživati u srdelama smanjujući veličinu porcije za duplo, savjetuju stručnjaci.
Srdele su bogate vitamina, mineralima i proteinima, ali ovi ljudi bi ih trebali izbjegavati.