Iako izgledaju bezopasno, neke namirnice koje ljudi svakodnevno jedu i koriste u prehrani mogu biti smrtonosne. Ako se ne pripreme pravilno, mogu dovesti do teških bolesti ili čak smrti. Ovo su samo neke od namirnica koje su izdvojene kao opasne za zdravlje, pa čak i potencijalno ozbiljno otrovne.
Nepravilno pripremljene ove namirnice su opasne: Neke s popisa dio su i naše kuhinje


1. Ackee: Nacionalno voće Jamajke sadrži hipoglicin A kada nije zrelo, toksin koji može izazvati povraćanje. Ako se nepravilno pripremi, može dovesti do hipoglikemijske kome ili smrti.

2. Manioka: Sadrži cijanogene glikozide koji otpuštaju cijanid kada se nepravilno obrade. Ako se ne pripremi pravilno, ovo povrće može izazvati trovanje cijanidom, što može uzrokovati mučninu, povraćanje ili čak smrt.

3. Fugu (riba): Japanska delikatesa sadrži tetrodotoksin, snažan neurotoksin. Samo licencirani kuhari mogu je pripremati zbog rizika od slučajnog trovanja, koje može biti smrtonosno.

4. Lišće rabarbare: Dok su stabljike rabarbare sigurne za jelo, lišće sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide, toksične spojeve.

5. Hákarl (fermentirani morski pas): Islandski Hákarl, napravljen od fermentiranog grenlandskog morskog psa, sadrži visoke razine amonijaka. Ako se nepravilno fermentira, može izazvati trovanje hranom, respiratorne probleme ili iritaciju želuca zbog svoje toksičnosti.

6. Tegillarca granosa (Krvava školjka): Skupljaju se u zaraženim vodama i mogu biti izvor opasnih bakterija poput hepatitisa i tifusa. Pravilno kuhanje je ključno kako bi se izbjegle bolesti koje se prenose hranom.

7. Pangium edule: Sjemenke sadrže vodeni cijanid, smrtonosni toksin. Podrijetlom su iz jugoistočne Azije i moraju se fermentirati ili obraditi kako bi se uklonio toksin prije konzumacije.

8. Bazga: Sirove bobice, lišće, kora i korijen bazge sadrže lektin i cijanid, koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev. Međutim, pravilnim kuhanjem bobica i sjemenki uklanja se cijanid.

9. Zmajev dah (čili papričica): Ovo je najljuća papričica na svijetu s 2,48 milijuna Scovilleovih jedinica. Konzumiranje može izazvati opekline u grlu, zatvaranje dišnih puteva pa čak i anafilaktički šok.

10. Crveni grah: Sirovi crveni grah sadrži fitohemaglutinine, toksine koji izazivaju tešku mučninu, povraćanje i probavne smetnje. Kako bi bo siguran za jelo mora se temeljito skuhati na visokim temperaturama kako bi se neutralizirao toksin.

11. Muškatni oraščić: Kada se konzumira u velikim količinama, sadrži miristicin, spoj koji može izazvati halucinacije, mučninu i napadaje. U ekstremnim slučajevima, predoziranje može dovesti do smrti zbog trovanja ili zatajenja organa.

12. Casu marzu: Sardinski sir je namjerno infestiran živim crvima. Ove ličinke preživljavaju probavu, što može izazvati infekcije u crijevima. Konzumiranje bez uklanjanja crva može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

13. Karambola: Sadrži neurotoksine koji mogu biti smrtonosni za osobe s bolestima bubrega. Toksini mogu izazvati zbunjenost, napadaje ili čak smrt. Zdravi ljudi mogu ga sigurno konzumirati u umjerenim količinama.

14. Sirovi med: Sadrži spore koje mogu biti smrtonosne za dojenčad mlađu od godinu dana. Spore proizvode neurotoksin koji može izazvati paralizu pa čak i smrt ako ga konzumiraju bebe.

15. Plodovi mora: Kamenice i školjke mogu imati štetne alge, što dovodi do paralitičkog trovanja plodovima mora (PSP) i drugih bolesti. Kada su kontaminirani, plodovi mora mogu izazvati paralizu, zatajenje dišnih puteva i smrt.

16. Majmunski mozak: Konzumacija majmunskog mozga, koja je delikatesa u određenim kulturama, nosi rizik od zaraze prionskim bolestima poput Creutzfeldt-Jakobove bolesti (CJD), smrtonosne neurodegenerativne bolesti.

17. Fesikh (fermentirana riba): Ovo je tradicionalno egipatsko jelo od fermentirane ribe. Ako se ne pripremi pravilno, može sadržavati opasne bakterije koje uzrokuju botulizam, potencijalno smrtonosnu bolest koja utječe na živčani sustav.

18. Sirovi indijski oraščići: Sadrže urushiol, otrovnu tvar. Konzumiranje sirovih oraščića bez pečenja može izazvati alergijske reakcije, osipe na koži ili, u težim slučajevima, respiratorne smetnje.

19. Zeleni krumpir: Sadrži solanin, toksični spoj koji se razvija kada su krumpiri izloženi svjetlu. Konzumiranje zelenih krumpira može izazvati mučninu, povraćanje i proljev.

20. Nepasterizirano mlijeko: Može sadržavati štetne bakterije poput Salmonelle, Listerije ili E. coli, što vodi do bolesti izazvanih hranom. Osobito je rizično za trudnice, djecu i starije osobe.

21. Nepasterizirani sir: Kao i nepasterizirano mlijeko, nepasterizirani sir također nosi rizik od bakterijske kontaminacije. Trudnice i osobe sa slabijim imunosnim sustavom posebno su osjetljivi.

22. Sirovo meso i ribe: Konzumiranje sirovih riba ili mesa poput sushija ili steak tartara povećava rizik od bakterijskih infekcija i parazita poput E. coli ili Salmonelle, što može dovesti do ozbiljnih bolesti i infekcija.

23. Zelena pupavka: Ovo je je jedna od najopasnijih gljiva. Sadrži potentne toksine poput amatoksina koji mogu izazvati zatajenje jetre i bubrega. Simptomi mogu potrajati nekoliko sati, što je čini smrtonosnom.

24. Klice djeteline: Iako hranjive, često su kontaminirane štetnim bakterijama poput E. coli ili Salmonelle. Zbog svojih toplih, vlažnih uvjeta rasta predstavljaju značajan rizik od bolesti koje se prenose hranom.

25. Koštice trešanja: Kao i sjemenke drugih plodova, sadrže amigdalin, spoj koji oslobađa cijanid kada se metabolizira. Ako se pretjera s konzumacijom, može doći do trovanja cijanidom.
Na svijetu postoje namirnice koje mogu biti vrlo opasne. Od otrovnih biljaka do životinja, ova hrana može izazvati teške bolesti ili čak smrt ako se ne pripremi pravilno. Iako su neke od njih dio tradicionalne kuhinje, ako se ne znaju pravilno pripremiti, mogu biti opasne za jelo.
Pogledajte u galeriji neke od najopasnijih namirnica na svijetu.