Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
POČASTITE SE /

Domaći sladoled nije teško napraviti: Imamo 10 recepata za klasike i biljne varijante

Od klasičnih mliječnih delicija do inovativnih veganskih okusa, stvorite vlastito ledeno savršenstvo

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Iako mu se bliži kraj, ljeto još uvijek nosi miris soli u zraku, duge dane okupane suncem i gotovo urođenu potrebu za nečim hladnim, slatkim i kremastim. Police trgovina prepune su raznih opcija, ali ništa se ne može mjeriti s užitkom domaćeg sladoleda.

Izrada vlastitog sladoleda nije samo kulinarski pothvat; to je stvaranje uspomene, kontrola nad sastojcima i prilika da okus ljeta zatvorite u žlicu čistog savršenstva. Bilo da ste ljubitelj klasičnih mliječnih delicija ili istražujete biljne alternative, pripremili smo deset recepata koji će vas pretvoriti u majstora ledenih slastica.

Recepti za domaći sladoled

Za mnoge, pravi sladoled je nezamisliv bez bogatstva mlijeka i vrhnja. Ove baze temelj su bezbrojnih okusa i tekstura, od svilenkasto glatkih krema do osvježavajućih voćnih poslastica.

1. Francuska krema od vanilije (Custard Baza)

Ovo je kraljica sladoleda. Tajna njenog nevjerojatno bogatog okusa i baršunaste teksture krije se u žumanjcima. Francuski stil zahtijeva kuhanje baze, gdje se mlijeko i vrhnje zagrijavaju te polako temperiraju sa smjesom žumanjaka i šećera. Rezultat je gusta krema, slična umaku, koja se nakon hlađenja pretvara u najkremastiji sladoled koji ste ikad probali. Žumanjci djeluju kao prirodni emulgator, sprječavajući stvaranje kristala leda.

  • Osnovni omjer: 2 šalice punomasnog vrhnja, 1 šalica punomasnog mlijeka, ¾ šalice šećera, 6 žumanjaka, prstohvat soli i sjemenke jednog štapića vanilije.

2. Philadelphia stil: Čista jednostavnost

Nazvan po američkom gradu okruženom mljekarama, ovaj stil je oličenje jednostavnosti. Za razliku od francuskog, ne sadrži jaja i ne zahtijeva kuhanje. Jednostavno pomiješajte vrhnje, mlijeko, šećer i sol, dobro ohladite i ubacite u aparat za sladoled. Budući da nema jaja koja bi "zamutila" okus, ovaj stil je idealan za sladolede od svježeg voća, povrća ili začinskog bilja, gdje čistoća okusa dolazi do izražaja. Tekstura mu je nešto čvršća i ledenija, no to možete ublažiti tako da sladoled ostavite 10-ak minuta na sobnoj temperaturi prije posluživanja.

3. Sicilijanska čarolija s kukuruznim škrobom

Na sunčanoj Siciliji, gdje su ljeta vruća, razvila se jedinstvena metoda izrade sladoleda. Umjesto jaja, za zgušnjavanje se koristi kukuruzni škrob. Poput francuskog stila, baza se kuha dok se ne zgusne, no rezultat je potpuno drugačiji. Sladoled je svilenkast, ali s primjetnom, gotovo žvakastom teksturom koja ga čini jedinstvenim. Kukuruzni škrob sjajno inhibira kristalizaciju leda, osiguravajući nevjerojatnu glatkoću bez težine koju donose žumanjci.

  • Osnovni omjer: 1.5 šalica vrhnja, 1.5 šalica mlijeka, ¾ šalice šećera, 3 žlice kukuruznog škroba, prstohvat soli.

4. Bogati čokoladni san

Svaka lista bila bi nepotpuna bez klasičnog čokoladnog sladoleda. Za dubok i intenzivan okus, koristite Philadelphia bazu kao temelj. U ohlađenu smjesu mlijeka, vrhnja i šećera umiješajte 4-5 žlica visokokvalitetnog, nezaslađenog kakao praha. Za još dekadentniju verziju, otopite 100 grama tamne čokolade (minimalno 70% kakaa) i polako je umiješajte u bazu prije stavljanja u aparat. Rezultat je sladoled koji slavi čokoladu u njenom najčišćem obliku.

Domaći sladoled nije teško napraviti: Imamo 10 recepata za klasike i biljne varijante
Foto: Shutterstock

5. Bez Aparata: Sladoled s kondenziranim mlijekom

Nemate aparat za sladoled? Nema problema. Ova metoda je genijalna u svojoj jednostavnosti i daje iznenađujuće kremaste rezultate. Potrebna su vam samo dva glavna sastojka: zaslađeno kondenzirano mlijeko i vrhnje za šlag. Čvrsto istucite vrhnje, a zatim nježno umiješajte kondenzirano mlijeko i arome po želji (vanilija, kakao, voćni pire). Smjesu prebacite u posudu i zamrznite. Kondenzirano mlijeko osigurava bazu, dok tučeno vrhnje unosi zrak, imitirajući proces koji se događa u aparatu.

Domaći sladoled bez mlijeka

Svijet biljnih sladoleda eksplodirao je kreativnošću, dokazujući da se za vrhunsku kremastu teksturu ne morate oslanjati na mliječne proizvode. Od voća do orašastih plodova, mogućnosti su beskrajne.

1. Revolucija iz blendera: "Nice Cream" od banane

Ovo je najjednostavniji i najzdraviji sladoled na svijetu. Sve što vam treba su jako zrele banane. Narežite ih na kolutiće, zamrznite na barem 4 sata, a zatim ih jednostavno ubacite u snažan blender ili sjeckalicu. Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu koja nevjerojatno podsjeća na sladoled. Za čokoladnu verziju dodajte žlicu kakaa, a za verziju s maslacem od kikirikija, pogodili ste, dodajte žlicu maslaca od kikirikija. Poslužite odmah jer se topi brže od klasičnog sladoleda.

Domaći sladoled nije teško napraviti: Imamo 10 recepata za klasike i biljne varijante
Foto: Shutterstock

2. Čokoladni avokado: Neočekivano kremasto iznenađenje

Zvuči neobično, ali avokado je tajni sastojak za najkremastiji veganski sladoled. Njegove zdrave masti daju bogatu teksturu bez ikakvog okusa avokada. U blender stavite meso dva zrela avokada, pola šalice biljnog mlijeka (bademovo je odličan izbor), 4 žlice sirovog kakao praha, 3-4 žlice javorovog sirupa ili drugog tekućeg zaslađivača i žličicu ekstrakta vanilije. Sve izblendajte do savršene glatkoće. Smjesu možete odmah zamrznuti u posudi, miješajući svakih 30 minuta tijekom 3 sata, ili je pripremiti u aparatu za sladoled.

3. Osvježenje s kokosovim mlijekom i malinama

Punomasno kokosovo mlijeko, posebno ono iz konzerve gdje se odvoji gusti kremasti dio, fantastična je baza za veganske sladolede. Njegov visok udio masti osigurava iznimnu kremoznost. Za osvježavajući voćni sladoled, u blenderu pomiješajte jednu smrznutu bananu, ¾ šalice smrznutih malina, žlicu bademovog maslaca i žlicu javorovog sirupa. Blendajte dok ne postane glatko, dodajući malo biljnog mlijeka ako je potrebno za postizanje željene teksture. Ovaj princip funkcionira savršeno i s drugim bobičastim voćem.

4. Sundae od kave i indijskih oraščića

Indijski oraščići, kada se namoče i izblendaju, stvaraju neutralnu, ali nevjerojatno bogatu i kremastu bazu, sličnu onoj mliječnoj. Za ljubitelje kave, ovaj recept je ostvarenje snova. U blenderu prvo sameljite 1 šalicu sirovih indijskih oraščića u fini prah. Dodajte ½ šalice bademovog mlijeka i blendajte dok ne dobijete glatku pastu. Zatim dodajte 3 smrznute banane, 3 žlice bademovog maslaca i 1 žlicu instant kave. Blendajte do savršenstva. Poslužite odmah, posuto s još malo kave ili komadićima sirovog kakaa. Recepti poput ovog mogu se naći na stranicama kao što je Food & Wine.

5. Jesenski ugođaj: Sladoled od batata i medenjaka

Da, dobro ste pročitali. Batat, sa svojom prirodnom slatkoćom i kremastom teksturom, čini izvanrednu bazu za sladoled. Skuhajte ili ispecite jedan batat, ohladite ga i zamrznite u kockicama. U blender stavite zaleđeni batat (oko 1 šalica), jednu smrznutu bananu, 4 svježe datulje bez koštica, 2 žlice bademovog maslaca, ½ šalice kokosovog mlijeka i začine za medenjake (cimet, đumbir, kardamom). Blendajte dok ne dobijete potpuno glatku smjesu. Možete ga jesti odmah kao mekani sladoled ili ga zamrznuti na sat-dva za čvršću teksturu.

Bilo da se odlučite za provjerenu klasiku ili se odvažite na kulinarski eksperiment, domaći sladoled nudi beskrajne mogućnosti. Zato ovog ljeta zaboravite na redove i plastične posude. Zasučite rukave, uključite maštu i stvorite vlastito ledeno savršenstvo. Vaše nepce bit će vam zahvalno.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Imamo idealan recept za nenadane goste.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx