UŽIVO / Grbin usporedio Milanovića s Tuđmanom i otkrio: 'Imam i plan C'. Oglasio se Ustavni sud

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ustavni sud Republike Hrvatske najavio je da je predsjednik Ustavnog suda za ponedjeljak 18. ožujka u 11.00 sati sazvao Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda

16.3.2024.
8:27
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je raspisao parlamentarne izbore za srijedu, 17. travnja. Nešto kasnije na konferenciji za novinare predsjednika SDP-a Peđe Grbina, predsjednik Republike Milanović najavio je da će biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade na parlamentarnim izborima te će biti nositelj liste u 1. izbornoj jedinici.

Ovo su ključni događaji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ustavni sud se oglasio, o Milanoviću će odlučivati u ponedjeljak
  • SDP potvrdio Milanovića za nositelja u 1. izbornoj jedinici
  • Milanović se obratio SDP-ovcima: 'Izbori se ne mogu izgubiti. Slijedi katarza'
  • Grbin pozvao Ustavni sud Ustavni sud da se što prije zauzme stav oko Milanovićeve kandidature
  • Željka Markić, Jadranka Kosor i Stipe Mesić o Milanovićevom 'manevru'
  • Profesor koji je pisao Ustav: Milanović radi džumbus, odmah mora dati ostavku

Mate Mijić: 'Da smo ozbiljna država, Ustavni sud ne bi čekao da završe ribičija i HNL'

16.25 SDP je danas održao sjednicu Glavnog odbora. Okupljenima su se obratili Peđa Grbin Zoran Milanović kao premijerski kandidat. Milanović je u svom govoru rekao da se sve promijenilo prije dva mjeseca i da je povod Turudić. Spomenuo je i izjave bivšeg predsjednika Vlade Ivice Račana, koji jednom prilikom izjavio kako se "izbori mogu izgubiti, ali obraz ne". Milanović je dodao da je ta poruka previše mekana: "Izbori se ne smiju izgubiti i treba dati svu snagu, volju, srce i pamet da se izbori dobiju".

RTL-ov politički komentator za izbore Mate Mijić smatra da je to primjer "klasičnog motivacijskog govora". "Milanović želi podići radnu temperaturu stroja koji je preostao na ljevici. Definitivno takvom mobilizacijskom kampanjom i govorima želi mobilizirati ljevicu protiv HDZ-a.", kaže Mijić. "Zanimljivo je da jednu hajdučiju pokušava opravdati drugom. Primjenjuje HDZ-ove metode, a samo njih krivi za primjenu istih. S druge strane, sam sebi nastoji opravdati ono što on radi kao predsjednik Republike i bez ostavke ulazi u utrku za Sabor, za premijera. Zaključak svega je da smatra da je njegova hajdučija opravdana jer se HDZ bavi hajdučijom. Ne mislim da se to tako može relativizirati niti se jedno drugim smije opravdavati. Dvije pogreške ne čine ispravnu stvar", napominje Mijić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte OVDJE.

Grbin: 'Nema zapreke da Milanović bude kandidat na izborima'

15.30 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je, nakon sjednice Glavnog odbora, ustvrdio da nema pravno-formalne prepreke da Zoran Milanović bude kandidat na izborima, ali je izvijestio da je poslao dopis Ustavnom sudu te da će nakon njihova očitovanja odlučiti što dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Ustavni sud tako odluči, onda ćemo sazvati naša tijela i donijeti odluku“, poručio je u subotu nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a čelnik te stranke Peđa Grbin na pitanje novinara što će učiniti ako Ustavni sud odluči da Zoran Milanović ne može biti njihov kandidat na izborima za Hrvatski sabor dok istodobno obnaša funkciju predsjednika Republike.

Iako smatra da za to nema zapreke, Grbin je uputio dopis Ustavnom sudu da se očituje "bez obzira što je Franjo Tuđman to nekad bio ili Vlatko Pavletić kao v.d. predsjednika Republike i bez obzira na činjenicu da niti u jednom propisu takve formalne zabrane nema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na pitanje da li im je onda jedna od opcija da Milanović bude samo kandidat za premijera, a ne i nositelj liste u I. izbornoj jedinici i ima li plan 'B', Grbin je odgovorio kako ima i plan 'C'.

"Kada bude odluka, onda ćemo odlučiti što dalje, sada je prioritet da Ustavni sud tu odluku donese što prije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se može čuti da je među opcijama u slučaju da se Ustavni sud negativno izjasni o Milanovićevoj kandidaturi, da on ne bude na listi, ali bi i dalje ostao SDP-ov kandidat za premijera.

Ovo je izvanredno stanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o stranci Možemo!, predsjednik SDP-a je istaknuo da su razgovori u tijeku i naglasio kako se oni moraju riješiti jako brzo. "Vremena za odgađanje nema i to se odnosi i na druge. Vjerujem da će formalni razgovori biti gotovi do sredine sljedećeg tjedna. Što se tiče koliko smo smanjili nekome šansu za bolji rezultat na izborima, to će pokazati građani 17. travnja“, kazao je.

Novinari su ga pitali tko se sjetio da Milanović bude premijerski kandidat SDP-a i koalicijskih partnera – on ili Milanović – no, Grbin nije htio otkriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neke stvari su predmet razgovora u četiri oka i tako će i ostati“, rekao je dodavši kako ti razgovori nisu počeli jučer.

Image
'NEMA IZMEĐU' /

Astrologinja otkrila što se krije iza datuma izbora: 'Imat ćemo obrate svaki dan'

Image
'NEMA IZMEĐU' /

Astrologinja otkrila što se krije iza datuma izbora: 'Imat ćemo obrate svaki dan'

Za odluku o uključivanju Milanovića u ovu izbornu utrku znao je onaj tko je trebao znati, rekao je Grbin i dodao kako su kolege u stranci svjesne da postoje odluke koje se moraju donijeti i provesti na ovakav način. U krajnjoj liniji, dodao je, to je nešto što i ide s funkcijom predsjednika stranke. Ne smatra da je sebe ponizio činjenicom da on kao predsjednik stranke neće biti kandidat za premijera. Podsjetio je kako je još prije mjesec dana rekao da svatko u ovom izbornom procesu mora biti spreman svoj ego staviti sa strane kako bi se maknuo HDZ s vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je izvanredno stanje i građani to razumiju. I ja ih pozivam da izađu na izbore. A da li ćete vi reći da sam sebe ponizio, iskreno, svejedno mi je jer sam napravio ono što sam morao s ciljem da Hrvatska bude bolja“, naglasio je.

Glavni odbor, na čijem je uvodnom dijelu sudjelovao i Milanović obrativši se javnosti i članovima SDP-a, usvojio je i izborni program s četiri temeljne točke, a to su borba protiv korupcije, za standard građana, priuštivo stanovanje te za kvalitetnije javne usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin je, na novinarski upit, odgovorio da na sjednici nije bilo negodovanja nezadovoljnih SDP-ovaca iz Splita ili Varaždina, koji su se protivili koaliciji s liberalima, dodavši da mu je GO dao puni mandat da nastavi koalicijske pregovore sa strankama ljevice i centra. Što se programa tiče, naglasio je da oni koji surađuju sa SDP-om moraju biti svjesni da onaj tko uživa najviše povjerenja građana diktira tempo, dodavši da su otvoreni za razgovore o određenim pojedinostima, ali ako ne prihvaćaju temeljne postavke SDP-ovog programa, ne mogu biti s njima u priči.

Ako Milanović ne bude mogao biti na listi, prvi u 1. izbornoj jedinici bit će Bauk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin je istaknuo i da su svi koalicijski partneri prihvatili Zorana Milanovića kao kandidata za premijera. Nije, međutim, htio govoriti o detaljima pregovora s potencijalnim partnerima, dodavši da će ih objaviti tek kada razgovori sa svima budu gotovi, a na idućoj sjednici GO-a 25. ožujka, najavio je, bit će usvojene i kompletne liste.

Nije odgovarao na pitanja što će biti s Milanovićem na izbornoj listi, pozvavši da se pričeka što će Ustavni sud reći u ponedjeljak. Nije htio komentirati ni stav Sandre Benčić (Možemo!) da bi dala ostavku da je na Milanovićevu mjesto, kazavši da je to njen stav te ponovio svoj stav da formalno-pravne zapreke za Milanovićevo sudjelovanje na izborima nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Glavnog odbora, neslužbeno se doznaje, potvrđeni su vodeći ljudi SDP-ove koalicije po izbornim jedinicama. Ako se Ustavni sud izjasni da Milanović ne može biti na listi, onda on neće biti prvi u prvoj izbornoj jedinici, kako je jučer najavljeno, ali i dalje ostaje SDP-ov kandidat za premijera. Umjesto njega, u tom slučaju prvi bi bio Arsen Bauk. U drugoj izbornoj listu će predvoditi Boris Lalovac, u trećoj Siniša Hajdaš Dončić, u četvrtoj Mišel Jakšić, u petoj Predrag Fred Matić, u šestoj Mihael Zmajlović, u sedmoj Kristina Ikić Baniček, u osmoj Peđa Grbin, u devetoj Sabina Glasovac, a u desetoj Ranko Ostojić. SDP u 11. izbornoj jedinici, u kojoj se biraju tri zastupnika dijaspore, neće imati listu.

Ustavni sud će o Milanoviću odlučivati u ponedjeljak

14.20 Ustavni sud Republike Hrvatske najavio je da je predsjednik Ustavnog suda za ponedjeljak 18. ožujka u 11.00 sati sazvao Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda na kojemu će raspravljati o najavi predsjednika Zorana Milanovića da će se kandidirati na parlamentarnim izborima, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu će biti:

  • Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske g. Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor raspisanih odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 15. ožujka 2024.

SDP potvrdio Milanovića za nositelja u prvoj izbornoj jedinici

14.00 Jutarnji list neslužbeno doznaje da je Glavni odbor SDP-a potvrdio nositelje izbornih lista. Za nositelja u prvoj izbornoj jedinici potvrđen je Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDP-a naveo je da to nije protuustavno te je povukao paralelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom i HDZ-om.

Naveo je da je 1992. Tuđman kao predsjednik države bio kandidat na izborima za saborske zastupnike, a da je 1995. bio nositelj HDZ-ove liste te da je bio nositelj HDZ-ovih listi čak i na lokalnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benčić: 'Da sam Milanović, prvo bih dala ostavku'

13.50 Sandra Benčić kazala je da Možemo ostaje pri svojoj odluci da izlazi samostalno na izbore, odnosno s SDP-om ostaju u pregovorima za četiri izborne jedinice u tzv. točkastoj koaliciji. Pregovori, dodala je, idu dobro. Na pitanje, je li Milanović kršio ustav, rekla je: "To je dvojbeno pitanje i nismo do sada nikada imali takvu situaciju pa ni sudsku praksu. Ostavila bih da Ustavni sud da svoje mišljenje. Što se mog stava tiče, ja bih prvo dala ostavku. Međutim, vjerujem da će SDP poštovati odluku Ustavnog suda jer su danas tako i naglasili", kazala je.

Više čitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Oglasio se GONG

13.40 Oko Milanovićeve kandidature oglasio se i Gong koji upozorava da se nepravda i HDZ-ovo zarobljavanje institucija ne bi trebali rješavati udarom na politički sustav nego u skladu s demokratskim procedurama.

"Rijeke pravde, koje Milanović najavljuje, suprotne su traženju rupa u Ustavu. Rijeke pravde znače drugačiju vlast od HDZ-ove, a ne zaobilaženje procedura kakvo smo od njih navikli. Nedemokratski i neodgovorno prema poziciji predsjednika, koji bi trebao predstavljati sve građane i građanke, jest kandidatura Zorana Milanovića bez da je dao ostavku na aktualnu dužnost", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puljak o 'slučaju narikača' i Milanoviću: 'Nisam si ovime ugrozio brak'

13.30 Splitski gradonačelnik Ivica Puljak i predsjednik stranke Centar, koja u koaliciji s SDP-om i još osam stranaka izlazi na parlamentarne izbore, poručio je da podržavaju potez predsjednika Zorana Milanovića i njegovu kandidaturu za premijera.

Novinari su ga podsjetili na prethodne nesuglasice s Milanovićem, odnosno na situaciju od prije nekoliko godina kad je Milanović Daliju Orešković i Marijanu Puljak, suprugu splitskog gradonačelnika, nazvao "samodopadnim narikačama".

Puljak kaže da su to sve riješili ranije kad je Milanović dolazio u Split te da nije bilo potrebe za ispričavanjem. "Razgovarali smo o tome i okrenuli se na druge teme. Na tom ručku je bila i Marijana. Nismo uopće tražili da se predsjednik ispriča", otkrio je Puljak.

Na pitanje je li si ovime ugrozio brak, Puljak je to objeručke odbacio. "Naš je brak čvrst i postojan", rekao je kroz smijeh.

Čije je sve pjesme citirao Milanović?

13.15 Članovi SDP-a dočekali su predsjednika Zorana Milanovića, ujedno i kandidata za premijera na skorim parlamentarnim izborima, gromoglasnim pljeskom i ovacijama na Iblerovom trgu prije Glavnog odbora stranke.

"Ovo o čemu danas odlučujemo nije u mojoj glavi bilo moguće prije dva mjeseca. Slučaj instaliranja jednog probisvijeta, tužitelja koji se naziva glavnim državnim odvjetnikom, u meni je probudio tugu, prkos, bijes i instinkt divlje mačke. Ovdje skoro da nije bilo izbora", poručio je u subotu Milanović koji je uvjeren u izbornu pobjedu.

Najavio je da "slijedi katarza" i da će "zaustaviti hrvatsku tragediju". Svoj je govor zaključio stihovima "what a difference a day makes" koji u prijevodu glase "koja je razlika u jednom danu". Popularna je to pjesma nastala 1934. godine.

Originalno ju je na španjolskom napisala María Grever s naslovom "Cuando vuelva a tu lado". Pjeva ju Dinah Washington koja je s njom 1959. osvojila Grammy za najbolju R&B izvedbu.

Citirao je kroz godine Azru, Film, Vicu Vukova, Tina Ujevića, a više o tome čitajte OVDJE.

Hrebak: 'Milanović je prekoračio svoje ovlasti'

13.00 Predsjednik Republike Zoran Milanović, ako želi izaći na parlamentarne izbore, mora dati ostavku na mjesto predsjednika države, izjavio je u subotu u Varaždinskim Toplicama predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

"Kao i ustavnopravni stručnjaci, smatramo da je predsjednik Milanović prekoračio svoje ovlasti. On ima pravo birati i biti biran, ima pravo iskoristiti tu svoju mogućnost, međutim, predsjednik Milanović za to mora podnijeti ostavku odmah i sad. To se nije dogodilo i smatramo da je to na neki način kršenje Ustava", rekao je Hrebak i dodao kako očekuje da Predsjednik države odmah podnese ostavku.

"Ne očekujemo da predsjednik države i nadalje obnaša funkciju predsjednika države, a paralelno na Iblerovom trgu slaže izborne liste jedne političke opcije. Svjestan sam i shvaćam da je to dobro za Milanovića, da je to dobro za Grbina, da je to dobro za SDP, ali to nije dobro za Hrvatsku", smatra Hrebak.

"Mi smo u ustavnoj krizi od trenutka kad je predsjednik Milanović rekao - idem na izbore, ali ostavku ću dati u trenutku nakon što uđem u Hrvatski sabor. To je nedopustivo. On želi cijelo vrijeme voditi kampanju kao predsjednik države. Postavlja se pitanje kome će predsjednik Milanović dati mandat kao predsjednik države? Da li će dati Zoranu Milanoviću ili Andreju Plenkoviću ", upitao je predsjednik HSLS-a.

Smatra da je tim potezom Milanović "postavke vratio na 1999. godinu kada je predsjednik države mogao raditi što god ga je volja".

Domovinski pokret sazvao pressicu: 'Jasno je da je ovo neustavno dokle god ne podnese ostavku'

12.30 Vukovarski gradonačelnik i čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava istaknuo je da DP-u nisu prihvatljivi SDSS i Možemo! Kazao je da mu nikada nije palo na pamet isticati se kao kandidata za premijera i barati imenima Plenkovića i Milanovića, koje je ocijenio nebitnima.

"Nije nas u potpunosti iznenadila objava Zorana Milanovića i njegovo izravno uključenje. Sjeli smo i iznjedrili sljedeće stavove: prva točka tiče se datuma izbora i uključenja Zorana Milanovića. Jedan radni dan koji je sada postao neradni, budući da je riječ o izborima. Pozivamo sve svoje glasače da iskoriste taj dan i da ga pretovrimo u praznik demokracije. Izađite na izbore i promijenimo stvari u Hrvatskoj jer one ne stoje dobro.

Ono što treba naglasiti, Domovinski pokret se uporno pokušava svrstati jednima, drugima, trećima. Ponavljamo, bilo bi dobro zapamtiti: prva točka koja nas zanima je borba protiv korupcije koju u Hrvatskoj živimo svakim danom u neviđenim razmjerima. Druga točka, ilegalna migracija i nepostojanje granica koje su se u Hrvatskoj stvarale u Domovinskom ratu, državu u kojoj ćemo se sigurno kretati. Politika na vlasti u Hrvatskoj dezintegrira državu i provodi suprotne korake", kazao je Penava.

Više čitajte OVDJE.

Petrov o Milanoviću

12.10 Zastupnik Božo Petrov (Most) komentirao je Milanovićev potez i negirao mogućnost eventualne postizborne koalicije.

Tvrdi da se Milanović ne odriče komunizma i da nemaju iste vrijednosti.

Petrov je poručio i da jučerašnji dan nije bio krivi tajming za predstavljanje stranačkog kolege Nikole Grmoje za kandidata za premijera, nego baš pravi. Podsjetimo, isti dan kad je Grmoja objavio video u kojem najavljuje kandidaturu, Zoran Milanović dvaput je šokirao naciju prvo objavivši datum izbora koji će se održati u srijedu, 17. travnja, a zatim i objavom da će s SDP-om ići na izbore kao kandidat za premijera.

Oglasila se Matica Hrvatska: 'Nećemo dopustiti nikome da se poigrava sa sudbinom naše Domovine'

11.40 Matica hrvatska je na sjednici Glavnog odbora proučila situaciju s nadolazećim parlamentarnim izborima pa pozvala stranke i druge kandidate da poštuju i zaštite hrvatski Ustav.

Poručili da nikome neće dopustiti da se poigrava "sa sudbinom naše Domovine" u izjavi koju prenosimo u cijelosti:

"Prepoznajući elemente unošenja kaosa i nepoštivanja Ustava Republike Hrvatske, kao najstarija kulturna institucija u Hrvata, koja već 182 godine skrbi za hrvatski identitet, ali i boljitak naše Domovine na kulturnom, obrazovnom, gospodarskom i političkom planu, Matica hrvatska poziva predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora, predsjednika Vlade RH, sve parlamentarne stranke i Ustavni sud RH da poštuju i zaštite hrvatski Ustav i ni jednim svojim postupkom ne dovedu u pitanje opstojnost Republike Hrvatske i njezin ustavnopravni poredak. Matica hrvatska nikomu neće dopustiti da se poigrava sa sudbinom naše Domovine.

Podsjećamo javnost da nije hrvatska država stvorila Maticu hrvatsku, nego je Matica hrvatska zajedno s hrvatskim narodom i hrvatskim braniteljima zaslužna za nastanak moderne hrvatske države.

Suprotstavljamo se odlučno svakomu tko pokušava potkopati temelje naše Domovine i naše državnosti. Sve sudionike političkoga života u RH pozivamo na razboritost, odmjereno djelovanje i poštivanje Ustava Republike Hrvatske.

Određujući da se parlamentarni izbori održavaju radnim danom usred tjedna, predsjednik Republike Hrvatske nanijet će štetu našem gospodarstvu. Osim toga, državljani koji žive izvan Republike Hrvatske bit će onemogućeni u ostvarivanju svojih ustavnih prava biranja i odlučivanja.

Po Ustavu RH predsjednik države ne smije biti član ni jedne političke stranke, prisegnuo je biti predsjednikom svih građana RH te ne smije zastupati stranačke interese, a kamoli ući u političko natjecanje za Hrvatski sabor na listi jedne političke stranke.

Time je predsjednik Milanović prekršio Ustav RH te ga pozivamo da povuče svoju nepromišljenu odluku ili mora biti sankcioniran po važećim hrvatskim zakonima.

Nepodnošenjem ostavke, a istodobno djelovanjem na izborima, predsjednik RH grubo krši ustavni poredak Republike Hrvatske", poručili su.

Peović: 'Moraju se postaviti mnoga pitanja na koja sad nemamo odgovore'

11.20 Čelnica Radničke fronte Katarina Peović ocijenila je u subotu da je još prerano komentirati najavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da se kandidira za premijera na parlamentarnim izborima jer se, po njezinom sudu, prethodno treba odgovoriti na niz pitanja.

"Evidentno je da se mnoga pitanja moraju postaviti, na koja mi sad nemamo odgovore", odgovorila je Peović u Rijeci na upit da komentira najavu izlaska Zorana Milanovića na parlamentarne izbore.

Najavljujući predizbornu kampanju za parlamentarne izbore, Peović je istaknula da će se usmjeriti na svoj program te na ljude koji žive od svog, a ne tuđeg rada. Upozorila je na nemogućnost ostvarivanja boljeg standarda građana, većih plaća i mirovina, bez promjene strukture gospodarstva. Posebno je naglasila potrebu reindustrijalizacije, razvoja brodogradnje, te poticanja vlastite poljoprivredne proizvodnje.

Istaknula je i ključnu važnost promjene porezne politike, tako da se više oporezuju bogati.

Upozorila je i na trend snižavanja radničkih prava i, kako je rekla, ponovno uvođenje robovlasništva. To se prije svih odnosi na brojne radnike uvezene iz inozemstva ya koje je rekla da rade i žive u nehumanim uvjetima. Ocijenila je i da se robovlasnički rad kao opcija nudi i domaćim radnicima, a alternativa je odlazak na rad u inozemstvo.

"Politike Andreja Plenkovića i HDZ-a ne donose blagostanje, nego nas vode na začelje Europe, po mnogim mjerilima, a to treba prekinuti", poručila je.

Vezano za model izlaska Radničke fronte na izbore u 8. izbornoj jedinici, rekla je da razgovaraju sa SDP-om, te da će u svakom slučaju izaći na izbore u toj izbornoj jedinici.

Milanović: Izbori se ne smiju izgubiti, slijedi katarza

10.55 SDP-ovcima se obratio predsjednik Zoran Milanović koji je poručio da su se okolnosti promijenile od trenutka kad je postao predsjednik te da "ovo o čemu danas odlučujemo" u njegovoj glavi nije bilo "moguće prije dva mjeseca". Povod za sve je, tvrdi, bilo biranje Ivana Turudića kao novog glavnog državnog odvjetnika.

"Slučaj instaliranja jednog probisvijeta, tužitelja koji se naziva glavnim državnim odvjetnikom, u meni je probudio tugu, prkos, bijes i instinkt divlje mačke. Ovdje skoro da nije bilo izbora. Peđa kaže da ne mogu raditi što rade i što su radili jer mogu, ali vrijeme je da kažemo 'Dosta je, nećete više'! Hvatajte mjesto na pulferu da ne hodate prugom, vlak je prošao", rekao je.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kaže da ovo što se dogodilo od nove godine je "pravljenje budale od cijele nacije" te da je Hrvatska otplovila kao nekakva skela".

"Kao što je govorio Račan, izbori se mogu izgubiti ali obraz ne. Smatram da je ta poruka malo previše mekana, možda malodušna, izbori se ne smiju izgubiti i treba dati svu snagu da se izbori dobiju i nakon toga preuzme odgovornost za državu na dugo vrijeme", zagrmio je Milanović, a svoj govor završio citirajući stihove - "Koja razlika u jednom danu - what a difference a day makes". Više čitajte OVDJE.

Obraćaju se Milanović i Grbin

10.30 Uz predsjednika stranke Peđu Grbina, na sjednici Glavnog odbora SDP-a uvodno se obraća i predsjednik Zoran Milanović kao premijerski kandidat.

Grbin je na početku dobio gromoglasan pljesak i ovacije. Najavio je da ih do izbora čeka ozbiljan posao, no naglasio da će ovo biti izbori za demokraciju.

"Oni koji su zadnjih godina mrcvarili institucije, zakone, sve što su mogli, jučer su se probudili i počeli zaklinjati u Ustav jer im ništa nije sveto. Jer je to takva ekipa koja nije u stanju smisliti ništa konkretno. Nisu ponudili ništa i ni jedan problem nisu uspjeli riješiti. Da, svaki euro je dobrodošao, ali daj problem riješi trajno. A HDZ to nije u stanju. Oni su navikli da žive u korupciji i da nas sve mogu potkupiti. Mi im poručujemo: 'ne možete'", rekao je Grbin.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL KLJUČNE RIJEČI
Image
Foto: RTL

Poručio je da se odluka o Milanoviću kao kandidatu nije rodila preko noći već da je promišljena pa poslao poruku Ustavnom sudu.

"Pozivam ga da što prije donese odluku je li ono što niti jednim člankom niti stavkom ni paragrafom Ustava ni zakona nije zabranjeno, je li to dopušteno. Je li ono što nije zabranjeno dopušteno? Tražimo da to kažu. A da to ne bi odugovlačili, obratit ćemo im se i pravno", najavljuje Grbin.

Što je još poručio, čitajte OVDJE.

Biljana Borzan: 'Bitan je efekt iznenađenja'

10.25 Na sjednicu Glavnog odbora u sjedište SDP-a stigli su članovi stranke, među kojima su Sabina Glasovac te europarlamentarka Biljana Borzan, kao i

Arsen Bauk, Boris Lalovac, Ranko Ostojić te Branko Grčić.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Efekt iznenađenja jako je bitan kod protivnika. Kod nas je izrazito pozitivan", poručila je Borzan. Komentirala je i polemiku oko Ustavnog suda pa poručila da je uvjerena da su pravni stručnjaci u SDP-u napravili dobar posao.

"Ma dajte, pa kod nas se za Sabor kandidiraju župani i gradonačelnici. Bitno je što birači odluče", rekla je.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Grbin: 'Pozivam Ustavni sud da se što prije izjasni oko Milanovićeve kandidature'

9.50 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je Ustavni sud da se što prije izjasni i zauzme stav oko Milanovićeve kandidature na parlamentarnim izborima.

"Mi smo stranka Ustava i zakona. Naš posao je da gradimo institucije, a ne da ih rušimo. Ako Ustavni sud, bez obzira na to što niti jedan članak ili stavak Ustava ovakvu kandidaturu ne zabranjuje, ipak nađe da ona nije dopuštena mi ćemo to poštovati jer je naš posao da institucije vratimo Ustavu. Ali to se odnosi na izbore za Sabor, a SDP-u nitko ne može zabraniti reći tko će biti naš kandidat za premijera", poručio je Grbin za Jutarnji list.

Dan nakon velikih političkih šokova, ostaje pitanje smije li se Milanović kandidirati na parlamentarnim izborima dok obnaša funkciju predsjednika Republike Hrvatske. S obzirom na to da je na snagu stupila odluka o raspisivanju izbora, ustavni suci teoretski već i danas mogu reći može li predsjednik Milanović biti premijerski kandidat SDP-a i nositelj izborne liste u prvoj izbornoj jedinici.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ranije je najavio da će Ustavni sud reagirati, ali nije otkrivao kada i kako.

Tko su nositelji SDP-ove liste?

9.30 Predsjedništvo SDP-a na sjednici je odredilo tko će nositi liste za nadolazeće izbore, a taj bi popis trebali potvrditi na današnjoj sjednici Glavnog odbora kao i stranački program. Prvi u prvoj izbornoj jedinici bit će Zoran Milanović što znači da će direktno odmjeriti snage s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Prvi na listi u drugoj izbornoj jedinici je bivši ministar financija Boris Lalovac, prvi u trećoj je potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić, a prvi u četvrtoj je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, piše Večernji list.

U petoj izbornoj jedinici listu bi trebao predvoditi europarlamentarac Predrag Fred Matić, u šestoj će to biti član vodstva SDP-a Mihael Zmajlović, u sedmoj sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, dok će u osmoj listu predvoditi predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

U devetoj će prva biti Sabina Glasovac, a u desetoj potpredsjednik stranke Ranko Ostojić.

Otkazali konferenciju za medije

9.20 O predstojećim parlamentarnim izborima u Zagrebu na Preradovićevom trgu trebali su u 10 sati govoriti predsjednici stranaka Ivica Puljak - Centar, Davor Nađi - Fokus, Radimir Čačić - Reformisti, Dalibor Paus - IDS i Darijo Vasilić - PGS.
Jutros je, međutim, stiglo priopćenje iz Centra u kojemu se poručuje da se pressica neće održati zbog novonastalih okolnosti i potrebe za dodatnim konzultacijama.

Uskoro obraćanje Milanovića i Grbina

9.10 SDP je najavio da će u 10.30 sati imati sjednicu Glavnog odbora i da će uz Peđu Grbina uvodni govor imati i Zoran Milanović kao premijerski kandidat. Nakon njih, u 13.15 sati u prostorijama stranke u Berislavićevoj 12, Možemo! će predstaviti koordinatore izborne kampanje, a koordinatori stranke Sandra Benčić i Tomislav Tomašević dat će izjave za medije.

Profesor koji je pisao Ustav: Milanović radi džumbus, odmah mora dati ostavku

9.00 Umirovljeni profesor Branko Smerdel bio je u radnoj skupini koja je pisala Ustav kod prijelaza iz predsjedničkog u parlamentarni sustav. Te su promjene propisale i dalje aktualne ovlasti i položaj predsjednika Republike.

Smerdel je uvjeren da je Milanović prekršio Ustav odlukom da se kandidira na parlamentarnim izborima te vjeruje da odmah treba podnijeti ostavku.

"Ne može se Predsjednik Republike kandidirati na parlamentarnim izborima prije nego podnese ostavku i tu nema nikakve dvojbe. Ovo je situacija bez presedana i teško, teško kršenje Ustava", poručio je za 24 sata dodajući kako je ovako nešto primjereno "bivšem sjevernokorejskom vođi Kim II-sungu, a ne demokraciji.

Čini mu se da Milanović "namjerno radi džumbus i cirkus" po principu "što gore, to bolje" kako bi postigao svoj cilj.

Mesić: 'Moram se sada i ja kandidirati'

8.50 Nekadašnji predsjednik Stipe Mesić, koji je trenutno u posjetu Azerbejdžanu", pozdravio je odluku predsjednika Milanovića koju je nazvao "sasvim logičnom".

Vi ste šokirani u Hrvatskoj, a ja sam još više u Azerbejdžanu. Mene je ta vijest iznenadila još više od vas. Međutim, kad složimo karte ona je sasvim logična. Jer ako se siluje demokracija, ako se siluje na jedan brutalan način, kao što je bio ovaj izbor Turudića ako ne vrijede pravila demokratskog društva trebalo je na nekakav način reagirati. I predsjednik je izvrsno reagirao. Sada će se stvari i karte presložiti u Hrvatskoj", poručio je Mesić, prenosi Novi list.

Mesić smatra da je oporba sada favorit parlamentarnih izbora te da će se predložiti sve karte. Istaknuo je da je ovo "hrabar potez" koji Hrvatsku vraća "natrag na demokratski put".

S obzirom na šokantne objave posljednjih dana, i Mesić se našalio u istom tonu. "Što sad mogu, moram se sada i ja kandidirati", poručio je.

Jadranka Kosor s dvije riječi sve rekla

Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor na društvenim je mrežama komentirala "bombu" Milanovića i datum izbora koji će se prvi put u povijesti održati u srijedu, odnosno na neradan dan.

Istaknula je da je to "datum koji najviše odgovara AP-u" zbog kratke i ubojite kampanje.

"Davno je sve pripremljeno i zato se do zadnje sekunde nije znao datum raspuštanja Sabora. Ali; kad je bal, nek’ je srijedom", istaknula je.

Nekoliko sati nakon toga, kada je Milanović objavio da sa SDP-om izlazi na parlamentarne izbore kao kandidat za premijera, opet se oglasila i poslala znakovitu poruku.

"Svaka čast", kratko je napisala, ali poruka je sasvim jasna.

HDZ se ruga Milanoviću

Nakon što je još uvijek aktualni predsjednik Zoran Milanović dva puta šokirao naciju u jednome danu, poruku su mu poslali iz HDZ-a i to na Facebooku gdje su objavili fotografiju semafora u sportskoj dvorani s rezultatom 3-0 za domaće.

"17. travnja. Pozdrav Milanoviću, #SDP & natražnoj ljevici iz #Vinkovci, s veličanstvenog skupa, s 34. obljetnice #HDZ", napisali su.

Oglasila se i Željka Markić

Izvršna direktorica udruge U ime obitelji Željka Markić obrušila se na Milanovićev potez kojeg je nazvala "rušenjem države".

U kasnijoj objavi dodala je da ove izbore "obilježava borba između dvije frakcije renomiranih komunista" koji se bore za vlast.

"Onoj koju vodi Milanović Hrvatska je slučajna država, onoj koju vodi Plenković Hrvatska je feud. Obojici niti je važan narod, niti krvavo obranjena i stvorena država", tvrdi Markić.

Zastupnik Hrvatskih suverenista, Marko Milanović Litre objavio je priopćenje:

"Najava Zorana Milanovića da će se kandidirati za mjesto predsjednika vlade uz zadržavanje predsjedničke dužnosti smatram apsurdnim kao i nastavak mandata Andreja Plenkovića. Obojica su svojim politikama i djelovanjem pokazali da nisu sluge hrvatskom narodu već stranim interesima i osobnim ambicijama, potkopavajući naš suverenitet, gospodarsku stabilnost i nacionalne interese.

Pod prethodnim Milanovićevim mandatom Hrvatska je doživjela neke od svojih najmračnijih dana: nevjerojatno povećanje državnog duga za 72,9 milijardi kuna, najviše u razdoblju bilo koje Vlade, postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru na način koji nije poštovao volju hrvatskog naroda, i sramotno povećanje PDV-a na 25%, čime je dodatno usporio napredak gospodarstva i Hrvatske. Najsporiji rast BDP-a u Europi tijekom njegova mandata i početak masovnog iseljavanja svjedoče o njegovoj nesposobnosti i služi kao dokaz da nije dorastao funkciji predsjenika Vlade.

Slično njemu, Plenkovićevo vladanje obilježeno je korupcijom, krivim odlukama i politikama koje su dodatno narušile dobrobit naše nacije. Uvođenje eura usred teške gospodarske i energetske krize, dovelo je do rekordne inflacije i dodatno ubrzalo masovno iseljavanje naših mladih obitelji. Pristup njega odnosno njegove Vlade migracijama (legalnim i ilegalnim), zdravstvu i obrazovanju samo je pogoršalo probleme s kojima se ljudi u Hrvatskoj svakodnevno suočavaju. Ne treba ni spominjati promjenu 30-ak ministara od kojih je većina bila prisiljena otići zbog korupcije.

U zadnjih 13 godina pod Milanovićem i Plenkovićem iselilo je više od 500 000 Hrvatica i Hrvata koji žele raditi i stvarati, ali ne u Hrvatskoj skrojenoj za njih i njihove poslušnike. To je naša Hrvatska koja je zarobljena njihovom korupcijom, njihovim lošim upravljanjem i njihovom neodgovornošću na svim razinama.

Jedino Hrvatski suverenisti, zajedno s MOST-om, nude prijeko potrebno rješenje za izlaz iz stanja u kojem smo se našli zahvaljujući Vladama Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. Spremni smo vratiti Hrvatski narod u stanje blagostanja koje zaslužuje, rješavajući demografsku krizu ojačavanjem gospodarstva odnosno poduzetništva i čuvajući našu kulturnu baštinu i identitet od nasrtaja njihovih propalih politika i ideologija.

Nalazimo se na raskrižju, suočeni s izborom između toga da nastavimo putem propasti pod Milanovićem i Plenkovićem ili da izaberemo budućnost u kojoj Hrvatska napreduje, utemeljena na našim vrijednostima i tradicijama. Zbog njihove vladavine stjerani smo u mračni kut.

Vrijeme je izađemo iz mraka u koji su nas doveli. Mraka u kojem je u Hrvatskoj teško živjeti i s dvije plaće u obitelji, u kojem mlade obitelji mogu samo sanjati o kupovini svoga doma, u kojem su jeftino prodali hrvatski suverenitet i u kojem su moralno devastirali naše društvo. Hrvatski suverenisti i MOST su na strani hrvatskog naroda, spremni braniti hrvatsku obitelj, oduprijeti se stranim utjecajima i provoditi politike koje će ti omogućiti da u Hrvatskoj živiš, a ne preživljavaš.

Vrijeme je da Hrvatska ponovno prodiše i ostavi mrak iza sebe. Na tvojoj smo strani, za Hrvatsku kakva može biti.

DIP: Od subote se mogu podnositi izborne liste i kandidature

Od subote, 16. ožujka političke stranke, neovisne liste i kandidati mogu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) podnositi svoje liste i kandidature za parlamentarne izbore koji će se u Hrvatskoj održati u srijedu, 17. travnja, a u inozemstvu 16. i 17. travnja. Od ponoći će se na mrežnoj stranici DIP-a www. izbori.hr moći preuzeti obrasci koji se koriste u postupku kandidiranja, naveli su iz DIP-a.

Izborne liste DIP-u moraju prispjeti najkasnije u roku 14 dana, dakle do ponoći 29. ožujka. DIP potom ima rok od 48 sati unutar kojega treba objavi zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, kada to učini krenut će službena izborna promidžba. Kao pomoć za pripremu prijedloga liste odnosno kandidature predlagatelji mogu koristiti aplikaciju eKandidatura koja omogućava popunjavanje liste odnosno prijedloga kandidata, očitovanja kandidata o prihvaćanju kandidature i obavijesti o otvaranju posebnog računa za financiranje izborne promidžbe te njihovo ispisivanje.

Aplikacija će biti dostupna od 16. ožujka 2024. Za pristup Aplikaciji potrebno je putem elektroničke pošte dostaviti DIP-u na dip@izbori.hr zahtjev za pristup koji će biti dostupan na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www. izbori. hr.

Liste i kandidature zaprimat će se u zgradi DIP-a u Zagrebu, Visoka 15 prema slijedećem rasporedu: 16. i 17. ožujka od 10 do 14 sati, 18. do 22. ožujka od 9 do 15 sati. O točnom vremenu daljnjeg zaprimanja prijedloga lista i kandidata, od 23. do 29. ožujka, DIP će pravodobno izvijestiti.

Primopredaju listi i kandidatura potrebno je najaviti. Obrazac najave, koji je dostupan na mrežnoj stranici DIP-a www.izbori.hr, popunjen se dostavlja DIP-u na adresu elektroničke pošte: dip@izbori.hr. Predlagatelji koji usprkos obavezi najave to ne učine, neće moći započeti sa predajom prijedloga sve dok DIP ne preuzme prethodne najave za to vrijeme.

U Hrvatski sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u 'dijaspori', gdje biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država. Zastupnike mogu birati i za njih biti birani hrvatski državljani s navršenih 18 godina.

Kako bi bili u prilici biti izabrani, moraju se naći na listama koje mogu predložiti političke stranke ili koalicije, te birači, tj. neovisne, odnosno liste grupe birača. Takve liste, da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu. Političke stranke u tom su pogledu u prednosti, ne moraju prikupljati potpise.

Na izbornim listama žene i muškarci trebaju biti uravnoteženo zastupljeni, najmanje 40 posto pripadnika oba spola, dakle od 14 predloženih kandidata šest mora biti žena, odnosno muškaraca. Ako to ne bude, listu to neće diskvalificirati, ali njenom predlagatelju prijeti kazna od 6.636 eura.

Izjašnjavanje Ustavnog suda

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović za N1 je jučer rekao da će se Ustavni sud izjasniti u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu. Nije poznato kada će se to dogoditi.

TIJEKOM JUČERAŠNJEG DANA:

Predsjednik Republike Zoran Milanović objavio je u petak na Facebooku da će ostavku na mjesto predsjednika Hrvatske, dati nakon parlamentarnih izbora, na kojima će se natjecati kao nestranački kandidat na listi SDP-a te da je uvjeren u pobjedu.

"Odlučio sam kandidirati se kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja ove godine. Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz potporu nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske", napisao je Milanović na Facebook stranici. "Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima", dodao je.

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić izjavila je u petak kako su ulaskom predsjednika Republike Zorana Milanovića u parlamentarnu kampanju 'još sigurniji da je HDZ gotov'.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava rekao je u petak kako više ništa u Hrvatskoj neće biti isto nakon najave da se predsjednik Republike Zoran Milanović odlučio kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima za predsjednika Vlade na listi SDP-a.

Splitski gradonačelnik i predsjednik stranke Centar Ivica Puljak izjavio je u petak da je najava kandidiranja predsjednika Milanovića za premijera 'dobar potez', da je najbitnije pobijediti HDZ i da sve nesuglasice trebaju staviti po strani kako bi pobijedili HDZ.

Predsjednik Narodne stranke - Reformisti Radimir Čačić, Milanovićevu najavu da će biti SDP-ov kandidat za premijera vidi kao “osnaživanje opozicijskog vala”.

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić izjavila je u petak Hini kako predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću Ustavni sud odmah treba reći da se može kandidirati za premijera isključivo ako prethodno da ostavku sa sadašnje pozicije. Barić je za Hinu rekla da Milanović ne bi smio izaći na parlamentarne izbore dok je na mjestu predsjednika RH, no, dodaje, ne postoji nikakva procedura oko toga jer "nikada nikome nije palo na pamet tako nešto nečuveno napraviti".

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da potez predsjednika Zorana Milanovića da se kandidira za premijera, pokazuje kako su maske konačno pale, a HDZ će mu pokazati da će SDP izgubiti i treći put, te upitao je li to upliv u demokratske procese u RH.

POGLEDAJTE VIDEO: Krešimir Macan i Mate Mijić gosti podcasta: Je li Milanovićev potez protuustavan?

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo