RTL-ov politički komentator / Mate Mijić: 'Da smo ozbiljna država, Ustavni sud ne bi čekao da završe ribičija i HNL'

Image
Foto: RTL

RTL-ov politički komentator za izbore Mate Mijić komentirao je govor Zorana Milanovića i najavu Ustavnog suda

Erik Sečić

Erik Sečić

Tek ulazi u svijet novinarstva, a podjednako ga zanimaju sve teme od politike pa do sporta i kulture

16.3.2024.
16:36
RTL
VOYO logo

SDP je danas održao sjednicu Glavnog odbora. Okupljenima su se obratili Peđa Grbin i Zoran Milanović kao premijerski kandidat. Milanović je u svom govoru rekao da se sve promijenilo prije dva mjeseca i da je povod Turudić. Spomenuo je i izjave bivšeg predsjednika Vlade Ivice Račana, koji jednom prilikom izjavio kako se "izbori mogu izgubiti, ali obraz ne". Milanović je dodao da je ta poruka previše mekana: "Izbori se ne smiju izgubiti i treba dati svu snagu, volju, srce i pamet da se izbori dobiju".

RTL-ov politički komentator za izbore Mate Mijić smatra da je to primjer "klasičnog motivacijskog govora". "Milanović želi podići radnu temperaturu stroja koji je preostao na ljevici. Definitivno takvom mobilizacijskom kampanjom i govorima želi mobilizirati ljevicu protiv HDZ-a.", kaže Mijić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zanimljivo je da jednu hajdučiju pokušava opravdati drugom. Primjenjuje HDZ-ove metode, a samo njih krivi za primjenu istih. S druge strane, sam sebi nastoji opravdati ono što on radi kao predsjednik Republike i bez ostavke ulazi u utrku za Sabor, za premijera. Zaključak svega je da smatra da je njegova hajdučija opravdana jer se HDZ bavi hajdučijom. Ne mislim da se to tako može relativizirati niti se jedno drugim smije opravdavati. Dvije pogreške ne čine ispravnu stvar", napominje Mijić.

Ustavni sud Republike Hrvatske najavio je da je predsjednik Ustavnog suda za ponedjeljak 18. ožujka u 11.00 sati sazvao Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda. Raspravljat će o kandidaturi Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da smo ozbiljna država, Ustavni sud ne bi čekao da prođe vikend. Da završi ribičija, nogomet s dečkima, da malo odgledaju HNL, nego bi se odmah očitovao", poručio je Mijić. Dodaje da vjerojatno ni među njima još uvijek ne postoji konsenzus te da traju konzultacije.

"Važno je da se to dogodi puno prije predaja lista, ali da smo ozbiljna država mi bismo njihovo mišljenje imali i ne bi se nastavilo uzrujavanje javnosti", kaže Mijić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SDP POTVRDIO LISTE /

Grbin se pozvao na Tuđmana: Objasnio zašto je Milanovićeva kandidatura u skladu s Ustavom

Image
SDP POTVRDIO LISTE /

Grbin se pozvao na Tuđmana: Objasnio zašto je Milanovićeva kandidatura u skladu s Ustavom

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dao je argumente zbog kojih smatra da Milanovićeva odluka nije protuustavna. Povukao je paralelu s Franjom Tuđmanom i HDZ-om. Naveo je kako je Tuđman 1992. kao predsjednik države bio kandidat na izborima za saborske zastupnike. Mate Mijić jasno daje do znanja da se te situacije ne mogu usporediti:

"Sada imamo parlamentarni sustav, s Tuđmanom smo imali polu-predsjednički. Tuđman je sastavljao Vladu, postavljao premijera. Uz dužno poštovanje prema svakome, Hrvatska je 1992. bila u izvanrednom stanju, a danas nije. Sve su to pokušaji relativizacije koji argumentativno ne drže vodu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiva je situacija vezana uz bivšeg premijera Tihomira Oreškovića koji nije bio ni na čijoj listi, nije sudjelovao na izborima, a ipak je postao premijer. Mijić ponovno ističe kako je riječ o specifičnoj situacije.

"Situacija je nategnuta u demokratskom smislu. Ponavljam, jednu nategnutost ne moramo opravdati drugom. Demokratski legitimitet Tihomira Oreškovića definitivno je bio upitan, to su mnogi ljudi u javnosti konstatirali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Krešimir Macan i Mate Mijić gosti podcasta: Je li Milanovićev potez protuustavan?

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo