KOPIĆ PIŠE ZA NET.HR / Ugledni stručnjak 'perom' razotkrio Argentinu: 'Bit će interesantno kod Argentinaca vidjeti koliko će se adaptirati na našu igru'

Image

Željko Kopić piše za Net.hr

12.12.2022.
20:26
VOYO logo

Argentina, naš suparnik u polufinalu, kvalificirala se na SP kao drugoplasirana reprezentacija u kvalifikacijama Južne Amerike, pobjednik kvalifikacija bio je Brazil.

Image
GASI SVE, MOTAJ KABLOVE /

Željko Kopić napravio šou za vrijeme Netovske analize; 'Znači da mi supruga ne skida zavjese do kraja? Šalu na stranu, Hrvatska ima nešto posebno...'

Image
GASI SVE, MOTAJ KABLOVE /

Željko Kopić napravio šou za vrijeme Netovske analize; 'Znači da mi supruga ne skida zavjese do kraja? Šalu na stranu, Hrvatska ima nešto posebno...'

U grupi C osvojili su 1. mjesto te su nakon pobjeda u 1/8 finala protiv Australije i 1/4 finala protiv Nizozemske potpuno zasluženo došli do polufinala. Vrijednost ekipe prema Transfermarktu je 645.20 mil. eura. Lautaro Martinez istaknut je s cifrom od 75 mil., Romero 55 mil., dok su Messi i Lisandro Martinez procijenjeni na 50 mil. eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argentina natjecateljska ekipa koja se može prilagoditi protivniku

Kada bih u najkraćim crtama morao opisati reprezentaciju Argentine i način na koji igraju SP, rekao bih da su dobro taktički organizirana, izuzetno natjecateljska ekipa koja posjeduje taktičku adaptibilnost i može se prilagoditi protivniku.

I naravno, posjeduju faktor X, a to je Lionel Messi. Izbornik je Lionel Scaloni koji je na klupi reprezentacije 55 utakmica. Svoj trenerski put započeo je uz istaknutog Argentinskog trenera Jorgea Sampaolija radeći s njim u Sevilli i reprezentaciji Argentine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje svjetskog prvenstva bila je zapravo noćna mora za Argentince. Izgubili su od Saudijske Arabije 2:1 u utakmici u kojoj su zapravo igrali jako dobro tijekom prvog poluvremena i uz postignuti gol imali još tri poništena gola te nekoliko prilika. Međutim, u pet minuta drugog poluvremena primili su dva gola i sve ono dobro što su do tada radili, palo je u vodu.

Tu su utakmicu započeli u formaciji 4-4-2, s istaknutim ofenzivnim potencijalom, Messijem i Lautarom Martinezom kao središnjim napadačima, te s Papuom Gomezom i Di Mariom na krilnim pozicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scaloni protiv Meksika napravio neuobičajeni potez

Interesantno je kako je izbornik Scaloni u idućoj utakmici protiv Meksika promijenio čak pet igrača u odnosu na prvu utakmicu i to tri igrača zadnje linije te središnjeg veznog igrača, što je neuobičajen potez jer je to dio momčadi koji treba najveću stabilnost i uigranost. U izuzetno tvrdoj utakmici, Argentina je zasluženo pobijedila 2:0 golovima Messija i Fernandeza.

U toj je utakmici Messi igrao malo iza Lautara Martineza, kao povučeni napadač. Dojma sam kako je izbornik na toj utakmici tražio optimalnu formaciju i sastav jer nije bio pretjerano zadovoljan viđenim protiv Saudijske Arabije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trećoj utakmici protiv Poljske, koja je odlučivala o prolasku grupe, ponovno smo vidjeli četiri nova igrača na terenu u odnosu na prošlu utakmicu te novu formaciju. Argentina je istrčala u formaciji 4-3-3 sa Messijem kao središnjim napadačem, Di Mariom i Julianom Alvarezom na krilnim pozicijama, te s tri vrlo pokretljiva vezna igrača. I to je zapravo bila najbolja utakmica Argentine na ovom SP-u.

Stabilizacija protiv Australije

Potpuna dominacija s velikim brojem prilika za gol, posjedom lopte, jako kvalitetnim reakcijama po izgubljenoj lopti. Poljska je ostala bez ozbiljnije prijetnje prema golu Emiliana Martineza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utakmici osmine finala protiv reprezentacije Australije izbornik se odlučio za identičnu ekipu koja je pobijedila Poljsku, osim što je ozlijeđenog Di Mariu zamijenio Papu Gomez. I ovdje su Argentinci kontrolirati utakmicu i zasluženo pobijedili. Zaključak iz ove dvije utakmice je da je izbornik Scaloni stabilizirao sustav i početnih 11.

Međutim, nakon toga dolazimo da četvrtfinalne utakmice protiv Nizozemske i formacijskog iznenađenja koje je izbornik Scaloni pripremio. Argentina je istrčala u formaciji 3-5-2 koja je zapravo bila 3-5-1-1 jer je Messi imao potpunu slobodu kretanja. Sustavom 3-5-2 izbornik je htio preklopiti Nizozemskih 3-4-1-2 kako protivnik niti na jednom dijelu terena ne bi imao brojčanu nadmoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemci nisu mogli nametnuti svoju igru

U toj su utakmici Argentinci prvenstveno defenzivno kontrolirali igru i do samog su kraja bili vrlo stabilni. Dozvoljavali su protivniku posjed u zadnjoj liniji, nisu izlazili u visoki pritisak, a aktivna igra u fazi obrane počinjala je ulaskom lopte u 2/3 terena. Međulinijske prostore tri igrača zadnje linije branila su agresivnim iskakanjem prema suparničkim igračima.

Bilo je jasno kako Nizozemci ne mogu nametnuti svoju igru jer su u veznom redu Argentinci igrali praktično igrač na igrača, po bokovima su Acuna i Molina neutralizirali Blinda i Dumfriesa, a u zadnjoj su liniji Otamendi, Martinez i Romero konstanto bili u situaciji 3 na 2 protiv Depaya i Bergwijna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemci su do 69. minute imali samo jedan udarac prema golu Argentine, ali su u konačnici zabili dva pogotka i to u zadnjih desetak minuta regularnog dijela utakmice kada su preuzeli puno veći rizik i došli naprijed s većim brojem igrača, te nakon uigranog prekida igre.

Messi se ne troši previše u fazi obrane, a kada Argentina oduzme loptu, postaje referentna točka za spajanje u ofenzivnoj tranziciji te usmjerava kontranapade ili zadržava posjed lopte kako bi se ekipa repozicionirala i pripremila za napadačku organizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ofenzivno je Argentina također dobro izgledala. Tri igrača zadnje linije kvalitetno su započinjali napade iz zadnje linije, dok su Acuna i Molina svojim širokim pozicioniranjem omogućavali korištenje maksimalne širine terena. Brojčana superiornost i overload središnjice događali su se spuštanjem Messija, gdje su sa četiri igrača u formaciji romba i u brojnim rotacijama, ostvarivali posjed lopte protiv tri protivnička vezna igrača.

Alvarez je bio visoko pozicioniran u zadnjoj liniji protivnika kako Nizozemski stoperi ne bi iskakali prema Messiju i ostalim veznim igračima, te je nastojao napadati prostore iza leđa zadnje linije Nizozemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Argentinci adaptirati na našu igru

U završnicu napada nastojali su doći s velikim brojem igrača, a prvenstveno su bili opasni u napadima iz drugog vala, kada bi zadržali posjed lopte u 3/3 terena i onda protrčavanjima dolazili u opasne situacije. S obzirom na to da su tijekom SP-a često mijenjali formacije, nemaju posebno izražene mehanizme napadačke igre te se uglavnom oslanjaju na kvalitetu Messija koji usmjerava napadačke akcije. Obranu protivničkih kontranapada u ovoj su utakmici osiguravali uz pomoć tri igrača zadnje linije i zadnjim veznim koji su defanzivno vrlo stabilni, agresivni i jak u duel igri.

Bit će vrlo interesantno za vidjeti na koji način će Argentina istrčati protiv nas i koliko će se adaptirati na našu igru s obzirom na to kako je do sada izbornik Scaloni mijenjao i formacije i početnu jedanaestoricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zaključku, rekao bih kako je Argentina na čelu s Messijem pokazala kvalitetu koja ih je i dovela do polufinala, ali uz svo poštovanje prema kvaliteti Argentinaca smatram kako ovakva Hrvatska ima sve ono što je potrebno za prolazak u finale. Također, u maloj smo psihološkoj prednosti obzirom na utakmicu sa zadnjeg SP-a u Rusiji gdje smo Argentinu pobijedili 3:0.

Sretno Vatreni!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo