NIKOLA PILIĆ / Slavni Hrvat koji je otkrio Đokovića: 'Nitko ne govori o Nadalu. Novak to nije zaslužio, dočekali su ga kao kriminalca'

Image
Foto: Profimedia

Nikola Pilić (82) za Net.hr komentirao Novaka Đokovića, situaciju u kojoj se našao, kao i izjave Rafaela Nadala

11.1.2022.
11:55
Profimedia
VOYO logo

Slučaj Novaka Đokovića i tretman koji je doživio u Melbourneu glavna je tema svjetskih medija. "Saga Đoković" tako se nastavlja, prema najnovijim informacijama federalna vlast u Australiji provodi istragu je li Novak Đoković lagao na svojim obrascima (formularima) za ulazak u zemlju, dok je ured ministra imigracije Australije Alexa Hawkea potvrdio da još uvijek razmišlja hoće li ukinuti vizu teniskoj zvijezdi. Znači, situacija za Noleta je neizvjesna, nije još sve gotovo, iako je prvi set dobio Novak...

Image
'AKO SAM DOBRO SHVATIO...' /

Novakova priča ima rupu: Obitelj ne želi pričati o tome, a Đoković će morati odgovoriti samo na jedno vrlo škakljivo pitanje

Image
'AKO SAM DOBRO SHVATIO...' /

Novakova priča ima rupu: Obitelj ne želi pričati o tome, a Đoković će morati odgovoriti samo na jedno vrlo škakljivo pitanje

Pravna pobjeda, ali nije gotovo

Najbolji tenisač svijeta izvojevao je pravnu pobjedu, odnosno vizu koja jamči pravo ostanka u Australiji, kao i nastupa na Australian Openu na kojem je devet puta dosad bio najbolji, što mu je jučer, barem privremeno, omogućeno presudom suca Anthonyja Kellyja na Saveznom okružnom sudu Australije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za komentar čitave situacije upitali smo jednog od najvećih teniskih trenera, velikog Nikolu Pilića (82), koji je bio trener Novaku u mlađim danima, moglo bi se reći da je zapravo i otkrio njegov talent. Đoković je igrački stasao na Pilićevoj akademiji. Nikola Pilić mu je teniski otac, mentor, čovjek koji je nesebično dijelio znanje i iskustvo o tenisu i životu s njim...

"Za mene je on najveći tenisač svih vremena", reći će Nikola Pilić, koji je uvjeren da će Đoković uskoro prestići Rafaela Nadala i Rogera Federera. Nole na Australian Openu ima priliku osvojiti rekordni 21. Grand Slam i biti prvi tenisač nakon 1969. godine koji je u kalendarskoj godini osvojio sva četiri Grand Slama. Mogao je već Đoković prestići Rafaela Nadala i Rogera Federera po broju osvojenih Grand Slamova, ali na put mu je na US Openu u rujnu stao sjajan Rus Danil Medvedev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novak Đoković nije zaslužio tretman koje su mu australske vlasti pružile. On je devet puta osvojio Australian Open, dobio zeleno svjetlo od direktora turnira, doktora australske države Victorija, a oni su kao dočekali kao kriminalca. Za mene je to sramota. Ako su htjeli zaustaviti ga, pa lijepo su mu onda mogli reći nemoj dolaziti, ne možeš igrati. Ovako, kad ti netko kaže sjedi u avion i dođi, onda ti dođeš, a onda ga stave u hotel s azilantima pet dana", kazao nam je u uvodu razgovora Nikola Pilić i nastavio:

'Nisu mu dali ni milimetra kredita'

"Nisu mu dali ni jedan milimetar kredita zato što je devet puta osvojio Australian Open. Dobro, u svakom slučaju jučer je trenirao, treba vidjeti što i kako dalje. Osobno mislim da će igrati, profesionalac je, važno mu je da dobije 1. i 2. kolo, pa će nakon toga podignuti svoju formu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite li da će mu ovo naštetiti u karijeri?

"Čekajte, što se australske vlasti uopće i imaju što miješati? Gospodin premijer (Scott Morris op.a) preko Đokovićeva imena diže sebi rejting popularnosti, koji mu je nizak u političkom smislu. To je prava stvar koja vlada u tome svemu, to je prava istina. Hvala Bogu, čestitam sudu u Australiji da su bili neovisni i da se nisu bazirali na premijera i ministra unutarnjih poslova. Htio bih da su takvi sudovi u Europi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je istraga tamošnjih vlasti, Novak je osumnjičen za laganje u formularima za ulazak u zemlju. Kako to komentirate?

'Novak je mogao reći da je imao koronu i izlazio van'

"Novak je mogao reći da je 16. prosinca imao koronavirus, da je izlazio van što nije trebao. Međutim, on je dobio zeleno svjetlo od najvažnijih ljudi u Melbourneu. Uvijek će biti podijeljenog društva oko cijepljenja i koronavirusa. Ja sam dobio tri doze recimo, ali hoću kazati jednu stvar, sve vam je to relativno. Vi imate 90% cijepljenih u Engleskoj i onda opet imate 350.000 novozaraženih. Budite sad vi tu pametni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako komentirate izjavu Rafaela Nadala, velikog Novakovog rivala, o tome da se pravila moraju poštivati, da velika većina teniskog svijeta i nije baš glasno stala na Đokovićevu stranu?

"Da vam kažem jednu stvar. Rafael Nadal je bio pozitivan u Abu Dhabiju 20. prošlog mjeseca, a australske vlasti imaju jedan zakon, po kojem moraš 14 dana biti u izolaciji da bi mogao igrati. Nadal je 31. već bio na terenu. Znači, nakon 11 dana je bio na terenu. Nitko o tome ne govori. Pokušavam biti objektivan, iako je Novak moj igrač. Zapadnjački mediji toliko su jednosmjerni i subjektivni da čovjek mora reći 'čekaj sekundu, samo malo' ... Ono što se Đokoviću dogodilo na US Openu, na diskvalifikaciju, recite vi meni da je to slučajno napravio Federer, da je bezveze jednu loptu gurnija, nikad ne bi bio diskvalificiran, garantiram vam to. Ja sam 60 godina u tenisu i znam stvari koje se događaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Novakov moralni osjećaj odgovornosti je ogroman'

Što očekujete od Đokovića na turniru i mislite li da se njega namjerno nastoji diskreditirati?

"Đoković je milijun eura dao Bresci, iako nikad nije bio tamo. Njegov moralni osjećaj odgovornosti je ogroman. Devet milijuna dolara je potrošio na vrtiće u Srbiji, na poplave... U svakom slučaju, ja bih samo želio da on dobije normalan tretman i ništa više od toga, a što će biti i kako će biti, u sportu nema garancije, to vi znate isto kao i ja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj, kako ste vi, kako zdravlje?

"Ja sam dobro, evo upravo imam trening. Kad sam dva puta na dan na teniskom terenu u 83. godini, onda sam zahvalan Bogu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, zvučite kao da imate 55 godina. (smijeh op.a)...

"Haha, hvala vam lijepa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australian Open pratite na Eurosportu u sklopu PLAY Premium paketa.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo