ĐOKOVIĆ IMA OZBILJAN PROBLEM /

Australska vlada provodi istragu: Je li Novak lagao na obrascima za ulazak u zemlju?

Image
Foto: Profimedia

U svojoj australskoj putnoj deklaraciji, Đoković je naveo da nije putovao 14 dana prije dolaska u Australiju 6. siječnja. Đoković je u tom vremenu zapravo putovao iz Beograda u Španjolsku. Australska vlada provodi istragu o tome je li Đoković lagao na svojim obrascima za ulazak u zemlju, što je kazneno djelo u Australiji

11.1.2022.
6:37
Profimedia
VOYO logo

Australska vlada provodi istragu je li Novak Đoković lagao na svojim obrascima za ulazak u zemlju, dok je ured ministra imigracije Australije Alexa Hawkea potvrdio da još uvijek razmišlja hoće li ukinuti vizu teniskoj zvijezdi, javlja Sydney Morning Herald.

Utvrdi li se da je lagao, prema australskim zakonima, prijeti mu maksimalna kazna od godinu dana zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JAOOO... /

Pogodio je bolnu točku: Slavni Britanac sprdao Novaka Đokovića i izazvao bijes u Srbiji

Image
JAOOO... /

Pogodio je bolnu točku: Slavni Britanac sprdao Novaka Đokovića i izazvao bijes u Srbiji

Putna deklaracija

U svojoj australskoj putnoj deklaraciji, Đoković je naveo da nije putovao 14 dana prije dolaska u Australiju 6. siječnja. Đoković je u tom vremenu zapravo putovao iz Beograda u Španjolsku. Kanal teniske akademije Soto iz grada Sotogrande objavio je na Staru godinu snimku kako se priprema na njihovim terenima...

Svjetski broj 1 označio je "Ne" kao odgovor na pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi putnici koji dolaze u Australiju pitaju se jesu li “putovali ili će putovati u 14 dana prije leta za Australiju”. Također se upozoravaju: "Davanje lažnih ili obmanjujućih informacija predstavlja ozbiljan prekršaj". Također, možete biti podvrgnuti građanskoj kazni za davanje lažnih ili obmanjujućih informacija”, s maksimalnom kaznom od 12 mjeseci zatvora.

Međutim, Đoković je graničnim dužnosnicima rekao da je Teniski savez Australije u njegovo ime ispunio australsku deklaraciju o putovanju. Nije jasno bi li ga to moglo spasiti od daljnjeg napada graničnih službenika...

Izvori savezne vlade potvrdili su da istražuju nepodudarnost. Savezni okružni sud u ponedjeljak je presudio da Đokoviću treba vratiti vizu jer mu država nije omogućila proceduralno poštenje dajući mu dovoljno vremena da dokaže da ima valjano izuzeće. Ali, gospodin Hawke mogao bi iskoristiti svoju osobnu moć prema Zakonu o migracijama da ukine svoju vizu iz razloga javnog zdravlja. Znači, iako je jučer Nole pobijedio na sudu kao i u općenito pravnoj bitci, viza mu se može oduzeti bilo kad u danima koji slijede...

Ministar razmišlja o sljedećim potezima

Ured gospodina Hawkea u utorak poslijepodne potvrdio je da ministar još uvijek razmišlja hoće li upotrijebiti svoju osobnu moć prema Zakonu o migracijama za ukidanje vize Novaka Đokovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što je jučer navedeno na Federalnom okružnom i obiteljskom sudu, ministar Hawke razmatra hoće li ukinuti vizu gospodina Đokovića prema članku 133C(3) Zakona o migracijama", rekao je glasnogovornik gospodina Hawkea.

“U skladu s odgovarajućim postupkom, ministar Hawke će temeljito razmotriti to pitanje. Budući da se to odvija i razmatra, iz pravnih razloga nije primjereno dalje komentirati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanja o Đokovićevim putnim izjavama pojavila su se istog dana kada je njegov brat odbio odgovarati na pitanja o igraču i danima nakon što je u sudskim dokumentima navedeno da je bio pozitivan.

Njegovi odvjetnici kažu da je 16. prosinca u 13 sati napravio PCR test i da je oko 20 sati te noći dobio pozitivan rezultat.

Nakon toga je 17. prosinca Đoković nazočio dodjeli nagrada s juniorskim tenisačima bez maske u Beogradu, pokazuju fotografije događaja koje su se pojavile u medijima.

Francuski list L’Equipe objavio je da je Đoković 18. prosinca bio na fotografiranju s jednim od njihovih fotografa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski propisi nalažu da se osoba mora izolirati na 14 dana ako se zarazi, što znači da bi njezino razdoblje karantene završilo 30. prosinca.

Novak Đoković ni njegova obitelj još nisu razjasnili je li tenisač zaražen putovao na dodjelu nagrada mladim tenisačima Beograda i na snimanje za L'Equipe u Beogradu, jedan odnosno dva dana nakon pozitivnog testa na korona virus od 16. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan na jutrošnjoj konferenciji za novinare je li Đoković bio pozitivan 16. prosinca, igračev brat Đorđe je rekao: "Da, cijeli proces je bio javan i svi dokumenti su javni i legalni."

Na naknadno pitanje zašto je Đoković sutradan bio na javnom događaju, brat je rekao da je konferencija za novinare "odgođena" i da su članovi obitelji prestali postavljati pitanja.

Pravna bitka

Đokovićevi odvjetnici tvrde da je igrač bio negativan na PCR testu 22. prosinca, šest dana nakon njegovog pozitivnog rezultata. Zaražene osobe mogu tjednima ili mjesecima biti pozitivne na PCR testove, koji su osjetljiviji od brzih testova, što postavlja pitanje kako je Đoković tako brzo bio negativan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredni profesor na Sveučilištu Deakin Hassan Vally, ispred katedra za epidemiologiju istog sveučilišta Catherine Bennett, rekla je moguće da test bude negativan 22. prosinca ako je njegov prvi test 16. prosinca uzet sredinom ili krajem infekcije, a ne početak.

Đokovićevi odvjetnici istaknuli su da nije imao nikakve simptome prije testiranja, što je potaknulo izvanrednog profesora Vallyja da pita zašto se uopće testirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Različiti testovi

"Mogao je biti pozitivan cijeli tjedan prije [16. prosinca], tako da bi vremenski okvir mogao odgovarati", rekao je.

Profesor Bennett je kazala da su neke klinike za testiranje koristile različite raspone osjetljivosti za svoje PCR testove.

Manje osjetljive verzije imaju niže granične razine za otkrivanje i mogu odrediti kada netko više nije zarazan, dok osjetljiviji testovi mogu otkriti virus tijekom tri mjeseca.

Australian Open pratite na Eurosportu u sklopu PLAY Premium paketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo