EKSKLUZIVNO / Vladimir Vujasinović: 'Utakmice s Hrvatskom su nekad bile s puno više naboja i pritiska zbog rata. Danas je puno mirnije. Nove generacije rat niti ne zanima'

Image
Foto: Profimedia

Vladimir Vujasinović dao je ekskluzivni intervju portalu Net.hr uoči današnjeg vaterpolskog klasika Hrvatska - Srbija - u četvrtfinalu SP-a u Dohi

13.2.2024.
11:59
Profimedia
VOYO logo

Vladimir Vujasinović legendarni je bivši srpski vaterpolist i rođeni Riječanin. Pod riječkom kapicom, onom Primorja, još kao klinac dao je naslutiti o kakvom se vaterpolskom potencijalu radi. Spletom okolnosti, sa 14 godina zaigrao je Vladimir Vujasinović za prvu momčad Primorja i više nije stao. Bila je to sezona 1987./1988. i negdje na polovici sezone ubacili su ga zajedno s grupom mladih i talentiranih igrača u vatru. Sa 16. je već čuvao ozbiljne sidrune i počeo igrati beka. Prepoznali su ga tada i suparnici pa je počeo dobivati i prve prave batine u bazenu. Bio je to proces koji je prolazio na svakom gostovanju i u domaćoj utakmici. Nije dao na sebe nikad, ni kad je bio klinac. Stariji suigrači su ga pritom uvijek branili.

'Ove nove generacije rat ne zanima. Dobro što je tako'

Image
EKSKLUZIVNO /

'Velik dio moje rodbine je bio u uniformi u Krajini, na barikadama u balvan revoluciji. Međutim, neke su stvari izvučene iz konteksta'

Image
EKSKLUZIVNO /

'Velik dio moje rodbine je bio u uniformi u Krajini, na barikadama u balvan revoluciji. Međutim, neke su stvari izvučene iz konteksta'

Iz Rijeke je poslije kao mladi hrvatski reprezentativac, iznimno talentiran, otišao u Beograd, počeo igrati za Crvenu zvezdu, a ostalo je povijest. Često se zna dogoditi da kad su politika i rat u pitanju, da neka izjava odjekne i poprimi obrise skandala, slučaja. Vladimir Vujasinović otišao je iz Hrvatske, kako je to sam kazao, zbog tadašnje ratne situacije. Danas od 17.00 hrvatska i srpska vaterpolska reprezentacija igraju veliki međusobni četvrtfinalni ogled na SP-u u Dohi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Vladimir Vujasinović slavi u kapici propale države Jugoslavija i Crna Gora.

Trener grčkog Vouliagmenija, četvrte momčadi prošle godine s Final Eight turnira Lige prvaka iz Beograda, javio se ekskluzivno kako bi za Net.hr najavio utakmicu koja je, realno, više od obične utakmice. Zbog svega što se događalo između Hrvatske i Srbije. Odmah da vam napomenemo. Tema našeg razgovora s Vladimirom Vujasinovićem nije Domovinski rat, barikade, balvan revolucija, njegova rodbina na položajima, nego vaterpolo, sport, utakmica kao takva...

"Dogodio se rat koji je sad daleko iza nas. Ovo su sad jedne druge generacije koje, načelno, rat niti ne zanima. Oni se nisu ni rodili kad je bio rat. Što se tog nekog naboja utakmice Srbije i Hrvatske tiče, sad je to puno mirnije nego što je bilo u moje vrijeme, kad smo mi i vašu vaterpolisti igrali svoje utakmice. Prije svega tu mislim na enormni pritisak koji je vladao prije klasika Srbije i Hrvatske. Obračuni naših i vaših vaterpolista u bazenu uvijek su bili derbiji, jake utakmice... u ovom će dvoboju odlučiti samo igrači, trenutna kvaliteta, učinjeno u bazenu, trenutak forme. Šanse u ovoj utakmici su 50-50", rekao nam je Vujasnović i prisjetio se svojih utakmica protiv Hrvatske...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad smo mi i Hrvati igrali velike utakmice, naboj je bio puno veći'

"Kad smo mi i Hrvati igrali velike utakmice, naboj je bio puno veći. Pritisak je bio ogroman. Danas nije tako. I dobro da nije. Kako vrijeme bude odmicalo, utakmice Hrvata i Srba će postati sve mirnije. Znate kako je, naše utakmice, u to vrijeme, su bile stvarno jako korektne. Nije bilo duela koji izlaze iz granica sporta. Nismo vodili rat u bazenu. Bilo je puno korektnije nego neke druge utakmice, protiv drugih reprezentacija. Baš zato što je bio rat, što su pritisci izvan bazena bili veliki, kako za Hrvatsku, tako i za Srbiju. Utakmica između nas i vas u vaterpolu su se uvijek drugačije gledale, ne samo u vaterpolu nego i u ostalim sportovima. Mi u bazenu smo uspjevali nekako, baš zbog svega toga, odigrati korektne utakmice. Dobivali smo Hrvatsku, gubili smo, ali nismo prelazili neke granice normalnog. Taj rat nismo nosili i prenosili u bazen. Mi smo se svi poznavali. Na neku stranu smo bili i prijatelji. S druge strane smo bili prijatelji i tada i sada. Zato smo gledali da prođe sve u pravoj sportskoj borbi i da na taj način vidimo tko je bolji."

'Specifično vrijeme'

Nije tu stao...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je specifično prije i poslije, tenzije svoje učine, ambicija isto, ali utakmice Hrvatske i Srbije u vaterpolu u moje vrijeme su bile ipak, unatoč svemu, korektne, iako je vrijeme bilo bliže ratu. To je i poanta. Igrački, takvi srazovi su bili dosta lagani za igrati. Problem bi bio ono prije i poslije. Ali, na sve se čovjek navikne. Napravi se neki svoj mir. Što se tiče Srbije, naše reprezentacije, dosta smo se dobro zaštitili od svega toga nesportskog".

Vujasinović je iznio svoje mišljenje o trenutnim mogućnostima Hrvatske i Srbije, tj dotaknuo se stanja vaterpola u regiji, što se tiče reprezentacija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska je puno bolja od Srbije u vaterpolu nakon Tokija'

"Čestitke i Hrvatskoj i Srbiji na plasmanu na OI u Pariz. To je bilo vrlo bitno za obje reprezentacije. Naravno da svatko SP donosi određeni pritisak što se tiče rezultata. Ne bih prognozirao suparnika. Radi se o dvije izjednačene momčadi. Poslije Olimpijskih igara u Tokiju 2021., Hrvatska igra puno bolje od Srbije u vaterpolu. Činjenica je i da ste igrali puno bolje pred svojom publikom na EP-u u Splitu, te ove godine u Dubrovniku i Zagrebu, ali isto tako činjenica je da ste igrali slabije na natjecanjima u stranim zemljama."

Što se dogodilo s Delfinima nakon Tokija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno se toga dogodilo, ali najvažnije i produkt svega je da Srbija nema od tada niti jednu medalju. Ali, ne bih o tome što je kumovalo padu srpskog vaterpola. Nije ni vrijeme ni mjesto za analize. Generalno, promjena generacije je došla. Još uvijek se promjena događa. Teža je ispala, puno teže nego što se itko od nas tome nadao. Nadam se da će na ovom SP-u momci pokazati da mogu i znaju, da će naši vaterpolisti vratiti Srbiju u vaterpolu u ozbiljnu borbu za medalju".

Image
Foto: Profimedia

Vujasinović iza sebe ima pregršt uspjeha u bazenu.

Vujasnović je dodao i sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Generalno, ako gledamo prostor bivše Jugoslavije, vlada neki trend slabijih nastupa reprezentacija u vaterpolu s naših prostora. Hrvatska je imala dva natjecanja na domaćem terenu. Uzeli ste zlato 2022. na EP-u i srebro ranije ove godine u Zagrebu. Izvan toga, niste baš briljirali. Nije to ta reprezentacija Hrvatske koja je bila do 2021. Isto mislim i za Crnogorce. Po prvi put dio stare Jugoslavije, reprezentacije koje su vrh u vaterpolu inače, područje gdje se igra fantastičan vaterpolo, područje koje je uvijek davalo i daje šampione ovog sporta, bez obzira iz koje zemlje dolazio, malo su u padu. Neke druge zemlje su sad ispred i glavni favoriti na najvećim natjecanjima."

'Mađari su najbolji na svijetu, pa onda Španjolci'

To su Španjolci, oni sad vladaju europskim vaterpolom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih tu prije stavio Mađare. Trenutno su svjetski prvaci, osvojili su protiv Grčke finale. Onda bih tu stavio Španjolsku, kao i Talijane. Oni imaju najiskusniju momčad. Jako su dugo zajedno, poznaju se dobro."

Svojedobno je Vladimir Vujasnović izjavio nešto što je odjeknuo ovim prostorima. Naime, prenesena je bila njegova izjava kako se njegova rodbina u Hrvatskoj, pazite sad ovo - branila od hrvatske države i kako su bili u uniformi, što je konstatacija koja nema veze s vezom, jer je Hrvatska bila napadnuta. Spomenuo je Vladimir u podcastu Pod kapicom kako je njegova rodbina bila u uniformi, na prvoj crti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je odjeknulo, ostavilo repove, izazvalo negativne konotacije. Mi smo 5. listopada 2021. razgovarali s Vujasinovićem na tu temu u ekskluzivnom, velikom intervjuu. Jedino je nama dao intervju od svih hrvatskih medija na tu temu.

Izjava koja je odjeknula

"Činjenica je da u trenutku kad sam prelazio u Crvenu zvezdu, moja rodbina koja je bila u Kninu i oko Knina, je bila već, ne znam kako se to događalo, ali uglavnom su bili na barikadama u tzv. balvan revoluciji", kazao nam je tada Vladimir Vujasinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li mu netko zamjerio izjave?

"Ako i je, ja za takvo što ne znam (smijeh). Možda netko to drži u sebi, ali stvarno nisam ništa čuo. Znate kako je. Ne bih ulazio o to. Osnovni, prvi zadatak svakog sportaša je da u bilo kojoj situaciji, trenutku, ostane miran, da uđe u koštac malo sa svojim emocijama. Da u tim velikim utakmicama odigra hladne glave, da pokaže sve što najbolje zna, bez pretjeranih emocija", zaključio je Vladimir Vujasinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 91 iz Češke 17. veljače ekskluzivno pratite na Voyo

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo