DRAMA SE NASTAVLJA / Dinamo razbio Osijek i uzvratio Hajduku za bačenu rukavicu. Zagrebački plavi u sljedećem kolu imaju meč loptu u Šibeniku

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamo na +4 opet u odnosu na Hajduk. Nenad Bjelica i Osijek ispali iz utrke za naslovom. Plavima za naslov treba pobjeda u Šibeniku sljedećeg vikenda. Drama se nastavlja

8.5.2022.
21:55
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

34. kolo HNL-a

Stadion Maksimir - Zagreb

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak: 20.00

DINAMO - OSIJEK 3-0

DINAMO: Livaković - Ristovski, Šutalo, Lauritsen, Bočkaj, Mišić, Ademi, Ivanušec, Špikić, Oršić, Petković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OSIJEK: Ivušić - Grgić, Lončar, Škorić, Čeberko, Nejašmić, Žaper, Kleinheisler, Fiolić, Lovrić, Mierez

U posljednjem susretu 34. kola Prve HNL Dinamo je u nedjelju navečer u Zagrebu svladao Osijek 3-0 (1-0). Dinamo ima četiri boda više od Hajduka i blizu je obrane naslova prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osijek ostao bez igrača

Strijelci na maksimirskom stadionu bili su Mislav Oršić u 34., Dario Špikić u 60. i Luka Menalo u 81. minuti, a treba reći kako je gostujući sastav iz Osijeka cijelo drugo poluvrijeme odigrao s igračem manje (isključenje Čeberka).

Dinamo do obrane naslova može doći u idućem, pretposljednjem kolu, kada gostuje na Šubićevcu. Ukoliko pobijedi Šibenik rezultatski će nevažna postati utakmica zadnjeg kola u Zagrebu između Dinama i Hajduka. Splićani, pak, u 35. kolu igraju na Poljudu protiv Istre 1961.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
ZA PAMĆENJE /

Predivna koreografija Bad Blue Boysa. Ovo će odjeknuti sve do Ukrajine, do hrabrog Mariupolja

Image
ZA PAMĆENJE /

Predivna koreografija Bad Blue Boysa. Ovo će odjeknuti sve do Ukrajine, do hrabrog Mariupolja

Relativno mirno počela je utakmica na maksimirskom stadionu. Bilo je primjetno da ni jedna momčadi nije od starta željela previše riskirati iako je Dinamo bio suparnik koji je imao posjed te je diktirao ritam igri.

Pravih prilika nije bilo, no vremenom je postajalo sve uzbudljivije pred gostujućim vratima. Inače, na samom početku se zatresla domaća mreža, ali je pogodak Miereza poništen zbog igranja rukom. U 18. minuti vrlo dobru šansu je imao Petković, ali je glavom pucao preko vrata, no u 34. minuti je sve ispravio sjajnom asistencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priliku je Petković izbacio Oršića koji je 'polomio' polovicu osječke obrane te je lakoćom pogodio suparničku mrežu za Dinamovo vodstvo 1-0. Bio je to Oršićev trinaesti prvenstveni pogodak ove sezone.

Bjelica mijenjao, ali bez uspjeha

Odmah u sljedećem napadu Osijek je mogao izjednačiti, ali je Mierez glavom pucao pored vrata. Do odmora je odličnu šansu imao Ademi, a onda je u 44. minuti Osijek ostao s desetoricom na travnjaku nakon što je drugi žuti karton dobio Čeberko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Premda je nakon nekoliko minuta drugog dijela trener Osijeka Nenad Bjelica napravio niz promjena i dao do znanja kako želi do bod(ova) unatoč igraču manje, bilo je samo pitanje vremena kada će Dinamo zabiti novi gol, jer je domaćin ozbiljno napadao. Nakon točno sat vremena igre i to se dogodilo. Oršić i Bočkaj su probili lijevu stranu, a ubačenu loptu Špikić je pospremio u mrežu za 2-0.

Nakon odlaska na dva gola plusa Dinamo je donekle smirio ritam svojih napada, dok je Osijek bio potpuno nemoćan da zaprijeti i učini ovu utakmicu neizvjesnom. No, dogodio se i treći pogodak. Opet je Petković asistirao, a strijelac za 3-0 je bio Menalo. Mogao je Dinamo zabiti još golova, ali je Ivušić spriječio mnogo teži poraz svoje momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim porazom Osijek je izgubio svaku šansu za dolazak na tron ljestvice, dok matematički još uvijek može biti drugi (četiri boda manje od Hajduka).

Podsjetimo kako su u prvom nedjeljnom derbiju nogometaši Hajduka pobijedili na Rujevici Rijeku s 3-0 (3-0), čime su Splićani i dalje ostali u igri za naslov prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva HNL, 34. kolo:

Dinamo - Osijek 3-0 (Oršić 34, Špikić 60, Menalo 81)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka - Hajduk 0-3 (Livaja 13-11m, 37, Mikanović 41)

Petak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hr. dragovoljac - S. Belupo 1-1 (Frigan 3 / Krstanović 50-11m)

Subota:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gorica - Lokomotiva 3-3 (Atiemwen 23, Kalik 40, 90-11m / Pivarić 42, Aliyu 63, Kulenović 85)

Istra 1961 - Šibenik 1-2 (Caseres 73 / Delić 26, Ćurić 45+1-11m)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotova je utakmica.

90' - Igrat će se još 3 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

81' - GOOOL - Druga asistencija Petkovića danas, Menalo realizator. 3-0.

76' - Iskoristio je Bjelica sve svoje promjene. Znači, Dinamo mora dobiti u Šibeniku sljedeće kolo da osvoji naslov. Drama se, tako, nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

70' - Odličan udarac Ristovskog iskosa s desne strane, malo pokraj gola. Menalo ulazi, Špikić izlazi kod Dinama.

60' - GOOOL - 2-0 Dinamo. Špikić zabio, Bočkaj ubacio, Oršić sudjelovao. Dinamo ovim rezultatom nastavlja utrku s Hajdukom. Ima +4 dva kola prije kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

58' - Uf, kako opasno za Osijek. Grgić je izbacio u korner glavom ispred jednog nogometaša Dinama. Korner za Plave.

56' - Brlek ulazi, Nejašmić izlazi za Osijek. Mireze izlazi, Fućak ulazi. Lovrić izlazi isto. Mance je unutra isto ušao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

55' - "Dinamo - Zagreb", kontinuirano se nadglasavaju Sjever i Istok. To sad traje par minuta...

53' - Opasno, opasno... Mišić je ubacio na peterac, Petković je dobio skok, ali je glavom pucao ravno u Ivušića. Stvarno odlično igra Petković. Prije ove akcije je sjajnom loptom proigrao Oršića, ali je Lončar uspio blokirati u zadnji čas.

48' - Evo i službene brojke gledatelja. Na Maksimiru je 13.901 gledatelj.

46' - Bjelica je napravio zamjenu u poluvremenu. U svlačionici je ostao Kleinheisler, a u igri je Bartolec.

46' - Počinje nastavak.

46' - Kraj prvog dijela. Oršić je zabio 13. gol u HNL-u ove sezone, Dinamo vodi i ovaj rezultat Dinamu daje +4 u odnosu an Hajduk dva kola prije kraja.

45' - Igrat će se minimalno još jedna minuta. Bit će sasvim sigurno promjena na poluvremenu u osječkom sastavu.

44' - Čeberko ide van, Osijek s desetoricom. Nesmotren start Čeberka, dobio je drugi žuti. Bjelica je lud negdje. Lončar zbog prigovora požutio.

42' - Osijek je sad dosta visoko krenuo naprijed.

34' - GOOOL - Mislav Oršić sjajno je pogodio za 1-0. Bruno Petković odlično je odigrao, puno je posla napravio.

27' - Dinamo ima posjed, pucaju lagano osječke linije, ali Bjelica je lukav.

26' - "Slava Ukrajini", čuje se s tribina.

18' - Petković preko gola, Oršić je centrirao. Dobra akcija i situacija, nije Bruno dobro zahvatio loptu.

17' - Bad Blue Boysi su neumorni, ne prestaju s pjesmom: "Volim te Dinamo", čuje se uz ritam bubnjeva.

16' - Bočkaj je zavrnuo loptu s lijeve strane, ali dobro je to Grgić blokirao i lopta je završila na petercu Ivušića.

12' - Nejašmić griješi u protunapadu, odmah kontraudar za Dinamo. Evo šanse, Luka Ivanušec preko gola. Prvi pokušaj Dinama. Odmah je zagrmilo "volim te Dinamo". Na Sjeveru se vidi i prekrižena Mamićeva glava.

11' - Ademi je nakon udarca iz kornera tukao glavom, ali iznad gola.

9' - Osijek vodi 1-0. Ne, igranje rukom. Mierez se poslužio rukom, pokazuje mu Pajač. Šutalo je odbio loptu, ona je pogodila u ruku osječkog napadača.

6' - Osječani su se postavili hrabro. Za sad dominiraju. Visoko su Osječani, stoje sa čak šestoricom naprijed.

5' - Osijek preko krila napada, ubacuju loptu, ali ništa. Napad je za Dinamo.

1' - Počela je utakmica. Odmah huk s tribina: "I naprijed plavi, pjesma se ori, bodri vas cijeli stadion"...

20'.00 - Minuta šutnje za Olega Šimića, dugogodišnjeg partnera oba kluba koja večeras igraju.

19.57 - Igrači izlaze na travnjak, publika ih pozdravlja pljeskom. "Dinamo je pravi šampion", čuje se pjesma s razglasa... Tri okršaja ove sezone, jedan remi i po pobjeda sa svake strane. Evo i koreografija Boysa, ori se stadionom "Plavi, plavi, iz naših grla sve je jači zvon, Dinamo je pravi šampion". Impresivna zvučna i vizualna kulisa.

19.54 - Gledatelji su na svojim mjestima, ljudi još ulaze na Sjeveru. Bad Blue Boysi razvili su veliki udarni transparent na kojem piše jednostavno - Bad Blue Boys.

19.17 - Očekuje se oko 15 000 navijača na Maksimiru večeras.

18.51 - Stigli su sastavi! Dinamo kreće s Oršićem i Petkovićem u vrhu napada, a Špikić je dobio prednost ispred Emrelija. Bjelica je, s druge strane, napravio iznenađenje u napadu. Naime, Caktaš je ostao na klupi, a starta Fiolić uz Lovrića i Miereza. Obje momčadi idu na pobjedu.

Kad će utakmica početi, dosta će se toga već znati za rasplet HNL-a. Tri sata ranije, u 17.00, Hajduk igra na Rujevici s Rijekom i ishod tog dvoboja mogao bi psihološki utjecati na Plave.

Hajduk može utjecati na Dinamo pobjedom na Rujevici

Psihološki bi, stoga, za Bijele bio veliki posao da dobiju Rijeku, što će biti teško za izabranike Valdasa Dambrauskasa, ali nije nemoguće. Splićani su u posljednjim utakmicama u Rijeci pokazali da mogu dobiti. No, isto tako, kad govorimo o Dinamu treba naglasiti da ga vodi iskusni trenerski lisac Ante Čačić, koji itekako zna adekvatno odgovoriti i na ovakve psihološke zahtjeve.

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

"Lako je mogući scenarij da Hajduk dobije Rijeku, e onda ne znam što bi rekao za Dinamo - Osijek. Obje momčadi igraju toplo-hladno. Osijek je izgubio utakmice neke doma u kojima je računao bodove, sad bi još bili i prvi. To su veliki njihovi kiksevi. No, ako netko poznaje Dinamo, onda je to Nenad Bjelica. Međutim, Plavi igraju kod kuće i realno je da imaju najbolju momčad, ali dosta slabiju u odnosu na prošlu. Dosta im je bitnih igrača otišlo, ali za mene je favorit Dinamo", kazao nam je u petak Branko Strupar u najavi dana D za hrvatski klupski nogomet...

Psihološke igrice

"U slučaju da Hajduk dobije, to će biti veliki psihološki pritisak za prvaka Hrvatske, tj dinamovce. No, Rijeka je opasna kod kuće. Iako, moraj im isto biti u glavi to finale Kupa s Hajdukom na Poljudu. Možda Riječani neće pokazivati pravo oružje. jer Kup im je mogućnost za čisti trofej, jer u HNL-u ne mogu biti prvi. Baš kako ste to kazali vi, psihološke igrice. Ovaj vikend je baš ono, može se svašta dogoditi stvarno", rekao nam je Strupar. Više o tome čitajte - OVDJE.

U Splitu vjeruju u naslov prvaka Hrvatske, iako zaostaju 4 boda za vodećim Dinamom tri kola prije kraja. Plavima, stoga, protiv Osijeka igra pobjeda za matematički naslov prvaka. Zoran Vulić vjeruje kako će Hajduk biti prvak. U petak nam je kazao kako mu Hajduk djeluje kao najbolja momčad, ali kako ipak ni Bijeli ne pokazuju onu svoju pravu kvalitetu.

'Dinamo igra ispod svojih mogućnosti'

"No, u posljednje vrijeme najvažniji je rezultat i mislim da Hajduk to kvalitetno radi. Dinamo igra ispod svojih mogućnosti. Već duže nema neku prepoznatljivu igru, onu igru Dinama, tečnu, brzu, jednostavnu, kvalitetnu, s puno dodira i šansi. Dinamo je sve to u ovoj godini izgubio. Hajduk je sve to trebao puno kvalitetnije naplatiti, pričam sad o Hajduku. Znači, Bijeli su ovu šansu trebali iskoristiti na jedan kvalitetniji način", iskren je Zoran Vulić...

"To je za mene onako, malo, ma neću reći kiks, niti razočarenje jer Hajduk je još u igri, ali morali su iskoristiti odlazak GvardiolaMajeraGavranovićaJakića, ozljede Ademija i malog Ivanušeca... Vi, dakle imate 6 stožernih igrača koji nisu u Dinamu", objasnio nam je Vulić. Više o tome čitajte - OVDJE.

Ante Čačić nije tip trenera koji rano otvara šampanjac...

Navijači vjetar u leđa Dinamu

"Utakmicu očekujemo u dobrom raspoloženju. Imamo sitnih problema, neki igrači neće biti spremni za sutrašnju utakmicu, ali dovoljan fond kvalitetnih igrača koji mogu odgovoriti zahtjevima ove utakmice i važnosti. Isto tako, veselim se interesu navijača koji postoji. U Kranjčevićevoj smo jako loše izgledali prvo poluvrijeme, tamo smo vidjeli koliko Dinamo ima vjernih navijača i koliko su uz nas. Oni su nam sad stvarno nasušno potrebni i sigurni smo da ćemo uz njihovu podršku učiniti sve što je važno, da Dinamo prezentira kvalitetu kroz 90 minuta, ne opterećuje se tablicom i semaforom", izjavio je Čačić jučer na pressici u Maksimiru.

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U Maksimiru se još ne otvara šampanjac, svjesni važnosti utakmice

"Za njih je ovo eliminacijska, kao Kup utakmica u kojoj neosvajanjem tri boda gube priključak do vrha, a u slučaju da dođu do tri boda, ostaju u utrci. Mi smo tu u povoljnijoj situaciji iako ne razmišljamo o tome, rekao sam igračima da ne gledaju ljestvicu ni semafor. Ako izvedba bude na potrebnom nivou, treba očekivati i malo sportske sreće, da rezultat bude prikladan toj prezentaciji", ističe strateg Plavih.

"Nisam razmišljao tako daleko da bi već slavio. Imamo još devet bodova do kraja prvenstva koja su u igri, tri susreta, vidjet ćemo što će se dogoditi.

Na klupi Osijeka je Nenad Bjelica. "Ako tko poznaje Dinamo, onda to poznaje Nenad Bjelica", kazat će Robert Špehar, legendarni igrač Osijeka i HNL-a, s kojim smo razgovarali jučer. Više o tome čitajte - OVDJE.

Ante Čačić za Nenada Bjelicu rekao je:

'Nenad Bjelica je moj mlađi kolega, ovo nam je prva međusobna utakmica'

"On je moj mlađi kolega, ovo nam je prvi međusobni sraz u utakmicama. Želim mu puno uspjeha. Naravno, ne u nedjelju, ali u njegovoj karijeri koja je dosad bila dobra i kvalitetna, svi pamtimo njegov doprinos u Dinamu. S Osijekom je Nenad napravio klub i momčad koja se respektira, koja prošle i ove godine nastoji hvatati čelnu poziciju i doći do trofeja."

Njegov mlađi kolega Nenad Bjelica u petak je u Osijeku pričao, ne samo o utakmici, nego i o nezadovoljstvu na relaciji on - Uprava. Točnije, Bjelica je nezadovoljan i sve je u razgovoru u 4 oka uoči Istre 1961. rekao predsjedniku kluba, da bi potom javno izrazio nezadovoljstvo logistikom u klubu, a onda su iz Uprave putem svog web izdanja odgovorili kako su oni zadovoljni.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Strateg prve momčadi i sportski direktor kluba kazao je kako je na neki način pokazao nezadovoljstvo i kako je vlasniku i predsjedniku rekao svoje mišljenje. Time je izazvao pozornost medija i zakotrljao svakojake priče, te pokrenuo medijska nagađanja. A ubrzo nakon toga iz kluba su se oglasili priopćenjem u kojemu čelnik Lőrinc Mészáros ističe kako je zadovoljan.

Trzavice u NK Osijek, Bjelica više neće govoriti u rukavicama

Sada na press konferenciji nije mogao izbjeći pitanje o neslaganju s klubom.

"Ja bih o tome razgovarao kada završi sezona. Jedino što mogu reći je to da sam imao razgovor s predsjednikom, još prije zadnje presice u kojoj sam bio vrlo iskren i pošten prema njemu. Mislim da mi je to zadaća. Bez rukavica sam rekao sve što sam imao reći. Svi komentari i nagađanja koji su izlazili ovih dana su poluinformacije. Mogu obećati da više neću odgovarati u rukavicama, dosad sam odgovarao tako, ali više neću. Sve što sam rekao sam rekao u interesu NK Osijeka", rekao je Bjelica pa nastavio:

"Ja sam se rodio u osječkoj bolnici. Prvi trening sam tu odradio, zaigrao sam za ovaj klub. Dva puta sam spašavao klub odlascima u europske klubove. Postao sam najbolji hrvatski nogometaš ovdje i ostvario najbolje rezultate i kao nogometaš i kao trener. Ne znam tko želi dobro ovom klubu ako ja ne želim."

TABLICA:

Dinamo 33 21 7 5 60-21 70

Hajduk 33 19 9 5 57-27 66

Osijek 33 18 11 4 47-25 65

Rijeka 33 19 4 10 68-46 61

Lokomotiva 34 11 13 10 53-48 46

Gorica 34 11 8 15 40-49 41

Slaven Belupo 34 9 8 16 32-49 35

Šibenik 34 9 5 20 45-71 32

Istra 1961 34 6 10 18 38-63 28

Hr. dragovoljac 34 4 7 23 31-72 19

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo