HAJDUK EXPRESS / Splićani moćno, rekordno protutnjali Rujevicom i poslali brutalnu poruku Dinamu. Kulminacija na vrhuncu, ovako stoje stvari

Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Hajduk se primakao na samo bod Dinamu uz utakmicu više. Zagrepčani večeras igraju derbi s Osijekom na Maksimiru. Ako dobiju, imaju +4. Pritisak je na Plavima Ante Čačića

8.5.2022.
18:51
Goran Kovačić/PIXSELL
VOYO logo

34. kolo HNL-a

4. Jadranski derbi ove sezone

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka: Rujevica

Početak: 17.00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RIJEKA - HAJDUK 0-3

RIJEKA: Labrović - Solano, Krešić, Velkoski, Vukčević - Čerin, Pavičić, Selahi - Murić, Vučkić - Drmić

HAJDUK: L. Kalinić - Mikanović, Elez, Ferro, Čolina - Fossati - Grgić, Krovinović, Melnjak - Livaja, N. Kalinić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poredak

Dinamo 33 21 7 5 60-21 70

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk 34 20 9 5 60-27 69

Osijek 33 18 11 4 47-25 65

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka 34 19 4 11 68-49 61

Lokomotiva 34 11 13 10 53-48 46

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gorica 34 11 8 15 40-49 41

Slaven Belupo 34 9 8 17 32-49 35

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenik 34 9 5 20 45-71 32

Istra 1961 34 6 10 18 38-63 28

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hr. dragovoljac 34 4 7 23 31-72 19

Pritisak je sad, sasvim sigurno, na Dinamu. Hajduk je rekordno protutnjao Rujevicom i pregazio trupe sjajnog trenera Gorana Tomića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIŠTA NIJE GOTOVO /

Dambrauskas nakon uvjerljive pobjede Splićana: 'Naš san još živi. Čestitam svima kojima Hajduk nešto znači. To je pola Hrvatske'

Image
NIŠTA NIJE GOTOVO /

Dambrauskas nakon uvjerljive pobjede Splićana: 'Naš san još živi. Čestitam svima kojima Hajduk nešto znači. To je pola Hrvatske'

Dišu za vrat Zagrepčanima

Time su Splićani, uz utakmicu više, vodećem Dinamu došli na samo bod minusa.

Jadranski derbi odlučen je nakon prvog poluvremena. Uvodna dva pogotka dao je prvi strijelac lige Marko Livaja, u 13. minuti iz jedanaesterca te u 37. minuti. Vrlo brzo nakon toga i Dino Mikanović je bio zaslužan što se treći put u prvom dijelu tresla domaća mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni jedna momčad nije žestoko krenula u ovaj derbi, no na pogodak se nije dugo čekalo. U 10. minuti udarac Krovinovića je rukom blokirao Krešić, ali je u prvi mah bilo upitno je li to učinio unutar ili izvan šesnaesterca. Glavni sudac Dario Bel je nakon pregledavanje snimke pokazao na bijelu točke, a miran i precizan je bio Marko Livaja za vodstvo Hajduka.

Bio je to 24. ligaški pogodak ove sezone prvog strijelca lige, kao i okrugli deseti s bijele točke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suparnici su u prvom dijelu teško dolazili do suparničkih šesnaesteraca pa se uglavnom prijetilo izvan 16 metara. Dva takva pokušaja za domaćina je imao Vučkić, dok je kod Splićana najopasniji igrač bio Čolina koji je propustio dvije vrlo dobre prilike. Konkretniji Hajduk dodatno je nokautirao domaćina krajem prvog dijela.

Grogirana Rijeka

Prvo je Livaja u 37. minuti precizno i lijepo naciljao s petnaest metara za 2-0, dok je grogirana Rijeka dodatno uzdrmana u 41. minuti kada je Mikanović postigao pogodak za 3-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi šok za Rijeku uslijedio je u 55. minuti kada je domaćin ostao bez svog prvog strijelca Josipa Drmića. On je, naime, laktom u glavu udario Simića, a sudac Bel je nakon pregledavanje snimke dodijelio crveni karton riječkom centarforu.

U ostatku utakmice Hajduk je mirno čuvao rezultat i privodio ogled kraju bez većeg stresa, s tim da je mogao i uvjerljivije slaviti. No, domaći vratar Labrović obranio je dobre šanse Ljubičića i Biuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk sva 4 puta ove sezone slavio u Rijeci

Hajduk je ovom pobjedom došao Dinamu na samo bod zaostatka, no Dinamo svoju utakmicu ovog kola tek treba odraditi. Od 20 sati na maksimirskom stadionu igra protiv Osijeka.

Zanimljivo je navesti da su sve četiri ovosezonske ligaške utakmice Rijeke i Hajduka završavale pobjedama gostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove dvije momčadi opet će se sastati 26. svibnja na Poljudu kada završava sezona finalnom utakmicom domaćeg Kupa.

Prva HNL, 34. kolo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka - Hajduk 0-3 (Livaja 13-11m, 37, Mikanović 41)

Dinamo - Osijek (20 sati)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petak:

Hrvatski dragovoljac - Slaven Belupo 1-1 (Frigan 3 / Krstanović 50-11m)

Subota:

Gorica - Lokomotiva 3-3 (Atiemwen 23, Kalik 40, 90-11m / Pivarić 42, Aliyu 63, Kulenović 85)

Istra 1961 - Šibenik 1-2 (Caseres 73 / Delić 26, Ćurić 45+1-11m)

Gotova je utakmica.

90' - Tri minute će se još igrati.

89' - Vukčević ubacio, ali njegov suigrač nije dobro zahvatio loptu. Blizu, ali nedovoljno... Inače, ako ovako ostane, bit će to rekordna pobjeda Splićana na Rujevici protiv Hajduka.

89' - Malo je do kraja.

80' - Labrović skida nekako čisti zicer Ljubičiću.

78- Hajduk, ako ovako ostane, doći će na bod Dinamu. Imat će 69 i utakmicu više.

72' - Rijeka prvi put prijeti s igračem manje, Obregon je tukao iz kontre suprotni kut, blizu je to otišlo.

67' - Evo sad šanse, živo je, Čolina preko gola. Hajduk napada.

65' - Sprema Valdas Dambrauskas trostruku zamjenu.

55' - Rijeka ostaje s igračem manje. Josip Drmić izlazi iz igre. Dobio je crveni nakon VAR intervencije. Nervozna reakcija prema Stefanu Simiću.

46' - Počeo je nastavak.

45' - Kraj prvog dijela. Riječko možda i najgore poluvrijeme ove sezone. Blagi, ali opet zvižduci s tribina.

45' - Marko Livaja odlično puca. Nova šansa.

41' - GOOOL - Hajduk vodi 3-0, kakva predstava Splićana na Rujevici, na Kvarneru... Mikanović je bio usamljen, odlično je zabio...

37' - GOOOL - Marko Livaja ruši Rijeku na Rujevici. U trenutku kad je odigrana fantastična akcija s Melnjakom i Grgićem, Marko Livaja sjajno zabija desnom i mijenja rezultat na 0-2. zanimljivo, u trenutku koreografije, dok je velika zastava bila razvučena na tribini Armade, Livaja je baš na toj strani zabio gol. Pa sad vi recite nešto....

35' - Armada je za 35. rođendan pripremila koreografiju.

34' - Labrović fantastično skida Davidu Čolini. Korner za Hajduk.

31' - Livaja pokušava pronaći Grgića. Bez uspjeha.

19' - Prijeti sada Rijeka. Vučkić je dobro šutirao izvana, ali otišlo je to ipak pored gola.

16' - "I Purgera i Riječana i šakama i nogama", u tijeku je pravi rat u navijanju, Torcida sad uzvraća svojom dobro poznatom pjesmom. Armada uzvraća s "ubij tovara".

14' - "Ajmo cijeli stadion. Tko se skače Dalmatinac je", uzvraćaju Riječani.

13' - GOOOL - Bijeli vode 1-0. Marko Livaja zabija svoj 10 penal sezone, 10-10. 24 gol, podivljala je Torcida u kavezu, svi su skočili na ogradu, u onom zatvoru za navijače, i počeli tresti kavez. Pale se baklje, nastalo je ludilo. Kakav prizor je ovo...

13' - Penal za Hajduk.

5' - Čerin je tukao, ali Ferro to odbija. Evo kornera za Rijeku. Ubačaj Murića okriva Melnjak na najbližoj vratnici.

2' - Hajduk je jedina momčad koja je ostala u igri za oba trofeja, Kupa i naslov. Evo Hajduka, zavrnuo je Čolina u sredinu. Korner za Hajduk. Ništa od tog kornera, dobro stoje Riječani u obrani.

1' - Odmah lopta na zadnju liniju Hajduka. "Fiume hej hej", čuje se s tribina.

1' - Počela je utakmica.

Sve je spremno za Jadranski derbi, sraz Rijeke i Hajduka, starih jadranskih rivala. Hajduku treba pobjeda ili kiks Dinama večeras protiv Osijeka na Maksimiru (20.00), ako misli ostati u igri za naslov. Armada, k tome, slavi 35. rođendan.

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Armada

Ili rasplet ili potpuna komplikacija

Stanje na tablici tri kola prije kraja: Dinamo 70, Hajduk 66, Osijek 65, Rijeka 61 - jamči dramu današnjeg dana D za hrvatski klupski nogomet. Dakle, ili rasplet, ili potpuna komplikacija i otvorena borba do zadnje sekunde. Pobjedi li Rijeka kojim slučajem, a onda kasnije istoga dana i Dinamo, zagrebački klub i matematički će osvojiti svoj novi naslov.

Svjestan je uloga i situacije i strateg Bijelih Valdas Dambrauskas, zna što navijači očekuju, zna i on što mu momčad može pokazati u ovom trenutku: "Situacija u momčadi je bolja nego prošlu utakmicu i to nas veseli. S nama neće biti VukovićAtanasovMlakar i Katić, a ostali su na raspolaganju i konkurirat će u derbiju", rekao je trener Hajduka Valdas Dambrauskas uoči utakmice, a zatim krenuo dalje:

Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Marko Livaja najveći je adut Hajduka.

'Samo razmišljamo kako doći do tri boda u Rijeci'

"Svaka utakmica je drukčija i priprema se na svoj način znate. Trenutno, vjerujte mi, ne razmišljam o kupu. U ovoj utakmici idemo kao jedina momčad koja može osvojiti dvostruku krunu. U kupu će biti drukčije nego u nedjelju. Obje momčadi će biti u istoj situaciji tada. Samo razmišljamo kako doći do tri boda u Rijeci. Ali, naviknuti smo na to. Svaka utakmica vam je takva."

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Valdas Dambrauskas ide na pobjedu. Želi i dalje sanjati naslov prvaka Hrvatske s Hajdukom.

Dambrauskas je jučer na pressici u Splitu istaknuo kako je puno lakše kada nema pritiska, kako su oni isto bili u razdoblju kada su zabijali sve kreirane šanse. Sada je, govori Dambrauskas, drukčije.

"Isto je prolazila i Rijeka u utakmicama s Goricom i Hrvatskim Dragovoljcem. To je tako u nogometu. Rijeka će biti motivirana, mi ćemo biti motivirani, atmosfera će biti dobra. Zapravo su ovo lake utakmice za trenera. Ovo je perfektna šansa za nas, za pobjedu i u zadnje dvije utakmice ući sa snovima o naslovu prvaka".

Uvertira za finale Kupa

Za trenera Rijeke Gorana Tomića ovaj derbi je uvertira u njihov sudar u finalu Kupa na Poljudu, ali i utakmica u kojoj domaćini osim podizanja vlastitog samopouzdanje, pobjedom mogu i pokvariti Hajdukov napad na titulu prvaka. Ne zaboravimo, Rijeka i Hajduk su rivali, pobjeda znači puno...

"Jedna velika utakmica u svakom slučaju, veselimo se Jadranskom derbiju. Utakmica je visokog uloga, kako za nas tako i za Hajduk. Možemo očekivati zanimljivu utakmicu. Neće biti kalkuliranja, mi želimo pobijediti i sve ćemo napraviti da to ostvarimo", rekao je Tomić u najavi Jadranskog derbija.

Image
Image

Goran Tomić hvaljeni je trener Rijeke.

'Atmofera je dobra, ne razmišljam o finalu Kupa'

"Atmosfera je u momčadi dobra i svi jedva čekamo početak utakmice. Malo je iznenađenja tu moguće, igrali smo već tri puta ove godine. Finale Kupa? Osobno ne razmišljam o finalu, imamo tri utakmice do kraja sezone i želimo sve tri odraditi na najbolji mogući način. Kad bude vrijeme za razmišljati o finalu Kupa, onda ćemo o tome i razmišljati", dodao je Tomić.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo