'OVO JE MOJA PRIČA' / Branko Karačić u studiju Net.hr: 'Nikad neću prežaliti što nisam igrao za Hrvatsku, a obitelj mi je najvažnija na svijetu'

Branko Karačić skoro sat i pol je u studiju Net.hr pričao o svojoj karijeri, životu, pobjedama i porazima, izazovima, razočaranjima i najvećim ponosima

Silvijo Maksan

Silvijo Maksan

Najviše voli raditi intervjue sa sportašima, odličan novinar i 'pravi terenac'

13.3.2024.
19:53
VOYO logo

Branko Karačić gostovao je u studiju Net.hr-a i u skoro sat i pol ispričao svoju nogometno-životnu priču. Bez zadrške, fige u džepu, izmotavanja, bez izbjegavanja odgovora ili davanja odgovora čisto onako diplomatski... Branko je pričao i govorio o svemu. Kako samo on to zna.

Image
'UTAKMICA SEZONE PLAVIH' /

Branko Karačić: 'Vaše pitanje Pellegriniju? Betis je podcijenio Dinamo'

Image
'UTAKMICA SEZONE PLAVIH' /

Branko Karačić: 'Vaše pitanje Pellegriniju? Betis je podcijenio Dinamo'

Govorio je Branko Karačić, bivši nogometaš, sad poznati trener, o tome zašto nikad nije sjeo na klupu Dinama i Hajduka, a po nekoliko je puta bio kandidat. Kako to da je igrao u Hajduku dvije sezone, a u Dinamu nije, iako je oduvijek navijao za Dinamo i nije skrivao svoje simpatije prema zagrebačkim plavima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljan sam karijerom, ali nisam zadovoljan što nisam znao prepoznati situaciju kad moram nekog zvati i što mi nitko nije pružio šansu u reprezentaciji. Nitko mi nikad nije pružio šansu da obučem hrvatski dres i zaigram za hrvatsku reprezentaciju kad sam najbolje igrao. To me posebno boli. I dan danas mi je žao. Što se tiče nogometne karijere, apsolutno mi je to najveća žal i bol, razočarenje."

"Teško je nama sportašima objasniti kolika je tuga i razočaranost kad u karijeri ne zaigraš za svoju zemlju. Nikad to neću preboliti i vjerujem da sam mogao više u igračkoj i trenerskoj karijeri, iako sam generalno zadovoljan. Sad ću reći i ovo - 'Ja sam igrao u Hajduku, ali nisam za Hajduk navijao nego profesionalno do kraja igrao, Navijao sam za Dinamo. Od malena. Reći ću vam i sad jedan detalj. U trećem mjesecu sam dao riječ Hajduku, a Vlado Kasalo je bio na razgovoru za Dinamo za Uskrs."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad nisam krio da navijam za Dinamo. Kasalu sam se zahvalio, rekao sam da se zahvali ljudima što me zovu, da mi je drago, ali ja sam dao riječ Hajduku i za mene je riječ svetinja. Tako blizu, a tako daleko. Iako, moram reći, gdje god dođem u Dalmaciju, Split cijene me. Vjerujem da sam ostavio upečatljiv i kvalitetan dojam. Svakom mogu pogledati u oči."

"Igrao sam sa 3 najbolje špice u Europi. Bili su to Šuker, Bokšić i Hugo Sanchez. Onim poznatim iz Atletica i Real Madrida i sve su to stvari koje ti daju na zadovoljstvo", naglasio je Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trener Karačić je bio kapetan Davoru Šukeru, kad je najpoznatiji hrvatski individualni napadački nogometni brend, koji je o sebi svojedobno govorio u trećem licu bio megatalentirani nogometaš. Karačić nam je približio tu golgetersku genijalnost Davora Šukera i slavu koja se rastopila kasnije tijekom Šukerovog života, kad je bio predsjednik HNS-a. Tada je izgubio brojne simpatije nogometnog puka u Hrvata.

Pretumbali smo i prošli brojne nogometne teme, potegli priču i o pušenju u nogometu, jer poznato je da je Branko strastveni pušać koji je pušio i kao nogometaš. Sutra igraju uzvrat Paok i Dinamo u Solunu u osmini finala Konferencijske lige i Plavi imaju 2-0 kapital i dobru putanju za osam najboljih natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moraju ići na gol i ako se postave tako hrabro kao u Zagrebu, imaju veliku šansu", tvrdi Branko Karačić. Inače, Paok je u negativnom ritmu. Imaju dva vezana poraza od Dinama i Arisa. Glavni igrači su im energetski i emotivno ispražnjeni.

"Usporedio bih Paok s Hajdukom, južnjačkog su temperamenta. Od prevelike euforije zbog dobrih rezultata do nagle tragedije kad su porazi u pitanju. Hajdukovi navijači vle svoj klub, međutim ne mogu prihvatiti kad uđu u lošu seriju i rade samo sebi probleme. Nemaju jednu mirnoću, a vidljivo je da Paok isto nema mirnoću. Sve su to stvari koje idu Dinamu u prilog. Sve što su pokazali protiv Paoka u Maksimiru, ako pokažu to isto u Solunu, mogu otići i do kraja, u konačnici, osvojiti Konferencijsku ligu", otvoreno je kazao Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav je suigrač bio Davor Šuker?

"Bio sam kapetan u Osijeku u srednjim 20-etim., a on je već sa 16 i pol godina davao naznake nevjerojatne igre i mogućnost zabijanja golova. Nikad nisam vidio igrača kao njega koji u 16 metara prepoznaje i reagira u datom trenutku. Sve je znao, mogao, imao je veliku osobinu da je samo htio zabiti gol. Poštovao je sve, mene kao kapetana i suigrače. Ja mu znam obitelj i njega osobno. Sigurno da je bio neviđeni talenat i dokazani nemilosrdni napadač. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Specifično za golgetere da su malo 'škrti', ali on je bio izvanserijski napadač. Neko ima veće egoistične manire, ali napadači su takvi,a takva osobnost na toj poziciji je dozvoljena. Kad bi mogli spojiti Šukera i Bokšića, dobili bi daleko najboljeg napadač ikad u nogometu, svih vremena. Jednu okomitost od Bokšića, silinu i moć, kao i kvalitetu podređivanja ekipi. Ali, nije imao tu finoću i mekoću Šukera u šesnaest metara. Šuker je samo finalizirao sve što ekipa radi, dok je Bokšić više radio za ekipu. Njih dvoje su naši daleko najbolji napadači ikad."

"Što se tiče Šukera kao osobe, ja ga poznajem kao dijete. Znam mu i obitelj. Nije lako sve to podnositi kao igrač. Vidio sam ga prije dvije i pol - tri godine. Prema meni je ostao isti, ali smatram da mi je mogao pomoći malo više, kao što je to radio drugima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte čitavo gostovanje Branka Karačića u studiju Net.hr.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo