UNLUCKY SEVEN / Sedam stvari koje smo naučili iz (ne)igre Hrvatske protiv Španjolske: Obratite pozornost na broj jedan

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

7 ključnih detalja iz utakmice Hrvatske protiv Španjolske koje moramo popraviti

Silvijo Maksan

Silvijo Maksan

Najviše voli raditi intervjue sa sportašima, odličan novinar i 'pravi terenac'

16.6.2024.
9:00
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija grubo je prizemljena jučer na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Španjolci su pokazali brz i moderan nogomet i razbili Vatrene 3-0 na otvaranju Eura u Njemačkoj.

Image
Foto: Screenshot - Sofascore

Poredak u skupini B nakon odigranog 1. kola.

Sve o Europskom nogometnom prvenstvu, ekskluzivne podcaste, intervjue, priče, reportaže, najaktualnije vijesti, rezultate, možete čitati, pratiti, gledati - OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poletjeli smo kao nacija u visine nakon pobjede protiv Portugala u Lisabonu 2-1 u pripremnoj utakmici. Naglašavali smo kako to ne garantira da ćemo isto tako igrati i na Euru. Nadali se da ipak hoćemo...

Image
ANKETA /

Je li Dalić s pravom prozvao Petkovića: Tko treba pucati penale u hrvatskoj reprezentaciji?

Image
ANKETA /

Je li Dalić s pravom prozvao Petkovića: Tko treba pucati penale u hrvatskoj reprezentaciji?

Sve je to za ljude, sve je to nogomet. Šamarčina je bolna, kao i otvaranje očiju. Bubnuli smo dobro od tlo, a da nas nitko pritom nije pridržao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što smo naučili iz ove utakmice. Za vas smo izdvojili 7 ključnih detalja.

Nikad mlako ući u utakmicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko otvaranje utakmice protiv Španjolaca, odnosno ulazak u nju, bio je kamilica, a realno nam je trebala "rakija". Da malo prodrma. Ne doslovno, ali naši su nogometaši morali energičnije ući u utakmicu, žustrije, nabrijanije, dinamičnije. Trebali su letjeti terenom, a izgledali su kao da su spremni za spavanje.

Ništa od hrvatske tika-take

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivalo se kako ćemo iskoristiti maksimalni tehnički potencijal kojeg ova reprezentacija Hrvatske neupitno ima, ali nismo u tome uspjeli jer se u prvom dijelu, posebno u prvih 15 minuta, nismo mogli sastati s loptom zbog visokog presinga.

Ne znamo igrati na visoki presing protiv mlađih i poletnih ekipa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska je iznenadila Hrvatsku visokim presingom na koje nismo u prvih 15 minuta imali odgovor. Nismo se sastali s loptom. To je usko vezano s kombinatorikom, međutim kako doći do lopte kad su španjolski nogometaši bili tako brzi u reakcijama.

Brozović više nije isti igrač

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marcelo Brozović, od kad je otišao put Saudijske Arabije, nije više na onoj visokoj igračkoj razini. Tko se sjeća kada je zadnji put odigrao dobru utakmicu za Hrvatsku? Bilo je to davno, tamo prošlog ljeta kada smo osvojili srebro na završnici Lige nacija. A onda je otišao u Saudijsku Arabiju gdje su mu zaduženja u dresu Al Nassra drugačija, kao i konkurencija u utakmicama. Nije isto igrati protiv Milana ili tamo nekog kluba iz Saudijske Arabije. Postavljen je i djeluje isto tako više ofenzivnije, dok u reprezentaciji mora igrati obranu na najjače.

Nemamo brza krila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po krilima smo loše odigrali, jer su na toj poziciji igrali igrači koji nisu krilni. Lijevo Krama povućena špica, desno Majer veznjak. Sporo je to bilo. Andrej Kramarić započeo je na lijevom krilu iznimno, dok se Majer sam nametnuo, ali je isto ne standardna opcija, da ne kažemo eksperiment. Igru po krilima, dakle, nismo imali. Nismo imali igru uopće, ali onu hitrost po krilima smo izgubili. Tek ulaskom Ivana Perišića, koji još ni nije na 100%, dobili smo na dinamici.

Poziciona igra zafrkava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, vidjeli smo niz pogrešaka u toj fazi igre, a najočitija je ona kod pogotka za 1-0 Morate iz tranzicije, kad je Šutalo pogrešno išao zatvarati krilnog igrača, od kojeg je prijetila manja opasnost nego od centralnog. Isto tako, prilikom Ruizove majstorije za 2-0, Luka Modrić i Mateo Kovačić loše su reagirali u obrani, jer su dopustili da Riuz izvede majstoriju s loptom, prošeta se u slalomu u kazneni prostor i zabije sjajajn gol. Ili, gol za 3-0 nakon kornera. Španjolci su zabili gol na loše pozicioniranje obrane. Nedopustivo je dobiti takav gol.

Spori smo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moderni nogomet zahtjeva brzinu u igri, odnosno s najmanje komplikacija, s brzim potezima moderne momčadi dolaze jednostavnim načinom u završnicu. Hrvatska igra je spora u odnosu na one najbolje, vidjeli smo to sad protiv mlade i poletne La Roje. Izbornik će trebati dobro promisliti o nekim promjenama u sastavu kako bi ubrzali igru.

Pogledajte video: Marijo Tot detektirao je glavni razlog bolnog poraza Vatrenih protiv La Roje jučer u Berlinu na otvaranju Eura u nogometu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo