Spužve za kupanje i voda iz slavine su samo jedni od njih. U ovom članku ćemo vam reći sve o stvarima koje radimo i koristimo u životu, a koje ugrožavaju naše zdravlje.
Ovih devet stvari bi mogle naštetiti vašem zdravlju: Od odjevnih predmeta do hrane koju koristite svaki dan
3. Voda iz slavine može oštetiti vašu kožu: Dvije glavne stvari vezane uz vodu iz slavine mogle bi oštetiti vašu kožu. Prvo, trebali biste provjeriti razinu pH svoje vode, normalno bi vaše lice trebalo biti oko 4,7, a pH vaše vode ne bi trebao biti iznad 5. Druga stvar koja bi mogla oštetiti vašu kožu su svi tvrdi minerali koje voda iz slavine može sadržavati. Visoke koncentracije minerala poput kalcija, magnezija i željeza mogu uzrokovati akne i suhoću.
4. Zreli krumpir: Krumpir je odličan izvor kalija i drugih esencijalnih nutrijenata, ali kada ih jedete nakon što su nekoliko dana stajali na pultu, morate biti vrlo oprezni. Krumpir sadrži prirodne toksine, poput solanina, koji se mogu brže razviti kada je izložen svjetlu. Povećanje ovih toksina može učiniti da kora i unutrašnjost krumpira pozelene. Ako ikada pojedete zeleni krumpir, mogli biste osjetiti bolove u trbuhu, povraćanje i temperaturu, a u nekim rijetkim slučajevima to može dovesti do paralize.
5. Nošenje uske odjeće: Prema riječima jednog dijetetičara, nošenje uske odjeće može pogoršati bilo koji gastrointestinalni poremećaj koji imate. “Uska odjeća ima sposobnost, kada je ‘preuska’, dodatno opteretiti želudac i crijeva.” Druga stanja koja se mogu razviti zbog uske odjeće su gljivične infekcije i uklještenje živaca.
Lako možete provjeriti je li vam odjeća preuska: ostavlja li vam tragove na tijelu i osjećate li nelagodu. Ako povremeno volite nositi pripijenu odjeću, ne trebate se brinuti, upravo dugotrajno korištenje može dovesti do zdravstvenih problema.
6. Kokice iz mikrovalne: Prije nekoliko godina kokice za pečenje u mikrovalnoj sadržavale su kemikaliju zvanu diacetil, koja je, kada se udiše u velikim količinama, mogla oštetiti pluća, iako su obično zbog te komponente obolijevali radnici tvornice kokica. Rjeđi slučaj je bio da čovjek koji je svakodnevno pravio kokice oboli od plućne bolesti.
7. Prethodno narezano voće iz supermarketa: Kada je u pitanju kupnja već narezanog voća, moramo biti oprezni jer nikad ne možemo biti sigurni jesu li poduzeti ispravni sanitarni koraci kada ga su ga u trgovini rezali. Može postojati rizik od zaraze E. coli, salmonelom i drugim bakterijskim patogenima, iako je to rijetko.
U Kanadi je provedena studija u kojoj je jedan znanstvenik otkrio da je relativno sigurno konzumirati prethodno narezano voće i povrće, ali bilo je slučajeva kada su pronašli dovoljno bakterija da se potrošači razbole.
8. Hrana s plijesni u hladnjaku: I najboljima se dogodilo da su ostavili ukusno jelo u hladnjaku i zaboravili na njega. Zatim nekoliko dana kasnije, na njemu se pojavi plijesan. Postoje različite vrste plijesni. Neki od njih mogu izazvati alergijske reakcije, respiratorne probleme, a u nekim slučajevima, ako proizvode otrovne tvari, možete se razboljeti.
Ako u kuhinji naiđete na hranu s plijesni, budite oprezni pri bacanju sadržaja kako slučajno ne biste udahnuli njegove spore. To može uzrokovati teške respiratorne bolesti. Prilikom pranja posuđa također morate dezinficirati zahvaćenu posudu.
13. Možda ćete se pretvoriti u sapun: Čudno, ali istinito: "Tijela ostavljena u hladnom, vlažnom okruženju često se raspadaju u kemijskom procesu koji pretvara mast u sapun. Umjesto da trunu do kostiju, oni su strukturno dobro očuvani u blago žućkasto-sivoj masnoj strukturi", kaže dr. Melinek.
Kada je riječ o štetnim tvarima u našem domu, često pomislimo na kemiju i pesticide. Međutim, moglo bi vas iznenaditi da nam neki od svakodnevnih predmeta koje koristimo mogu naštetiti.