Istražili smo kako likopen i njegova svojstva mogu utjecati na ljudski organizam, a otkrića su u nekim slučajevima prilično neočekivana.
Rajčica je jedan od najbogatijih darova Majke Prirode: Evo što dobivate ako ih konzumirate svakodnevno
1. Rajčice mogu zaštititi vašu kožu: Rajčica može pomoći u zaštiti od štetnih UV zraka i smanjiti rizik od opeklina. Istraživači vjeruju da je to zbog visoke koncentracije karotenoida, koji je sastavni dio likopena. No, znanstvenici su također istaknuli da kreme za sunčanje ne možemo zamijeniti samo konzumacijom rajčice. Osim ove zdravstvene koristi, neki dokazi pokazuju da rajčica ima svojstva protiv starenja.
2. Rajčice su dobre za srce: Likopen je antioksidans koji može zaštititi stanice u vašem tijelu od oksidacije. Neka istraživanja sugeriraju da ljudi koji konzumiraju likopen imaju manji rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara. Likopen također može igrati ulogu u snižavanju razine "lošeg" kolesterola, kao i krvnog tlaka. Kao rezultat toga, mogu se smanjiti i vaše šanse za srčane bolesti. Osim toga, rajčice su također bogat izvor drugih vitamina i hranjivih tvari, poput vitamina B, E i flavonoida koji mogu poboljšati zdravlje srca.
3. Rajčice mogu poboljšati vaš vid: Osim likopena, rajčica sadrži nekoliko drugih hranjivih tvari, poput luteina i beta-karotena, koji su svi dobri za vaše oči. Istraživanja sugeriraju da te hranjive tvari štite oči od bolesti, kao što je katarakta, dok istovremeno podržavaju vaše cjelokupno zdravlje vida. Rajčice također sadrže tvari, posebno zeaksantin i lutein, koje su korisne u zaštiti vašeg vida od plave svjetlosti koju emitiraju digitalni uređaji poput pametnih telefona. Oni također mogu igrati ulogu u smanjenju glavobolje zbog naprezanja očiju.
4. Mogu ojačati vaš imunološki sustav: Opskrbljujući svoje tijelo likopenom, koji djeluje kao antioksidans, možete smanjiti molekule zvane slobodni radikali koji mogu oštetiti vaše stanice i oslabiti vaš imunološki sustav. Zato hrana bogata ovom tvari, poput rajčice, može smanjiti rizik od raka pluća, prostate ili želuca.
5. Rajčice mogu ojačati vaše kosti: Rajčice mogu promicati zdravlje vaših kostiju. Dobar su izvor tvari koje jačaju kosti kao što su vitamin K i kalcij koji ne samo da mogu održati vaše kosti u dobrom stanju, već i pomoći u obnavljanju koštanog tkiva. Također, unatoč mitu da rajčica može pogoršati osteoartritis, nema dokaza koji bi poduprli ovu tvrdnju.
6. Mogu vam podići raspoloženje: Većina zdravih namirnica, uključujući rajčice, bogata je mineralima, kao što su bakar, cink i mangan. Među ostalim zdravstvenim dobrobitima, mogu pozitivno utjecati na rad vašeg mozga i raspoloženje. Dakle, ako se osjećate loše ili ste samo umorni, možete računati na minerale koji će vam podići raspoloženje.
7. Kajenski papar - Kajenski papar odličan je izvor niza vitamina i minerala, uključujući vitamin A, C, E, vitamine B kompleksa, beta karoten, kalcij i kalij.
8. Rajčice su odlične za mršavljenje: Rajčice vam mogu pomoći da smršavite. Oni su izvrstan međuobrok s niskim udjelom ugljikohidrata za ljude koji su na dijeti jer sadrže puno vlakana i vode, zbog čega se možete osjećati sitima. Rajčice mogu održavati ravnotežu šećera u krvi, što je ključno za gubitak težine. Također sadrže krom koji pomaže u regulaciji razine šećera u krvi.
9. Dobre su za vaša pluća: Antioksidativna svojstva likopena mogu pomoći u održavanju razine slobodnih radikala pod kontrolom, štiteći vaše tijelo od respiratornih problema. Rajčice sadrže beta-karoten za koji je poznato da poboljšava funkciju pluća. Štoviše, može usporiti starenje pluća. Neka istraživanja čak sugeriraju da rajčice mogu obnoviti oštećenje pluća uzrokovano pušenjem.
10. Rajčice mogu promicati oralno zdravlje: Istraživanja su pokazala da likopen može pomoći kod bolesti desni, gingivitisa i parodontitisa boreći se protiv slobodnih radikala. Međutim, trebali biste paziti da ne konzumirate puno sirovih rajčica. Zahvaljujući visokoj kiselosti u njima, mogu oštetiti caklinu na zubima, a pranje zuba ubrzo nakon toga može pogoršati stanje. Dobra je ideja pričekati najmanje 30 minuta prije nego što operete zube ili jednostavno isperite usta nakon jela rajčice.
Rajčice su povezane sa spojem zvanim likopen, koji ima brojne zdravstvene prednosti. Zapravo, svako crveno povrće ili voće sadrži malo likopena,tvari koja im daje svjetlocrvenu boju, ali rajčica ima više likopena od drugog povrća jer jedna rajčica srednje veličine sadrži oko 2-3 grama. Zanimljivo je da sok od rajčice sadrži znatno više likopena od sirove rajčice.