Akutne crijevne bolesti su među najčešćim zaraznim bolestima u svijetu. U Hrvatskoj je najveća učestalost bakterijskih crijevnih infekcija od svibnja do listopada; uz kampilobakterioze, salmoneloze su najčešće bakterijske crijevne infekcije u ljudi u razvijenom svijetu. Salmonele su termolabilne pa se pri korištenju primjerice mikrovalne pećnice uništavaju nakon tri minute na 80 stupnjeva Celzija. Mjesto na kojem salmonele ulaze u organizam je probavni sustav (feko-oralni način prijenosa). Izvori infekcije su voda (onečišćena fekalijama), školjke (zbog kontaminirane vode), mlijeko i mliječni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja, meso i mesni proizvodi (zbog kontaminacija tijekom obrade) te kućni ljubimci (npr. kornjače i reptili). Uzročnici se iz stolice mogu dalje prenijeti hranom i vodom, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Pustite hipsterske trendove, neke od ovih navika mogu vam uništiti želudac
1. Ispijanje soka od naranče na prazan želudac: Ako ste navikli jutro započeti sokom od naranče, vjerojatno to nije najbolji izbor za vas. Općenito, jedenje agruma na prazan želudac može povećati rizik od stvaranja kiseline što dovodi do bolova u trbuhu, mučnine, nadutosti i žgaravice. Štoviše, fruktoza u voću može usporiti vaš probavni sustav ako je pojedete prije obroka. Pijenje soka od naranče može preopteretiti probavni sustav i oštetiti dobre bakterije u vašim crijevima.
2. Deterdžent za pranje posuđa: "Ista tehnika može se koristiti s deterdžentom za pranje posuđa i vodom umjesto spreja, međutim, možda neće biti tako učinkovita za veće površine. Ova metoda je također jeftinija jer deterdžent nije skup. Budite oprezni pri uklanjanju plijesni s tapeta jer previše vode može uzrokovati njihovo bubrenje", izjavio je stručnjak.
3. Ostavljanje prljavog posuđa u perilici preko noći: Stručnjaci kažu da svoju perilicu posuđa morate uključiti u roku od jednog dana nakon punjenja. Bakterije mogu živjeti na prljavom posuđu do četiri dana i potrebne su vam da se prestanu širiti. Da, bakterije mogu postojati samo do određene temperature i perilice posuđa ih ubijaju toplom vodom, ali ako je uređaj star, bolje je izbjeći bilo kakve rizike.
Salatu i svježe začinsko bilje najbolje je izbjegavati, a to uključuje i ukrase u vašim pićima, poput listova mente u mojitu. Sve je ovo možda oprano u kontaminiranoj vodi. I najbolje je odlučiti se za voćni sok koji dolazi u zatvorenim kutijama.
Grupa na dijeti jela je hranu za dobro zdravlje crijeva poput kefira i jabuka, dok druga grupa nije mijenjala svoje navike u prehrani.
2. umjetni zaslađivači (nalaze u žvakaćim gumama, dijetalnim bezalkoholnim pićima i zamjenama za šećer)
7. Jedite različite vrste voća u isto vrijeme: Ayurveda ne preporučuje miješati različito voće, već ga jesti odvojeno jer svako voće ima svoju kiselinu. Miješanje svih tih kiselina može postati opasno za želudac. Različito voće samo se probavlja različitom brzinom pa ako patite od nadutosti, bolje je prestati jesti voćne salate.
Ispijanje kave na prazan želudac može povećati razinu kiseline u želucu i dovesti do nadutosti. Ovakva istraživanja nisu nova, ali postoji više navika koje mogu narušiti naš probavni sustav, a da ih nismo ni svjesni.