Mnogo čimbenika utječe na našu percepciju hrane, iako mnoge od njih uopće ne zamjećujemo. Pribor kojim jedemo, boja tanjura, glazba u pozadini ili izgled hrane, samo su neki od mogućih uzročnika promjena okusa. U nastavku saznajte o čemu sve ovisi okus hrane koju jedemo.
Što sve utječe na okus hrane, a da toga niste ni svjesni
![1. O boji hrane - 54 studenta Sveučilišta u Bordeauxu ocjenjivalo je okus vina. Pohvalili su crveno vino koje je zapravo bilo bijelo, samo su ga istraživači obojali. Kada su ga probali u originalnoj nijansi, promijenili su iskaze](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/28e7c4ec-8f20-11ec-b875-0242ac120014/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Foto: Pixabay
1/6
![2. O boji tanjura - Kontrast tanjura i boje jela čine još jednu stavku u razlici okusa. Jedno istraživanje je pokazalo kako je kušačima mus od jagode na bijelom tanjuru imao bolji okus nego mus serviran na crnom tanjuru, iako je bio jednaki](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/2946d8b0-8f20-11ec-bbd2-0242ac12001b/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Foto: Pixabay
2/6
![3. O glazbi koju slušate - Ako dok jedete slušate glazbu koja u sebi sadrži visoke note, slatke ćete okuse osjetiti za 10% više](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/292882a2-8f20-11ec-8a1c-0242ac120012/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Foto: Pixabay
3/6
![4. O materijalu pribora za jelo - Hrana itekako može mijenjati okus prema materijalu pribora - istraživanja su pokazala kako su zlato i nehrđajući čelik najbolji izbor, dok je srebro najgori jer ostavlja loš metalni okus u ustima](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/2943e718-8f20-11ec-ad15-0242ac12001e/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Foto: Pixabay
4/6
![5. O onome što piše na cjeniku - Kada je na jednom cjeniku pisalo "Sočan talijanski riblji file", prodavao se 28% više nego kada se zvao samo "Riblji file". Čak su ga gosti restorana ocijenili kao ukusnijega, iako je recept bio jednak](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/566e5fd8-8f26-11ec-98dd-0242ac120018/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Foto: Pixabay
5/6
![6. O boji pakiranja hrane - Ovaj je primjer najbolje opisati na eksperimentu pića 7-Up koje se inače nalazi u žuto-zelenoj limenci. Kada su dizajneri dodali 15% više žute, konzumenti su mislili da je u recept dodano više limuna](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/2a8600de-8f20-11ec-8602-0242ac120022/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Foto: Pixabay
6/6