Pahuljice za doručak često sadrže ogromne količine šećera pa su loš obrok za početak dana. Pokušajte birati verzije bez šećera ili radite zobene pahuljice s dodatkom voća i tamne čokolade.
Ovo je 10 namirnica koje bi djeca trebala što manje jesti
Keksi mogu biti jednostavno rješenje za dati djeci kao užinu u školi. Međutim, često sadrže masnoće, soli i puno šećera. Birajte kekse s niskim glikemijskim indeksom i koji se dulje razgrađuju, a možete sami napraviti zdrave kekse od zobenih pahuljica i tamne čokolade.
Žvakaće gume ne sadrže nikakvu nutritivnu vrijednost za djecu. Žvakanje može zbuniti probavni sustav jer potiče proizvodnju sline koja je potrebna kad unosimo hranu. Zašećerene žvake mogu uzrokovati i karijes te napuhavanje.
Sokovi nerijetko sadrže zaslađivače, vodu i aditive. Nutricionistica i autorica vodiča 'Zdravo kuhanje za djecu' Mandy Francis, za The BubHub, je otkrila kako ponekad jedna litra sadrži i do 15 žličica šećera. Birajte sokove bez aditiva i šećera ili radije sami cijedite naranče.
Baš kao i kod odraslih osoba, kofein daje djeci energiju koja onda naglo pada. To negativno djeluje na njihovu koncentraciju i raspoloženje.
Mesne prerađevine i hrenovke mogu sadržavati nezdrave masnoće i soli. Pripazite da nabavljate meso od kvalitetnog dobavljača i sa što manje konzervansa i nepoznatih sastojaka.
Kupovne pizze sadrže mesne dodatke i puno soli i masnoća. Radije investirajte u kupovinu namirnica za pizzu koju sami možete napraviti kod kuće, a koja može biti vrlo zdrava večera.
Djeca obožavaju pržene krumpiriće, ali istina je da sadrži puno zasićenih masti te soli. Srećom, lako je napraviti zdraviju verziju kod kuće. Jednostavno ispecite krumpir u istom obliku te dodajte sol i malo maslinovog ulja.
Čips
Mnogi ih smatraju alternativama čokoladnim pločicama, ali i one mogu sadržavati masnoće i šećer. Zob ili druge sastojke nešto treba vezati, a nerijetko je to upravo šećer u obliku glukoze ili meda.
Ponekad je zdrava prehrana s djecom prava borba. Brojni klinci odbijaju povrće, ali zato jedva čekaju čokoladu, čips i gazirane sokove. Međutim, to drastično utječe na njihovo zdravlje. Nutricioniste Natalie Savona i Mandy Francis za The BubHub su otkrile 10 namirnica koje bi djeca trebale što manje konzumirati.