Otkrivamo isprobane trikove kako bi vaš hladnjak bio duže opskrbljen.
Produljite rok trajanja gotovo svakoj namirnici: Ovi kuhinjski trikovi uštedjet će vam ozbiljnu lovu
1. Zamrznite mlijeko za čaj: Nikad ne uspijevate potrošiti sve mlijeko prije nego što se ukiseli? Uzmite običnu posudu za led i napunite ju mlijekom koje inače dodajete u šalicu čaja. Zamrznite mlijeko u kockicama koje mogu trajati do šest tjedana i ubacite ih u šalicu kipuće vode s vrećicom čaja kad god pravite čaj. Imate savršenu šalicu čaja, a vaše mlijeko neće propasti.
2. Održavajte sir svježim: Želite izbjeći gomilanje sira u svom hladnjaku prije nego što ga uspijete pojesti? Jednostavno ga dvaput zamotajte papirom za pečenje te ga zatim stavite u posudu obloženu vlažnom kuhinjskom krpom. Zatvorite hermetičkim poklopcem i uživajte duže u siru.
3. Jagode u octu: Iskoristite ukusne jagode na najbolji mogući način tako što ćete ih staviti u ocat. Zbog toga bi mogle ostati svježe do tri tjedna. Stavite jagode u vodu s jabučnim octom i ostavite da odstoje 15 minuta, a zatim ih dobro isperite. Osušite ih papirnatim ručnikom, a zatim spremite u hermetički zatvorenu staklenu posudu u hladnjaku.
2. Maslac: “Maslac je divan način da se aromatizira hrana, ali je ključ za njegovu konzumaciju umjerenost. Bez obzira koliko je ukusan, imajte na umu da visok nivo zasićenih masti u njemu može dovesti do začepljenja arterija i povišenog nivoa lošeg kolesterola”, napominje Michel. On savjetuje da kad god možete maslac zamijenite u nekim receptima veganskim zamjenama kao što je margarin od orašastih plodova ili sjemenki. Michel ističe i da ako se u receptu traži rastopljeni maslac možete ga zamijeniti pireom od banane ili jabuke.
5. Zamotajte zelenu salatu u foliju: Nitko ne voli mlitav list salate koji posmeđi prije nego što ga imate priliku pojesti. Jedan trik je taj da zelenu salatu zamotate u foliju, potpuno ju pokrijete prije nego što ju spremite u hladnjak. To će zadržati lišće svježim do mjesec dana jer zadržava vlagu. Alternativa bi bila da pohranite salatu potopljenu u vodu u hermetički zatvorenoj posudi, mijenjajući vodu svakih nekoliko dana.
6. Kuhinjski papir u špinatu: Kupujete li ponekad vrećice špinata u listovima? Prečesto ti listovi venu i pokvare se prije nego što ih uspijete pojesti. Međutim, ako stavite samo jedan list kuhinjskog papira u vrećicu s njima, to će pomoći apsorbirati višak vlage, rješavajući jedan od ključnih razloga zašto vaše lišće postaje nejestivo.
7. Celer za svježi kruh: Vaš kruh više nije dobar za sendviče jer je ustajao, ali vrhunski trik je staviti štapić celera u samu vrećicu kruha ili u posudu za kruh s labavom štrucom. S vremenom će kruh upiti vlagu iz povrća, što će mu produžiti rok trajanja.
8. Nemojte hladiti krumpir: Postoji razlog zašto ljudi kažu da krumpir treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, a ne u hladnjaku. Ako krumpir ohladite, škrob se pretvara u šećer i postaje slađi. Drugi savjet je izbjegavanje skladištenja krumpira pored luka, koji proizvodi plin etilen koji uzrokuje nicanje krumpira.
9. Brašno čuvati u zamrzivaču: Svi znamo da je brašno nakon otvaranja najbolje držati u hermetički zatvorenoj posudi, ali jeste li znali da će stavljanje brašna u zamrzivač još produljiti njegov rok trajanja? Integralno brašno se posebno dobro drži u zamrzivaču jer ima veći udio ulja od ostalih brašna koje može oksidirati izvan zamrzivača.
10. Zamotajte banane u foliju: Voće poput banana može prebrzo uvenuti, ali umotavanje peteljki u prozirnu foliju pomoći će im da duže ostanu svježe. To sprječava da plin etilen, koji curi s krajeva, dođe do ostatka banane. To usporava proces zrenja.
11. Ponovno uzgajajte vlastito povrće: Možda nemate pristup vrtu ili parceli, ali postoji jednostavan način da besplatno uzgajate vlastito povrće. Jednostavno uzmite korijen korištene salate i stavite ga u šalicu vode. Za dva do tri tjedna ponovno će izrasti, dajući vam svježe lišće. Trik možete ponoviti s porilukom, celerom i mladim lukom.
Rasipanje hrane je loše za okoliš te također može opteretiti vaše financije.