Prhki blagdanski kolačići: Isprobajte recepte za vanilin kiflice koje se tope u ustima
Ovo su tajne bečkih slastičara, naučite trikove za savršenu teksturu i isprobajte dva recepta – starinski s jajima i originalni bez njih – za kolačić bez kojeg su blagdani nezamislivi
Miris vanilije i orašastih plodova koji se širi iz pećnice, prhka tekstura nježna pod prstima i okus koji se topi u ustima – vanilin kiflice, u nekim krajevima poznate i kao roščići, nezaobilazan su dio blagdanskog stola u Hrvatskoj i srednjoj Europi. Ovi nježni kolačići u obliku polumjeseca više su od slastice; oni su simbol tradicije, topline doma i slatkih uspomena koje se prenose s generacije na generaciju.
Iako ih doživljavamo kao dio vlastite kulinarske baštine, njihova priča seže daleko u prošlost, a priprema, iako jednostavna, skriva nekoliko tajni koje svaki zalogaj čine savršenim.
Priča iz bečkih kavana
Iako ih svaka baka u Hrvatskoj smatra "svojima", povijest vanilin kiflica započela je u Beču. Legenda kaže da su nastale u 17. stoljeću kao kulinarsko slavlje pobjede nad Osmanskim Carstvom, a njihov oblik polumjeseca (kipferl) navodno je inspiriran turskom zastavom. Iz otmjenih bečkih kavana, gdje su i danas neizostavne uz kavu, brzo su se proširile diljem Austro-Ugarske Monarhije i udomaćile u kuhinjama Slovenije, Češke, Mađarske i Hrvatske. Ta bogata povijest razlog je brojnih varijacija u receptima.
Tajne savršenih kiflica: Savjeti za pripremu
Prije nego što zasučete rukave, pročitajte nekoliko savjeta koji garantiraju uspjeh i teksturu o kojoj svi sanjaju.
- Kvaliteta sastojaka je ključna: Budući da se radi o kolaču s malo sastojaka, njihova kvaliteta dolazi do izražaja. Koristite pravi maslac, a ne margarin, za najbolji okus i prhkost. Svježe mljeveni orasi, bademi ili lješnjaci dat će neusporedivo bogatiju aromu od kupovnih.
- Vječna dilema: Sa ili bez jaja? Ovdje se recepti najviše razlikuju. Mnogi tradicionalni hrvatski recepti, osobito oni starinski, koriste cijelo jaje ili samo bjelanjak kako bi se tijesto lakše povezalo i bilo jednostavnije za oblikovanje. S druge strane, originalni austrijski Vanillekipferl rade se strogo bez jaja. Upravo izostanak jaja daje onu specifičnu, iznimno nježnu i mrvljivu teksturu koja se doslovno topi u ustima.
- Odmor za tijesto je obavezan: Nakon što umijesite tijesto, nemojte preskočiti korak hlađenja. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena, a po mogućnosti i duže. Hladno tijesto lakše je oblikovati, a odmor omogućuje glutenu da se "opusti", što sprječava da kiflice budu žilave.
- Oblikovanje i pečenje: Kako bi se sve kiflice ravnomjerno ispekle, trudite se da budu podjednake veličine. Oblikujte ih u male valjke, a zatim savijte u polumjesec. Pecite ih na 170-180 °C samo dok rubovi ne počnu dobivati zlatnu boju. Kiflice moraju ostati vrlo svijetle. Ako previše potamne, postat će suhe i mogu dobiti gorkastu notu.
- Slatki završetak: Najvažniji korak događa se odmah nakon pečenja. Još vruće i vrlo krhke kiflice pažljivo uvaljajte u mješavinu šećera u prahu i vanilin šećera. Toplina će otopiti šećer i stvoriti savršeni slatki omotač.
Dva recepta za savršene vanilin kiflice
Donosimo dva provjerena recepta – jedan starinski, kakav se često radi u našim krajevima, i jedan koji se drži bečke tradicije za maksimalnu prhkost.
1. Starinske vanilin kiflice
Ovaj recept daje klasične, domaće kiflice koje su malo čvršće i lakše za rukovanje zahvaljujući bjelanjku, a okusom vraćaju u djetinjstvo.
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 200 g maslaca sobne temperature
- 100 g sitno mljevenih oraha
- 70 g šećera
- 1 bjelanjak
- 1 vanilin šećer
- Za posipanje:
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i mljevene orahe.
- Dodajte maslac narezan na listiće i bjelanjak. Brzo umijesite glatko tijesto. Nemojte mijesiti predugo.
- Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.
- Pećnicu zagrijte na 170 °C. Lim za pečenje obložite papirom.
- Od ohlađenog tijesta otkidajte komadiće, oblikujte valjke debljine prsta i savijte ih u kiflice.
- Slažite ih na lim s malim razmakom i pecite 10-12 minuta. Moraju ostati svijetle.
- Pomiješajte šećer u prahu i vanilin šećer za posipanje. Pečene kiflice ostavite minutu da se malo stisnu, a zatim ih još tople pažljivo uvaljajte u šećer.
2. Originalne prhke kiflice (bez jaja)
Za one koji traže autentičnu, "topi se u ustima" teksturu, ovo je recept po uzoru na austrijske klasike. Tijesto je mrvljivije i zahtijeva malo više strpljenja, ali rezultat je božanstven.
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 210 g hladnog maslaca
- 100 g sitno mljevenih blanširanih badema (ili oraha)
- 80 g šećera u prahu
- Za posipanje:
- 100 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
Priprema:
- U zdjelu stavite brašno i šećer u prahu. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i mljevene bademe.
- Prstima ili mikserom s nastavkom za tijesto brzo sjedinite sastojke dok ne dobijete mrvice. Rukama kratko stisnite mrvice u kuglu tijesta.
- Tijesto zamotajte u foliju i hladite najmanje sat vremena.
- Pećnicu zagrijte na 180 °C. Lim obložite papirom za pečenje.
- Radite s manjim komadom tijesta dok ostatak držite u hladnjaku. Oblikujte kiflice i slažite ih na lim.
- Pecite 10-12 minuta, pazeći da ostanu svijetle boje.
- Vruće kiflice pospite polovicom mješavine šećera u prahu i vanilin šećera. Pustite da se potpuno ohlade na limu jer su iznimno krhke. Ohlađene pospite ostatkom šećera.
Bez obzira na to koji recept odabrali, vanilin kiflice će sigurno unijeti dašak blagdanske čarolije u vaš dom. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj metalnoj kutiji, gdje mogu stajati i do nekoliko tjedana, postajući svakim danom sve ukusnije i prhkije. Savršene su uz šalicu kave ili čaja, ali i kao slatki zalogaj koji vraća najljepše uspomene.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Bogato i zdravo jelo: Pripremite ovu osvježavajuću i hranjivu salatu od pureće šunke
403 Forbidden