Postoji nekoliko ozbiljnih štetnih učinaka koji nastaju uslijed prekomjernog i dugotrajnog konzumiranja hrane koja je inače prilično zdrava. Provjerite konzumirate li ove namirnice u prekomjernim količinama.
Ove namirnice su zdrave, ali mogu biti štetne u pretjeranim količinama
1. Soja: Soja je popularna namirnica, posebno među onima koji slijede veganske i vegetarijanske dijete. Izvrstan je biljni izvor proteina, a njezini izoflavoni poznati su po tome što pomažu u borbi protiv nekoliko bolesti.
No, soja također sadrži visoke razine teškog metala kadmija. Soja apsorbira velike količine kadmija iz tla i gnojiva. Dugotrajna izloženost kadmiju može uzrokovati lomljive kosti i oštećenje bubrega. Prerađeni sojini proizvodi poput hot dogova i hamburgera glavni su krivci.
2. Kupusnjače: Svi znaju za prednosti jedenja kupusnjača. One su bogate vlaknima, vitaminima, mineralima, antioksidansima i enzimima koji štite DNK.
Međutim, one također sadrže goitrogene, tvari koje ometaju proizvodnju hormona štitnjače. Prekomjerno konzumiranje goitrogena može dovesti do poremećaja u funkciji štitnjače. Radi se o prokulicama, kelju i blitvi. Kuhanje kupusnjača znatno smanjuje količinu goitrogena.
3. Čaj: Čaj nije samo ukusan, već ima i brojne zdravstvene prednosti. Većina vrsta čajeva sadrži antioksidanse, a zeleni čaj, primjerice, bogat je protuupalnim spojem EGCG.
No, čaj također sadrži fluorid, koji biljka čaja Camellia sinensis upija iz tla. I dok može biti koristan za zube u malim količinama, prekomjeran fluorid može izazvati brojne zdravstvene probleme, uključujući neurološke probleme, bolove u kostima i zglobovima te reproduktivne smetnje.
4. Bademi: Iako su bogati kalorijama, bademi su također bogati proteinima i vlaknima. Sadrže vitamin E, B12 te minerale poput magnezija, fosfora i bakra.
Međutim, bademi sadrže i fitate (ili fitinsku kiselinu), koja je poznata kao anti-nutrijent. Fitati blokiraju apsorpciju minerala poput cinka, željeza i kalcija u tijelo, što može dovesti do neravnoteže. Namakanje badema u vodi može pomoći ukloniti dio fitata.
5. Smeđa riža: Za razliku od bijele riže, smeđa riža sadrži vanjsku ljusku i klicu koje su prirodno bogate nutrijentima poput vlakana i mangana.
Međutim, smeđa riža također sadrži anorganski arsen. Kao i druge biljke na ovom popisu, riža apsorbira arsen iz tla, a budući da je pohranjen u vanjskim slojevima zrna, koji se uklanjaju u bijeloj riži, mi ga konzumiramo. Naravno, dugotrajna izloženost arsenu nije dobra i povezana je s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući rak.
6. Špinat: Špinat se smatra superhranom s razlogom. Bogat je vitaminima, mineralima, karotenoidima i antioksidansima poput kvercetina i zeaksantina.
7. Pileća prsa: Pileća prsa osobito su izvrstan izvor nemasnih proteina. Za razliku od drugih izvora životinjskih proteina, ona su siromašna mastima, ali bogata vitaminima i mineralima, što ih čini popularnim izborom u brojnim dijetama.
Međutim, pileća prsa također sadrže napredne produkte glikacije (poznate kao AGE). Oni nastaju kada se proteini i masti kombiniraju sa šećerima u krvi. AGE-ovi su povezani s ubrzanim procesom starenja te bolestima poput Alzheimerove bolesti.
8. Voda s limunom: Dodavanje limuna u vodu dobiva se vitamin C i drugi antioksidansi. Također pomaže u održavanju hidratacije.
Ali to nije najbolje za vaše zube. Citrusi su vrlo kiseli, a produljena konzumacija može oštetiti zubnu caklinu. Ako imate ranice u ustima, limun ih vjerojatno može iritirati.
9. Kamenice: Kamenice su ukusne i izvrstan su izvor cinka. No, iako prekomjerna konzumacija cinka može biti štetna, veći rizik od konzumiranja sirovih kamenica zapravo dolazi od zagađivača i patogena.
U nekim slučajevima mogu biti bogate teškim metalima ili sadržavati štetne bakterije poput Vibrio bakterija pa čak i nositi norovirus zbog kojeg se možete razboljeti.
10. Dugoperajna tuna: Ova vrsta tune vrlo je popularna, posebno u konzerviranoj verziji. Tuna je izvrstan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su poznate po brojnim zdravstvenim prednostima.
Međutim, dugoperajna tuna također sadrži prilično visoke razine žive. Methylmerkurij (vrsta žive) je neurotoksin koji je povezan s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući poteškoće s koordinacijom, sluhom i govorom.
11. Brazilski oraščići: Jedan od najboljih izvora selena, brazilski oraščići također su izvrstan izvor zdravih masti te brojnih vitamina, minerala i antioksidansa.
12. Goveđa jetra: Goveđa jetra je bogata proteinima, ali je i izvor vitamina A, B12, bakra, željeza i kolina.
Previše vitamina A, na primjer, može biti opasno. Može uzrokovati povećanje intrakranijskog tlaka, što u ekstremnim slučajevima može dovesti do kome i smrti. Predoziranje bakrom također može uzrokovati smrt, iako je to vrlo rijedak slučaj kod zdravih osoba.
13. Cimet: Osim što sve čini ukusnijim, ovaj začin vrlo je bogat antioksidansima, ima protuupalna svojstva i može pomoći u regulaciji šećera u krvi i razine kolesterola.
Na tržištu postoje dvije glavne vrste cimeta: cejlonski i kasija. Sadrži visoke količine kumarina, kemijskog spoja koji je povezan s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući oštećenje jetre i povećan rizik od raka.
Svi znaju da je bilo čega previše loše za zdravlje, a zdrava hrana nije iznimka.