Zdrava i hranjiva: Zobena kaša će biti još bolja s jednim dodatnim sastojkom
Dodatni trud pretvara zobenu kašu, često bezličan i monoton obrok, u nešto posebno, pružajući vam topao i ukusan početak dana
Zobena kaša jednostavan je, ali izuzetno učinkovit doručak, posebno kada stigne zima i temperature naglo padnu. Osim što je praktična, zobena kaša je i vrlo hranjiv obrok, prepun vlakana i vitamina koji su ključni za očuvanje zdravlja i imuniteta.
Iako je sama po sebi zdrava, može postati još hranjivija i ukusnija ako joj se dodaju određene namirnice, poput voća i sjemenki. Međutim, mnogima dodavanje hladnog voća u toplu kašu kvari doživljaj. Prema Expressu, postoji jednostavan trik kojim ćete postići da voće bude jednako toplo i ukusno, a tajna leži u termičkoj obradi.
Priprema pirjanog voća
Ako želite obogatiti doručak voćem, ali pritom zadržati toplinu obroka, rješenje je pirjanje. Ovaj proces traje svega 15-ak minuta, ali čini ogromnu razliku u konačnom okusu i teksturi kaše. Voće se pirja tako da se - najčešće jabuke ili kruške – lagano kuhaju u maloj količini tekućine dok ne omekša. Time se dobiva topao, sladak dodatak koji se savršeno stapa s kremastom teksturom zobi.
Kada je riječ o jabukama, ovaj način pripreme doista izvlači ono najbolje iz njih, posebno ako u tavu dodate i malo maslaca. Ključ je u strpljenju, jabuke treba pripremati na laganoj vatri oko 15 minuta kako bi se okusi potpuno razvili i karamelizirali.
Jabuke su poznate kao hrskavo i osvježavajuće voće koje je izvrsno kada se jede sirovo. No, pirjanjem one postaju nešto sasvim drugo – mekane, sočne i bogate arome, pretvarajući običan doručak u pravu zimsku poslasticu.
Začini i trikovi za uštedu vremena
Iako je petnaest minuta idealno vrijeme za pirjanje voća poput jabuka, proces se može ubrzati pojačavanjem vatre ako ste u žurbi. Ipak, najbolji rezultati postižu se sporijim kuhanjem na nižoj temperaturi pa ako imate vremena, nemojte preskakati ovaj korak.
Osim toga, pirjanje omogućuje eksperimentiranje s raznim okusima koji će unijeti dodatnu dozu uzbuđenja u jutarnju rutinu. Izvrsni dodaci uključuju cimet, začine za pitu od bundeve ili ekstrakt vanilije, koji će cijeloj kuhinji dati neodoljiv miris.
Postupak je jednostavan: pripremite zobenu kašu onako kako to inače radite, bilo u loncu ili mikrovalnoj pećnici, a zatim na kraju umiješajte ili na vrh dodajte toplo pirjano voće.
Također, jabuke možete pirjati unaprijed u većoj količini, a zatim ih samo zagrijati i dodati u kašu tijekom pripreme doručka.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Brzi azijski klasik za svaki dan: Recept za pileći wok s noodlesima
403 Forbidden