Jetra je naš najveći saveznik u pročišćavanju organizma, a kako bi lakše obavljala svoj posao, potrebna joj je i naša pomoć. Pomoći ćemo joj unosom hrane koja će cijeli naš organizam očistiti od brojnih štetnih tvari koje u njega unesemo konzumirajući masnu i nezdravu hranu, alkohol i gazirane napitke.
Nakon svih onih sarmi, pečenja i kolača: 13 čarobnih namirnica za momentalni 'reset' organizma


Brokula je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne. Klice brokule imaju 30 do 50 puta jače antikancerogeno djelovanje od brokule koja je i sama jedan od najjačih antioksidansa.

Grejp je poznat kao moćan čistač jetre. Sadrži flavonoid zvan naringenin, koji potiče jetru da sagorijeva masnoće umjesto da ih pohranjuje. Iscijedite njegov sok u čašu i malo razrijedite običnom ili mineralnom vodom.

Vlakna pospješuju probavu i uklanjanje otpadnih tvari. Preporučuje se jesti između 25 i 35 grama vlakana dnevno jer ona brzo donose osjećaj sitosti i hrane zdrave bakterije u probavnom sustavu. Bogatstvo topivih i netopivih vlakana u chia sjemenkama znači da one mogu pomoći u povećanju apsorpcije hranjivih tvari, borbi protiv kolesterola, te ubrzati i regulirati rad crijeva te pomoći u sprječavanju konstipacije.

Orašasti plodovi poput badema, lješnjaka i oraha puni su aminokiselina i bjelančevina, što ih čini primamljivima onima koji žude za vitkom figurom. Osim toga, ne sadrže šećer, već vlakna zbog kojih su zasitni. Orašasti plodovi obiluju esencijalnim masnim kiselinama, L-argininom i glutationom, koji pomažu kod detoksikacije jetre.

Hren je moćan čistač organizma. Ova ljuta namirnica pospješuje razgradnju masti i detoksikacijsku moć jetre, bubrega i crijeva. Pomaže i u radu dišnih organa, koji također sudjeluju u eliminiranju štetnih tvari.

Trputac je biljka bogata topivim vlaknima. Upija toksine i kolesterol koji se lakše izbacuju iz organizma, a može ga se pronaći u obliku praha koji se uzima kao napitak, a između ostaloga je izvrstan i za probavu.

Zeleni čaj

Sjemenke sezama uspješno smanjuju negativan utjecaj alkohola i drugih toksina na jetru. Mogu se koristiti kao dodatak salatama ili mesu.

Ljekovita potočarka iznimno je hranjiva biljka. Bogata je vitaminima A, B, D i E, mineralima, proteinima i vlaknima. Sadrži više vitamina C od limuna te više željeza od špinata. Osušeni listovi ove biljke i njezine sjemenke mogu se koristiti kao začin i dodavati juhama ili varivima. Ljekovita potočarka olakšava probavne te reumatske tegobe, a olakšava i bolesti dišnih te mokraćnih puteva.

Čak 92,5 posto kupusa čini voda pa se smatra dijetetskom namirnicom. S tek dvadesetak kalorija na stotinu grama ploda preporučuje se osobama na dijeti. Uz to, usporava pretvorbu šećera i drugih ugljikohidrata u mast. S obzirom na to da ima i visok postotak celuloze, potiče rad probave i smanjuje nadutost organizma.

Zeleno povrće samo je po sebi odličan saveznik u procesu detoksikacije same jetre. Čine ga radič, kelj, poriluk, zelena salata, blitva i matovilac. Kad god je moguće treba ga jesti sirovo, a ako se termički obrađuje, treba ga kuhati na pari kako bi se sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Klorofil iz te vrste povrća pomaže tijelu ukloniti toksine iz okoliša (teške metale i pesticide) i glavni je saveznik često preopterećene jetre.

Češnjak ima izrazito antibakterijsko i antivirusno djelovanje. U detoksifikaciji sudjeluje aktiviranjem enzima koji pomažu radu jetre.

Vitamin C otapa toksine u vodi zbog čega lakše izlaze iz tijela. Zato s vremena na vrijeme, umjesto vode, popijte limunadu.
Sarme, pečenja, kolači i francuska salata konačno su iza nas. Slijedi period u kojem ćemo tešku blagdansku hranu tjednima nastojati zamijeniti što zdravijom prehranom, kako bismo mogli "sprati blagdansku krivicu". Bez brige, svi to rade. Zato vam i donosimo popis namirnica koje će vam u borbi sa zaostalim masnoćama i drugim toksinima u tijelu najviše pomoći.