Znanstvenici iz Mađarske naveli su pet namirnica koje naši unuci najvjerojatnije neće imati priliku probati, a evo i zašto.
Ovim namirnicama će cijena uskoro drastično skočiti ili ih više neće biti: Opskrbite se na vrijeme
1. Jetrena pašteta: Prema znanstvenicima, foie gras, odnosno jetrena pašteta, mogla bi otići u zaborav jer je preskupa za proizvodnju.
Postoji i pritisak aktivista za prava životinja jer se za ove potrebe patke nasilno tove.
7. kava
Uz toplinu, na plantažama se sve češće javljaju najezde insekata koji štete biljkama, a posljedica je smanjena proizvodnja kave i kakaa.
3. Med: Pčelari se žale da pčele sve češće i sve ozbiljnije obolijevaju. I ovo se događa diljem svijeta, svagdje gdje se uzgajaju pčele i proizvodi med.
Prema najradikalnijim procjenama, do 2050. godine bi se broj pčela mogao toliko smanjiti da će med postati poslastica koju će si moći priuštiti samo najbogatiji.
4. U prehranu dodajte i magnezij: Magnezij je još jedan elektrolit koji pomaže u reguliranju ravnoteže tekućine u tijelu. Zeleno lisnato povrće, avokado, bademi i grah, odlični su izvori ovog minerala.
Razlog? Isti kao i za većinu drugih - globalno zatopljenje.
U 21. stoljeću su se pojavile brojne namirnice i proizvodi za koje naši preci koji su živjeli u 19. pa čak i u 20. stoljeću nisu čuli. Međutim, istovremeno se pretpostavlja da će neka jela 'nestati s lica Zemlje'.