U vrijeme kada svi pokušavamo uštedjeti, namirnice na sniženju nam idu u prilog, ali samo po pitanju novčanika. Svi imamo običaj u supermarketima najviše gledati proizvode na kojima velikim i obično jarkim bojama piše "akcija". Ipak, ponekad je rizik veliki i postoje namirnice s kojima trebamo biti oprezni.
Ne ganjajte akcije kad je u pitanju ovih devet namirnica: Osim što ugrožavate zdravlje, vrlo vjerojatno ćete ih ionako baciti
1. Jaja: Kada su jaja u pitanju, uvijek se potrudite izabrati najkvalitetnija. Tako možete izbjeći štetne tvari koje se obično nalaze u onima koja su dosta jeftinija.
2. Oštećeno voće i povrće: Još jedan dobar pokazatelj da je cijena proizvoda na rasprodaji predobra da bi bila istinita je ako imaju vidljive znakove starosti i oštećenja. To uključuje tamne ili smeđe mrlje ili oštećenja. Isto pravilo vrijedi i ako izgledaju smežurano i osušeno. Sve su to pokazatelji da je proizvod neko vrijeme stajao u trgovini i da neće imati okus, teksturu ili hranjive tvari koje tražite. Bolje potrošite nekoliko dodatnih eura na svježije proizvode.
3. Salata u vrećici: Salate u vrećici puno brže gube svježinu jer su zatvorene. Takve se ne preporučuje kupovati te je uvijek bolje kupovati svježu salatu. Zato, kad vidite da je snižena ili na nekoj akciji, bolje je izbjegnite.
4. Mliječni proizvodi s rokom trajanja: Iako se ne treba voditi svakim datumom isteka na svim proizvodima, određene artikle je bolje kupiti puno prije datuma njihova isteka. Svježi mliječni proizvodi poput mlijeka, vrhnja, jogurta i sira, počet će se kvariti ubrzo nakon što se otvore i izlože zraku. Mlijeko se može držati u hladnjaku do sedam dana, a jogurt jedan do dva tjedna. Dakle, osim ako niste sigurni da možete potrošiti taj galon polovično jeftinog mlijeka u roku od tjedan dana ili dva, bolje je platiti punu cijenu ili se odlučiti za manje pakiranje koje vam neće stajati u hladnjaku danima.
5. Jako mekano voće: Kada kupujete većinu vrsta voća, uključujući dinje, mango, avokado, citruse i koštunjavo voće (kao što su breskve, šljive i marelice), najbolji način provjere zrelosti je laganim stiskanjem. Voće na svom vrhuncu lagano popušta kada se pritisne i odbija se natrag, umjesto da ostane nagnječeno. Ali ako naiđete na primamljiv tamnozeleni avokado na rasprodaji za koji se čini da ga je lako stisnuti, možda biste ga se trebali kloniti. Avokado može stajati do četiri dana u hladnjaku od datuma kupnje, ali ako je vašem već prošlo vrijeme, imate mnogo manje vremena. Avokado koji je previše zreo, vrlo je osjetljiv na modrice i nitko ne želi otvoriti plod i otkriti smeđu mrlju unutra. Velike su šanse da će, dok sa svojim jeftinim avokadom dođete kući, već odavno izgubiti svoj vrhunski okus i teksturu. Umjesto toga, odaberite svjetlije zeleno, čvršće voće. Nakon nekoliko dana na pultu, bit će savršene kremaste konzistencije za mazanje na vaš tost. Koristite isto pravilo i za ostalo osjetljivo voće i povrće.
6. Udubljena konzervirana hrana: Konzervirani proizvodi stoje u redu u vašoj smočnici dulje od većine prehrambenih proizvoda, ali nisu svi konzervirani proizvodi sigurni za duže držanje. Mogu se dogoditi udubljenja i udarci, posebno ako se limenkama grubo rukuje tijekom transporta, a USDA savjetuje izbjegavanje limenki s dubokim udubljenjima "u koje možete zabiti prst". Tada u limenku mogu ući potencijalno štetne bakterije koje mogu uzrokovati botulizam. Isto vrijedi i za sve limenke ili staklenke koje su ispupčene na stranicama ili poklopcima.
7. Predmeti koje vjerojatno nećete koristiti: Velika ponuda može biti previše primamljiva, čak i u trgovini mješovitom robom. Dakle, iako bi vas mogle privući boce soka od brusnice od 50 centi na prodajnom stalku u stražnjem dijelu trgovine, ako vjerojatno nećete konzumirati taj artikl, trošite novac koji inače ne biste. Dakle, prije nego što ga kupite, procijenite prodaju i provjerite hoćete li doista potrošiti cijelu bocu prije nego što se pokvari.
8. Predmeti koje ne možete pravilno pohraniti: Također biste željeli preskočiti sve namirnice na akciji za koje jednostavno nemate mjesta za pohranu. Na primjer, ako je vaš zamrzivač već pun sastojaka za smoothie, iskoristite ih prije kupnje jeftine kutije sladoleda. Vaš sladoled će se otopiti ako ga ne možete pravilno pohraniti.
9. Začini u rinfuzi: Iako se sušeni začini neće nužno pokvariti ili istrunuti kao svježi proizvodi, oni gube svoj okus, aromu i snagu tijekom vremena, osobito nakon što su otvoreni i izloženi zraku. Dakle, koliko god voljeli cimet, ako ne namjeravate potrošiti sniženu bocu obiteljske veličine u roku od tri do šest mjeseci, najbolje je da je ne kupujete. Umjesto toga, odlučite se za manje (i često jeftinije) bočice začina koje možete iskoristiti u razumnom vremenu.
Proizvodi na akcijama zvuče primamljivo, ali to ne znači da ih trebamo sve kupiti