Čokolada je namirnica koja je savršena za svaku prigodu, pa tako i za Dan čokoladnih kolača koje ove godine pada na 27. siječnja. Čokoladnih kolača ima u svim oblicima i veličinama, a mi smo pripremili recepte za najbolje čokoladne kolače.
Najbolji čokoladni kolači
Bijela, mliječna ili tamna - nije bitno koja čokolada ide u recept, samo da se peče. Za većinu ovih kolača trebat će vam pećnica, no neki od njih se mogu napraviti bez pečenja. Ako vma se jede nešto slatko, proslative Dan čokoladnih kolača s ovim receptima.
Čokoladni Brownie
Ovaj brownie je bogat, sočan i jednostavan za napraviti. Savršena slastica za ljubitelje čokolade i vječni čokoladni klasik.
Čokoladni Brownie sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 1 žličica vanilin šećera
- 100 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
Čokoladni Brownie priprema:
- Otopite čokoladu i maslac na pari, pa ostavite da se ohlade.
- U drugoj posudi pomiješajte jaja, šećer i vanilu. Dodajte otopljenu čokoladu s maslacem.
- Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- Smjesu izlijevajte u lim za pečenje obložen papirom.
- Pecite na 180°C oko 25-30 minuta. Ostavite da se ohladi i narežite na kocke.
Čokoladni Muffini
Ovi čokoladni muffini su mekani i vlažni, a jednostavni za pripremu u kojoj može sudjelovati cijela obitelj. Savršeni za doručak ili užinu uz šalicu čaja ili kave.
Čokoladni Muffini sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g šećera
- 50 g kakaa u prahu
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 2 jaja
- 150 ml mlijeka
- 100 g otopljenog maslaca
- 150 g nasjeckane čokolade
Čokoladni Muffini priprema:
- U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke.
- U drugoj posudi umutite jaja, mlijeko i otopljeni maslac.
- Dodajte mokre sastojke suhim, dobro promiješajte i dodajte nasjeckanu čokoladu.
- Napunite kalupe za muffine do 3/4 visine.
- Pecite na 180°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohlade.
Domaća bajadera
Bajadera je popularna slastica kroz cijelu godinu, a posebno se koristi u svečanim prigodama. No umjesto da kupujete bajaderu, možete ju sami napraviti kod kuće. Postupak pripreme bajadere nije kompliciran. Dapače, kao kolač koji se ne peče, bajadera je među jednostavnijima. Trebat ćete napraviti dvije smjese koje ćete potom slagati u slojeve.
Čokoladni kolač sa suhim voćem
Čokolada i voće se definitivno vole u svim mogućim kombinacijama. Ovaj mekani kolač radi se s čokoladom i suhim voćem za posebnu notu okusa.
Čokoladni kolač sa suhim voćem sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 100 g suhog grožđa
- 100 g suhih brusnica
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 200 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 100 g maslaca
Čokoladni kolač sa suhim voćem priprema:
- Otopite čokoladu i maslac.
- Umutite jaja i šećer, dodajte otopljenu čokoladu i pomiješajte.
- Dodajte brašno, prašak za pecivo i suho voće.
- Smjesu stavite u lim za pečenje i pecite 30 minuta na 180°C.
- Ostavite da se ohladi i narežite na kocke.
Čokoladne trufle
Ako nikad niste, definitivno morate probati napraviti trufle. Ove slasne čokoladne trufle s kremastim punjenjem savršen su poklon ili grickalica.
Čokoladne trufle sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 100 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice likera od naranče (po želji)
- Kakao u prahu ili čokoladne mrvice za uvaljati
Čokoladne trufle priprema:
- Otopite čokoladu i pomiješajte s vrhnjem za šlag.
- Dodajte liker (ako koristite) i dobro promiješajte.
- Ostavite da se ohladi i stisne u hladnjaku.
- Oblikujte male kuglice i uvaljajte u kakao ili čokoladne mrvice.
- Ostavite u hladnjaku prije posluživanja.
Čupavci
Više kokosasti nego čokoladni, ali i dalje mnogima omiljeni, čupavci su kolač za kojeg sigurno negdje imate recept. Ako nemate, imamo mi! Iako je recept relativno jednostavan, svaki kuhar ima svoj trik. Pogledajte recept koji će vam garantirati savršeno mekane i sočne čupavce.
Čokoladna torta s lješnjacima
Torta je odlična slastica za sve prigode, a Dan čokoladnih kolača je savršena! Sočna čokoladna torta s lješnjacima će oduševiti sve ljubitelje čokolade.
Čokoladna torta sa lješnjacima sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 100 g lješnjaka
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 200 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 g maslaca
Čokoladna torta sa lješnjacima priprema:
- Otopite čokoladu i maslac.
- Umutite jaja i šećer, dodajte otopljenu čokoladu.
- Umiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevene lješnjake.
- Pecite 25 minuta na 180°C.
- Ohladite tortu i pospite mljevenim lješnjacima.
Torta princa Williama
U svijetu slastica, postoji jedan kolač koji se ističe svojim jednostavnim, ali neodoljivim okusima. Torta princa Williama je upravo takva – brza, jednostavna za pripremu, a istovremeno izuzetno bogata i kremasta. Ova slastica neće zahtijevati mnogo vremena, ali ćete uživati u svakom zalogaju. S kombinacijom čokolade i lagane biskvitne podloge, savršen je odabir za sve ljubitelje slatkog. Idealna je za svaki trenutak, od obiteljskih okupljanja do iznenadnih posjeta prijatelja.
Čokoladni kolačići s čokoladnim mrvicama
Ima li išta bolje od čokolade? Duplo više čokolade! Ovi čokoladni kolačići sa čokoladnim komadićima i mrvicama su hrskavi i puni čokolade, idealni za grickanje.
Čokoladni kolačići s čokoladnim mrvicama sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 100 g čokoladnih mrvica / komadića
- 150 g brašna
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica vanilin šećera
Čokoladni kolačići s čokoladnim mrvicama priprema:
- Otopite čokoladu i pomiješajte sa šećerom, jajem i vanilom.
- Dodajte brašno i čokoladne mrvice i komadiće čokolade.
- Oblikujte kolačiće i stavite na papir za pečenje.
- Pecite 12 minuta na 180°C.
- Ostavite da se ohlade.
Čokoladni keksi
Moglo bi se reći da su i keksi neka vrsta kolača. Bez obzira koji recept odaberete, čokoladni keksi pojest će se brže nego što se pripreme, a možete raditi nekoliko vrsta: raspucance, medenjake, s lješnjacima ili punjenjem. Samo nebo je granica, a samo zato što su blagdani prošli ne znači da se ne možete počastiti ovim čokoladnim slasticama.
Čokoladni keksi sastojci:
- 200 g crne čokolade
- 100 g bijele čokolade, nasjeckane na komadiće
- 150 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 50 g bijelog šećera
- 1 jaje
- 200 g glatkog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 žličica vanilin ekstrakta
Čokoladni keksi priprema:
- Otopite crnu čokoladu i maslac na laganoj vatri te ostavite da se malo ohladi.
- Umutite jaje sa smeđim i bijelim šećerom dok ne postane pjenasto, zatim dodajte vanilin ekstrakt i otopljenu čokoladu.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, pa postupno dodajte u smjesu s čokoladom.
- Na kraju umiješajte komadiće bijele čokolade.
- Žlicom vadite male količine tijesta i oblikujte kuglice. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između njih.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 10-12 minuta.
- Ostavite kekse da se malo ohlade prije nego ih skinete s lima – postat će čvršći kako se hlade.
Čokoladni kolač s višnjama
Klasik nad klasicima, čokoladni kolači s višnjama imaju mjesto na svakom stolu. Kombinacija čokolade i višnje daje ovaj sočni kolač s fantastičnim okusa.
Čokoladni kolač s višnjama sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 150 g višnje iz kompota
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 150 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
Čokoladni kolač s višnjama priprema:
- Otopite čokoladu i pomiješajte sa šećerom i jajima.
- Dodajte brašno i prašak za pecivo, te pomiješajte.
- Dodajte višnje i sve dobro promiješajte.
- Pecite na 180°C oko 30 minuta.
- Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu.
Čokoladni mousse
Glatki, blagi čokoladni mousse savršenje izbor za zasladiti se, međutim, treba ga pravilno napraviti. Ova preukusna čokoladna krema ukrala je ono najbolje od klasičnog moussea – snijeg od bjelanjaka i čokoladu. Za najbolji biste rezultat trebali prestati tući snijeg netom prije nego što postigne najveću čvrstoću. Za ovaj desert treba vam manje od pet minuta, a od količina naznačenih u receptu dobit ćete dvije porcije.
Čokoladne kugle bez pečenja
Ove slasne čokoladne kuglice pripremaju se brzo i jednostavno, bez uključivanja pećnice. Idealan su izbor za brzi desert ili grickalicu uz kavu.
Čokoladne kugle bez pečenja sastojci:
- 200 g mljevenog keksa
- 100 g maslaca sobne temperature
- 2-3 žlice kakaa u prahu
- 100 g šećera u prahu
- 50 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- Kokos, mljeveni orasi ili čokoladne mrvice za uvaljati kuglice
Čokoladne kugle bez pečenja priprema:
- U većoj posudi pomiješajte mljeveni keks, kakao, šećer u prahu i vanilin šećer.
- Dodajte maslac i mlijeko pa rukama zamijesite jednoličnu smjesu.
- Ako je smjesa previše suha, dodajte još malo mlijeka; ako je premekana, dodajte još keksa.
- Od smjese oblikujte kuglice željene veličine.
- Svaku kuglicu uvaljajte u kokos, mljevene orahe ili čokoladne mrvice.
- Kuglice posložite na tanjur i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena prije posluživanja.
Dubai čokoladni cheesecake
Cheesecake uvijek zvuči kao dobra ideja, čokoladni cheesecake zvuči kao zanimljiva kombinacija, no ako tome dodate Dubai čokoladu, to je kolač u kojem ćete sigurno uživati. Pomama za ovom neodoljivom kombinacijom čokolade i pistacija osvaja srce svakog zaljubljenika u fine okuse. Dubai čokoladni cheesecake s pistacijama oduševljava svojom jednostavnošću, a istovremeno luksuznim izgledom koji podsjeća na egzotične destinacije.
Čokoladni kolutići s narančom
Ima razlog zašto je jafa keks toliko popularan - naranča i čokolada još su jedan voćni par koji se super slažu. Ovi kolačići su prava kombinacija čokolade i naranče, sa savršenim ravnotežama okusa.
Čokoladni kolutići s narančom sastojci:
- 200 g čokolade
- 200 g brašna
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 100 g maslaca
- 1 žličica naribane narančine kore
Čokoladni kolutići s narančom priprema:
- Otopite čokoladu i maslac.
- Umutite jaja i šećer, dodajte otopljenu čokoladu.
- Dodajte brašno i naribanu narančinu koru.
- Oblikujte kolačiće u obliku kolutova i pecite 10 minuta na 180°C.
- Ostavite da se ohlade.
Čokoladna pita s karamelom
Može li u pitu ići čokolada? Naravno da može. Sočna čokoladna pita s karamelom savršen je desert za ljubitelje bogatih okusa.
Čokoladna pita s karamelom sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 150 g šećera
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 200 g kvasnog tijesta
- 50 ml vrhnja za kuhanje
Čokoladna pita s karamelom priprema:
- U posudi otopite šećer dok ne postane karamel.
- Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi.
- Umutite jaja i dodajte otopljenu čokoladu.
- Razvaljajte tijesto i stavite u kalup.
- Prelijte smjesu karamele i čokolade i pecite 25-30 minuta na 180°C.
Čokoladni kuglof
Tko kaže da treba biti Božić da se uživa u kuglofu? Kako se kuglof zaista može kombinirati sa svime, tako se može kombinirati i s čokoladom odnosno kakaom. U ovom receptu tamna čokolada i kakao daju kuglofu bogat čokoladni okus s kojim se savršeno slažu bademi. Ovaj kralj kolača svako obiteljsko okupljanje, svečanu prigodu ili jednostavnu večer uz šalicu toplog čaja ili kava učiniti će posebnijim i toplijim.
Čokoladni kolač s kavom
Za ljubitelje kave, ovaj kolač donosi bogatstvo čokolade i kremasti puding sa blagim okusom kave. Da ne biste trebali razmišljati hoćete li popit kavu uz kolač, prije ili poslije - s ovim kolačem imate 3 u 1.
Čokoladni kolač s kavom sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 1 paket pudinga od kave (ili obični puding sa žličicom instant kave)
- 500 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 150 g prhkog tijesta
- 50 g čokoladnih mrvica
Čokoladni kolač s kavom priprema:
- Pripremite puding od kave prema uputama na pakiranju.
- Pecite prhko tijesto, a zatim ga ostavite da se ohladi.
- Na ohlađeni biskvit prelijte puding od kave.
- Otopite čokoladu i prelijte je preko pudinga.
- Pospite čokoladnim mrvicama i ostavite da se ohladi u hladnjaku.
Čokoladni kolačići s kestenom
Ako vam nije bilo dosta kestena i još negdje skladištite zalihe, imamo savršen recept. Ovi kolačići s kestenom i čokoladom jednostavno su neodoljivi, s bogatim okusima koji će vas oduševiti.
Čokoladni kolačići s kestenom sastojci:
- 200 g čokolade
- 200 g kesten pirea
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
Čokoladni kolačići s kestenom priprema:
- Otopite čokoladu i pomiješajte s kesten pireom.
- Dodajte šećer, jaja, brašno i prašak za pecivo.
- Oblikujte kuglice i stavite ih na papir za pečenje.
- Pecite 12-15 minuta na 180°C.
- Ostavite da se ohlade.
Lažna mađarica
Jedan od najjednostavnijih recepata za kolač definitivno je lažna mađarica. Bilo da ju radite s pudingom ili vrhnjem, s mliječnom ili crnom čokoladom, lažna mađarica kolač je koji se radi s čim god da imate kod kuće. Upravo takav je i ovaj recept. Možete mijenjati sastojke, prilagođavati ga po svojoj želji, ali u suštini ostaje isti. Treba vam krema za mađaricu, neka vrsta keksa koja će glumiti slojeve mađarice i na posljetku čokoladni ganache.
Čokoladni roll s Nutellom
Rolada ne mora biti komplicirana za napraviti. Najveći izazov je motanje nakon što se tijesto ispeče, ali za ovaj kolač će se strpljenje itekako isplatiti. Lagana, kremasta i čokoladna rolada koju ćete obožavati.
Čokoladni roll s Nutellom sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 150 g Nutelle
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 1 žlica brašna
Čokoladni roll s Nutellom priprema:
- Umutite jaja sa šećerom.
- Otopite čokoladu i pomiješajte s jajašcima.
- Dodajte brašno, sve dobro promiješajte.
- Pecite na 180°C 10 minuta, a zatim zarolajte.
- Kad se ohladi, premazujte Nutellom.
Čokoladna torta s karamelom i bananama
Takozvani bananko kolač, u ovu tortu možete, a i ne morate stavljati karamelu. Sočna torta koja kombinira bogatstvo čokolade, slatkoću karamele i banane.
Čokoladna torta s karamelom i bananama sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 150 g šećera
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 2 banane
- 1 paket biskvita
Čokoladna torta s karamelom i bananama priprema:
- Otopite čokoladu i pomiješajte s vrhnjem za kuhanje.
- Na vatri otopite šećer do karameliziranja, dodajte čokoladnu smjesu.
- Na dnu torte stavite biskvite, prelijte karamelom i čokoladom.
- Na vrh stavite banane, prelijte ostatkom karamele.
- Ostavite da se ohladi i stvrdne.
POGLEDAJTE VIDEO: Slatki udarac na novčanik: Čokolada ponovo poskupljuje