Kuglof je tradicionalni kolač koji se prema tradiciji peče u karakterističnom kalupu.
Sastojc za čokoladni kuglof:
- 180 g maslaca
- 225 g šećera
- ¾ žličice ekstrakta badema
- prašak za pecivo
- 180 g brašna - glatkog
- 75 g badema
- 3 jaja
- 2 žlice mlijeka
- 3 žlice kakaa u prahu
- 100 g tamne čokolade
Da biste pripremili čokoladnog kuglofa, najprije zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Temeljito namažite lim za pecivo otopljenim maslacem. Miksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Umiješajte ekstrakt badema.
Pomiješajte prašak za pecivo, brašno i mljevene bademe. Umutite jedno po jedno jaje, a između dodajte žlicu smjese od brašna. Ponavljajte dok ne dodate sva tri jaja, a zatim umiješajte preostalu mješavinu brašna i umiješajte mlijeko.
Žlicom stavite polovicu tijesta za kolače u posebnu zdjelu i umiješajte kakao pastu. U drugu polovicu smjese dodajte komadiće čokolade. Dodajte žlice svakog od tijesta naizmjence u lim i povucite dršku žličice kroz smjesu kako biste stvorili efekt mramora.
Čokoladni kuglof pecite oko 40 minuta, a zatim isprobajte kolač da vidite hoće li ražanj zaboden u najdublji dio izaći čist. Ostavite kuglofa da se hladi u kalupu deset minuta prije nego što ga okrenete na rešetku za hlađenje.