Bez pečenja i komplikacija: Recept za starinsku bajaderu koja će vas odmah osvojiti
Domaća bajadera omogućuje kreativnost, pa se često prilagođava prema ukusu (npr. s lješnjacima, bademima ili čak kokosom).
Bajadera je popularna slastica kroz cijelu godinu, a posebno se koristi u svečanim prigodama. No umjesto da kupujete bajaderu, možete ju sami napraviti kod kuće.
Recept za domaću bajaderu
Postupak pripreme bajadere nije kompliciran. Dapače, kao božićni kolač koji se ne peče, bajadera je među jednostavnijima. Trebat ćete napraviti dvije smjese koje ćete potom slagati u slojeve. U ovom receptu za starinsku bajaderu koristimo orahe, no za bajaderu se mogu koristiti i lješnjaci, bademi, kikiriki ili se mogu pak izostaviti svi orašasti plodovi.
Sastojci:
- 300 g petit keksa
- 200 g šećera
- 125 ml vode
- 125 g maslaca
- 150 g mljevenih oraha
- 100 g čokolade za kuhanje
Sastojci za glazuru:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice ulja
Postupak:
- Sameljite petit kekse u fini prah. Pomiješajte ih s mljevenim orasima u većoj posudi.
- U loncu pomiješajte šećer i vodu pa kuhajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Maknite s vatre i dodajte maslac, miješajući dok se ne rastopi.
- U toplu smjesu sirupa dodajte mješavinu keksa i oraha. Dobro promiješajte dok ne dobiješ homogenu smjesu.
- Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio umiješajte rastopljenu čokoladu.
- U tepsiju (20x20 cm ili slične veličine) obloženu papirom za pečenje prvo utisnite svijetli sloj. Preko njega utisnite tamni sloj s čokoladom. Poravnajte površinu.
- Rastopite čokoladu s uljem na pari ili u mikrovalnoj i prelijte preko bajadere. Ohladite u hladnjaku dok se glazura ne stisne.
- Nakon hlađenja bajaderu narežite na manje rombove ili kockice.
POGLEDAJTE VIDEO Recept za ukusni obrok koji spaja hrskavo i svježe: Pripremite tortilje s komadićima piletine