Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
MEKANI I SOČNI /

Samo jedan obavezan sastojak: Jednostavan recept za pripremu medenjaka bez jaja

Trebate recept za kolače bez jaja? Ako vam je ponestalo jaja ili želite pripremiti kolač donosimo vam recept za ove neodoljive medenjake

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Miris cimeta, đumbira i klinčića koji se širi iz pećnice nepogrešiv je znak da su blagdani stigli. U središtu te mirisne čarolije često se nalaze medenjaci, tradicionalni kolačići koji svojim okusom i izgledom unose toplinu u svaki dom. No, što ako izbjegavate jaja zbog alergija, veganske prehrane ili jednostavno tražite posnu verziju omiljene slastice? Srećom, rješenje postoji i jednako je ukusno. Medenjaci bez jaja mogu biti nevjerojatno meki, prhki i aromatični, a njihova priprema otvara vrata kreativnosti u kuhinji.

Medenjaci bez jaja recept

Ovi kolačići dokaz su da tradicionalni recepti mogu biti prilagodljivi, a da pritom ne izgube ništa od svoje autentičnosti i okusa koji nas vraća u djetinjstvo. Bilo da ih pripremate kao aktivnost s djecom ili kao slatki poklon za drage osobe, ovi medenjaci sigurno će postati neizostavan dio vaše blagdanske tradicije.

Tajne savršeno mekog tijesta

Priprema tijesta za medenjake bez jaja nije komplicirana, no nekoliko trikova osigurat će da krajnji rezultat bude besprijekoran. Glavna razlika u odnosu na klasične recepte je, naravno, nedostatak jaja koja inače služe kao vezivno sredstvo. U ovoj verziji, tu ulogu preuzima kombinacija tekućih sastojaka poput ulja, vode, meda ili melase, koja tijestu daje potrebnu vlažnost i strukturu.

Jedan od najvažnijih koraka, koji mnogi recepti ističu, jest hlađenje tijesta. Nakon što sjedinite sve sastojke, tijesto će biti prilično mekano i ljepljivo. Nemojte doći u iskušenje da dodate previše brašna, jer ćete tako dobiti tvrde kolačiće. Umjesto toga, tijesto podijelite na dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje tri sata, a idealno preko noći. Dobro ohlađeno tijesto bit će čvrsto i lako za valjanje, a kolačići se neće deformirati tijekom pečenja. Također, radite brzo dok valjate i izrezujete oblike kako se tijesto ne bi ponovno ugrijalo i omekšalo.

Recept za najfinije medenjake bez jaja

Ovaj recept spaja jednostavnost pripreme s bogatstvom okusa. Rezultat su medenjaci koji su izvana blago hrskavi, a iznutra ostaju divno mekani danima nakon pečenja.

Sastojci:

  • 3 i ¼ šalice glatkog brašna (oko 420 g)
  • Jedna žličica sode bikarbone
  • Jedna žlica mljevenog đumbira
  • Jedna žlica cimeta
  • Pola žličice mljevenih klinčića
  • Pola žličice muškatnog oraščića
  • Prstohvat soli
  • ¾ šalice smeđeg šećera
  • ¾ šalice biljnog maslaca ili 150 ml ulja
  • ¾ šalice meda ili tamne melase za intenzivniji okus
  • Jedna žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Započnite tako što ćete u velikoj zdjeli pomiješati sve suhe sastojke: brašno, sodu bikarbonu, sol i sve začine. Dobro ih promiješajte pjenjačom kako bi se arome ravnomjerno rasporedile. U drugoj, odvojenoj posudi, mikserom kremasto umutite biljni maslac sobne temperature sa smeđim šećerom. Kada dobijete glatku i pjenastu smjesu, dodajte med (ili melasu) i ekstrakt vanilije te sve još jednom kratko izmiksajte dok se ne sjedini.
  2. Postupno, šalicu po šalicu, dodajte mješavinu suhih sastojaka u mokre, neprestano miksajući na najmanjoj brzini. Kada se tijesto počne formirati, postat će gusto i teško za mikser. Tada ga prebacite na radnu površinu i dovršite miješenje rukama dok ne dobijete glatku kuglu. Kao što je ranije spomenuto, tijesto podijelite, zamotajte i dobro ohladite.
  3. Kada ste spremni za pečenje, zagrijte pećnicu na 180°C i obložite dva velika lima za pečenje papirom. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jednu polovicu tijesta na debljinu od otprilike pola centimetra. Kalupe po želji umačite u brašno kako se ne bi lijepili te izrezujte oblike, pazeći da iskoristite što više površine tijesta. Pažljivo prenesite kolačiće na pripremljeni lim, ostavljajući mali razmak između njih.
  4. Pecite ih od osam do deset minuta. Za mekše medenjake, držite se kraćeg vremena pečenja; oni će se činiti nedovršenima kada ih izvadite, ali će se stvrdnuti hlađenjem. Za hrskaviju verziju, pecite ih minutu ili dvije duže. Pustite ih da se ohlade nekoliko minuta na limu prije nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Ukrašavanje kao šećer na kraju

Ukrašavanje medenjaka jednako je zabavno kao i njihova priprema. Ohlađene kolačiće možete jednostavno posuti šećerom u prahu za rustikalan izgled.

Za malo više truda, pripremite jednostavnu glazuru od šećera u prahu i nekoliko žlica vode ili limunovog soka. Smjesa treba biti dovoljno gusta da zadrži oblik, ali i dovoljno tekuća da se može lako nanositi. 

Bez obzira na to kako ih odlučite ukrasiti, ovi medenjaci bez jaja unijet će dašak blagdanske čarolije u vaš dom. Njihova priprema prilika je za stvaranje novih uspomena, a njihov okus zadovoljit će i najzahtjevnija nepca.

POGLEDAJTE GALERIJU 

POGLEDAJTE VIDEO Elegancija u jednostavnosti: Recept za francuski kolač od jabuka s kremom od vanilije

 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike