Fini i mekani medenjaci savršeni su desert posebno u blagdansko doba. Medenjaci, kao što im ime sugerira, su kolačići odnosno keksići s medom koji se tradicionalno jedu za vrijeme Blagdana. Oni su kao mirisni zagrljaj zime – čim ih pečete, kuća se ispuni toplinom i aromom meda i svih začina koje dodajete u njih. Savršeni su za svaku priliku, bilo da želite ukrasiti bor, razveseliti najmlađe ili uz šalicu čaja uhvatiti trenutak mira. Možete ih peći kao jednostavne kuglice s orašastim plodom u sredini ili koristiti razne kalupe za kekse. Postoje brojni recepti kako napraviti medenjake, a mi vam donosimo jednostavan i brzi recept s kojim ne možete pogriješiti.
Medenjaci recept
Malo masti, malo meda i jedno jaje je manje više sve što vam treba za ovaj recept. Naravno da možete u smjesu dodati cimet ili klinčić, ali i ovaj bazni recept će biti savršen za jednostavne medenjake. Medenjaci se peku oko 15 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijusa. Najbolji su kada omekšaju i savršeno se slažu uz šalicu toplog čaja ili mlijeka. Medenjaci mogu stajati dva do tri tjedna, a preporuča se držanje ovih keksića u hermetički zatvorenim spremnicima ili limenim kutijama za pohranu keksa.
Medenjaci sastojci:
- 6 dkg masti
- 6 dkg meda
- 6 dkg šećera
- 1 jaje
- 1/2 žlice sode bikarbone
Medenjaci priprema:
- Priprema finih medenjaka vrlo je jednostavna.
- Sve sastojke dobro izmiješajte i napravite glatku smjesu.
- Od dobivene smjese radite kuglice i ako želite na svaku kuglicu stavite malo oraha.
- Pecite medenjake na 180 stupnjeva Celzijusa oko 15 minuta.
- Pustite ih da se ohlade i uživajte!
POGLEDAJTE VIDEO: Riječani već devetu godinu kite bor željama skrivenim u kuglicama, a sav novac ide u humanitarne svrhe